Haberler

23. Akbank Caz Festivali Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Güncelleme:

23. Akbank Caz Festivali, dünyaca ünlü caz sanatçıları ve topluluklarını müzikseverlerle buluşturmaya ikinci haftasında da devam ediyor.

Türkiye'nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan ve bu yıl 25 Eylül - 12 Ekim 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen 23. Akbank Caz Festivali, dünyaca ünlü caz sanatçıları ve topluluklarını müzikseverlerle buluşturmaya ikinci haftasında da devam ediyor.

Festival her yıl olduğu gibi bu yıl da "Şehrin caz hali" sloganı ile takipçilerine unutulmaz anlar sunuyor. Zengin konser programı, atölye çalışmaları, paneller, yarışmalar, cazlı brunch'lar ve Kampüste Caz konserlerinin yer aldığı 23. Akbank Caz Festivali'ni kaçırmayın.

23. Akbank Caz Festivali İkinci Hafta Konserleri

30 Eylül 2013, Pazartesi

Cine-Concert Georges Méliès

30 Eylül 2013, Pazartesi saat: 21.00 Babylon

Festival'in "Caz ve Sinema" adını taşıyan bölümünde ilk olarak; 520'den fazla filmde prodüktörlük ve yönetmenlik koltuğunda oturan ve birçoğunda da aktör olarak rol alan sinema tarihinin en farklı ve öncü isimlerin biri Georges Méliès anısına hazırlanan 'Georges Méliès Cine-Concert' izleyici ile buluşuyor. Orijinal kayıtların gün yüzüne çıkıp yeniden yorumlandığı ve piyano doğaçlamalarıyla kuvvetli bir anlatım kazanan Georges Méliès Cine-Concert, 30 Eylül 2013, Pazartesi günü Babylon'da, yarattığı illüzyonlar ve görsel hileler ile günümüz özel efektleri için birer referans kaynağı olan Georges Méliès'ı yeniden canlandırıyor.

01 Ekim 2013, Salı

Kurt Rosenwinkel Solo

01 Ekim 2013, Salı saat: 21.30 Babylon

Berklee School of Music'de okurken Gary Burton tarafından keşfedilen, yumuşak ve akıcı melodileriyle sıklıkla Pat Metheny ve John Scofield ile karşılaştırılan ünlü gitarist Kurt Rosenwinkel, 01 Ekim 2013, Salı günü Babylon'da sahne alacak. Bol ödüllü gitar virtüözü, 23. Akbank Caz Festivali kapsamında ki konserinde, izleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sunacak. Kurt Rosenwinkel konserinin hemen ardından sahneyi Türk cazının en önemli gitaristleri arasında gösterilen ve Jazz dergisi tarafından son 10 yılın en iyi 5 gitaristinden biri olarak anılan Bilal Karaman devralacak.

Black February

1 Ekim 2013, Salı saat: 19.00 Akbank Sanat

23. Akbank Caz Festivali'nin sürprizlerinden biri de yakın zamanda kaybettiğimiz ünlü müzisyen Lawrence D. "Butch" Morris adına çekilen "Black February" film gösterimi. Vipal Monga'nın ilk uzun metraj çalışması olan belgesel, Butch Morris önderliğinde 28 günde 85 farklı müzisyenle gerçekleşen 44 performansı konu alıyor. Morris'i daha yakından tanımak isteyen ve cazda devrim yaratan canlı yaratıcı performans ve yaratıcı yöntemlerine odaklanan belgeselde performansların yanı sıra Henry Threadgill, JD Allen, Brandon Ross, Graham Haynes, Howard Mandel ve Greg Tate gibi New York müzik sahnesinin önde gelen isimleriyle röportajlar da yer alıyor.Müzikseverler için festivalin kaçırılmaması gereken bir etkinliklerinden biri olan 'Black February' 1 Ekim 2013, Salı günü Akbank Sanat'ta izleyici ile buluşacak.

02 Ekim 2013, Çarşamba

Nicholas Payton XXX

02 Ekim 2013, Çarşamba saat: 21.30 Babylon

Günümüzün en yetenekli müzisyenlerinden biri olarak gösterilen, Grammy ödüllü trompetçi ve multi-enstrümantalist Nicholas Payton, 23. Akbank Caz Festivali kapsamında 02 Ekim 2013, Çarşamba günü Babylon'da bir konser verecek. Belirli bir türe sadık kalmayan, her konserinde farklı tarzları bir araya getiren Payton, konserinde müzikseverlere, beslendiği zengin geçmişinden günümüze uzanan bir müzikal ziyafet sunacak.

