Haberler

3. Köprüde Ayaklar 90 Metreyi Geçti

Güncelleme:

Yüksek mühendislik ve teknoloji kullanılarak inşaatı süren ve teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak olan 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor iki ayağı gözüken köprü 90 metreye ulaştı.

90 METREYİ GEÇTİ

Avrupa Yakasında görüntülenen 24 saat vardiyalı sistemle gerçekleştirilen çalışmalarda, köprünün her iki yakadaki ayaklarının uzunluğu 90 metreyi geçti.

ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla 29 Mayıs 2013'de temeli atılan Sarıyer'in Garipçe Köyü ile Beykoz'un Poyrazköy arasında yer alan, 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun (Odayeri-Paşaköy arası ve bağlantı yolları) yapımı çalışmaları ile Asya ve Avrupa yakasındaki viyadüklerin yapım çalışmaları aralıksız sürüyor.

BİR AYAKTA 65 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Çoğunluğu Türk mühendislerin görev yaptığı şantiyede aralarında Japonların da bulunduğu yabancı mühendisler de buluyor. Hummalı bir çalışmanın sergilendiği köprü ayaklarında sürekli beton dökümü gerçekleştirilerek günde 2-3 metre yükselmesi sağlanıyor. Bir kule ayağında 65 işçi çalışıyor. Köprüde her iki yakada ayakların uzunluğu 90 metreyi geçmiş bulunuyor.

DÜNYADA BİR İLK OLACAK

Yap-İşlet-Devret modeliyle ihalesi yapılan Kuzey Marmara Otoyolu (3.Boğaz Köprüsü dahil) Odayeri-Paşaköy (3.Boğaz Köprüsü dahil) kesimi için 15 Mayıs 2013 tarihinde sözleşme imzalandı. Proje kapsamında yer alan 3. Boğaz (Yavuz Sultan Selim) Köprüsünün 2015 yılı içinde tamamlanarak trafiğe açılması hedefleniyor. 3.Boğaz Köprüsü 58.4 metrelik tabliye genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 m ana açıklığı ile üzerinde demiryolu geçişi olan dünyanın en uzun ve 320 m kule yüksekliği ile dünyanın en yüksek kulesine sahip köprüsü olacak.

"5 KATI KADAR AĞAÇ DİKİLECEK"

Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 3. Boğaz Köprüsü ile ilgili ayrıca şu bilgilere yer verildi:

"Ülkemizin en büyük kenti olan İstanbul, gerek günlük şehir içi seyahatlerinin, gerekse kıtalararası transit geçişlerin % 87'ler mertebesinde karayolu ile sağlanmasından dolayı trafik açısından büyük yoğunluk yaşamaktadır. Asya ve Avrupa arasındaki karayolu taşımacılığının yükünü çeken Boğaziçi ve FSM Köprülerinden günde 600 bin otomobil eşdeğeri araç geçmektedir ki, bu sayı köprülerin planlanmış kapasitelerinin 2,5 katını bulmaktadır. Gün içinde köprü üstünde trafiğin yoğun olduğu saatler giderek artmakta ve yine köprülere ulaşımı sağlayan çevreyollarındaki araç kuyrukları nedeniyle karşıdan karşıya geçiş süreleri saatleri bulmaktadır. Eşzamanlı olarak zaman ve yakıt kaybı, transit yük taşımacılığının kesintiye uğraması, sürücülerin seyahatlerinin çileye dönüşmesinin ekonomik ve sosyal açıdan olumsuz sonuçları ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kapasite üstü trafik taşımaları, mevcut boğaz köprülerinin servis ömürlerinin kısalmasına neden olmaktadır.

"3. KÖPRÜYE İHTİYAÇ VAR"

Tüm bu verilerin yanı sıra yapılan projeksiyonlar doğrultusunda nüfus, kişi başına düşen otomobil ve yolculuk sayısı gibi veriler de değerlendirildiğinde; İstanbul Boğazı üzerinde üçüncü bir köprüye duyulan ihtiyaç açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu ihtiyaçtan yola çıkılarak, İstanbul'un kentiçi ve mevcut boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğunun azaltılması, araçların kesintisiz, güvenli ve konforlu geçiş yapmaları, transit yük taşımacılığı yapan kamyonların şehir içi trafiğine girmeden transit geçişlerinin sağlanabilmesi amacıyla, aynı zamanda şehir içi ve ulusal demiryolu ağına entegre bir demiryolu geçişini içeren 3.Boğaz Köprüsü'nün de dahil olduğu Kuzey Marmara Otoyolunun yapımına karar verilmiştir. Köprü geçişi ve otoyol güzergahına karar verilirken yeşil alanlar en az zarar görecek şekilde koridor belirlenmiş, doğaya verilecek zararı minimuma indirebilmek açısından güzergah tünel ve viyadüklerle donatılmıştır. Güzergah üzerinde kalan ağaç sayısının 5 katı kadarı Orman Bölge Müdürlüğünün göstereceği alanlara önümüzdeki 3 yıl içinde dikilecek olup, ayrıca Güzergah üzerinde yaban hayatının kesintiye uğramaması için ekolojik köprü de yer alacaktır."

3'ÜNCÜ BOĞAZ KÖPRÜSÜ TEKNİK BİLGİLER

Orta Açıklık : 1,408 m

Kenar Açıklıklar : 378 m + 378 m

Toplam Uzunluk : 2,164 m

Kule Yüksekliği (Zeminden) : 321,91 m (Avrupa), 317,91 m (Asya)

Kule Yüksekliği (Tabliyeden) : 255,41 m

Tabliye Genişliği : 58.40 m (2x4 Otoyol + 2x1 Demiryolu)

Tabliye Yüksekliği : 5.5 m

Kablo Sistemi : Hibrid (Gergin Eğik Askı + Asma)

Ana Kablo Orta Açıklık;

Ana Kablo Çapı : 68 cm.

Ana Kablo Büklüm Sayısı : 113 adet

Büklüm İçindeki Tel Sayısı : 127 adet

Yan Açıklık;

Ana Kablo Çapı : 70 cm.

Ana Kablo Büklüm Sayısı : 122 adet

Büklüm İçindeki Tel Sayısı : 127 adet

Ana Kablo Mukavemeti : 1,770 Mpa

Askı Kablosu : 68 adet

Askı Kablo Mukavemeti : 1,440 Mpa

Eğik Askı Kablosu : 176 adet

Eğik Askı Mukavemeti : 1,860 Mpa

Çelik Tabliye Segmenti : 56 adet

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Marmara Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title