Testimoni ( Martin Fondse & Eric Vloeimans)

02 Ekim 2013, Çarşamba saat: 19.00 Akbank Sanat

Yeteneği ve müziğiyle kendisine yeni bir müzik oyun alanı yaratan, kompozisyon, doğaçlama, diyalog gibi müziğin farklı bileşenlerini dengeli bir şekilde harmanlayan Martin Fondse, Hollandalı bir diğer sanatçı Eric Vloeimans'ın trompetiyle katıldığı 'Testimoni' projesi ile Festival'e renk katıyor. Yayınladıkları albümle 2012'de Edison Caz Ödülü'nü kazanan ikili, 02 Ekim 2013, Çarşamba gecesi Akbank Sanat'taki performanslarıyla oyunun kurallarını değiştirecek.

The Lost Fingers

02 Ekim 2013, Çarşamba saat: 22.00 Garajistanbul

"Çingene usulü caz" olarak adlandırdıkları kendilerine has müzikleri ile klasik pop parçalarını bambaşka bir formda yorumlayan Kanadalı sıra dışı topluluk The Lost Fingers, enerjisi yüksek ve eğlenceli konseriyle 02 Ekim 2013, Çarşamba günü Garajistanbul'da müzikseverlerle buluşacak. Bugüne kadar üç albüm yayınlayan ve Kanada'nın en önemli müzik ödüllerinden Juno'ya aday gösterilen grup, 2008 yılında büyük çıkış yakaladıkları Lost in the 80's adlı albümleriyle üç ay içinde sadece Quebec'te 100.000 satış rakamına ulaştı.

03 Ekim 2013, Perşembe

Sophie Hunger

03 Ekim 2013, Perşembe saat: 21.30 Babylon

The Guardian tarafından Laura Marling, Beth Orton ve Björk'ün bir sentezi olarak tanıtılan folk-rock sanatçısı İsviçreli genç şarkıcı ve söz yazarı Sophie Hunger, gitarı ve buğulu sesiyle festivalcileri büyüleyecek. Sophie Hunger, bu yıl yayınlanan 'The Danger of Light' adlı albümününün dünya turnesi kapsamında 03 Ekim 2013, Perşembe günü Babylon sahnesinde olacak.

Chinese Man

03 Ekim 2013, Perşembe saat: 22.00 Garajistanbul

High Ku, SLY ve Zé Mateo tarafından 2005 yılında kurulan bağımsız bir Fransız rap kolektifi olan Chinese Man, dub, reggae, hip hop, caz ve funk gibi stilleri kullanarak insanları sahnede etkilemesi, kendi propagandasını (Make music, not war) yapması ile tanınıyor. 2007 yılında yayınlanan ilk albümleri Groove Sessions'da yer alan "I've Got That Tune" adlı parça ile büyük ses getiren grup, bu seriye 2009 yılında çıkardıkları The Groove Sessions 2 ile devam etti. 2011 yılında ise hip-hop ve dub'ın tavan yaptığı Racing with the Sun adlı üçüncü albümünü çıkaran Chinese Man, 03 Ekim 2013, Perşembe günü Garajistanbul'da izleyenlerine büyük bir görsel şölen sunacak.

Hot Jazz Band

03 Ekim 2013, Perşembe saat: 21.30 Pera Palace Hotel Jumeirah

04 Ekim 2013 Cuma saat: 21.30 Pera Palace Hotel Jumeirah

Avrupa'nın en köklü caz oluşumlarından biri olan Hot Jazz Band, 1920, 1930 ve 1940'ları kapsayan repertuvarıyla 03 Ekim 2013, Perşembe ve 04 Ekim 2013 Cuma günü festivalcileri geçmişten günümüze uzanan müzikal bir yolculuğa çıkaracak. Eğlenceli ve renkli sahne şovlarıyla ön plana çıkan topluluk, müziklerinde 1930'ların caz müziği ile Macar melodilerini bir arada sunuyor. Hot Jazz Band'in retro motifler kullandığı tarzını bir kalıba oturtmak zor olsa da Louis Armstrong, Benny Goodman, Duke Ellington, Django Reinhardt, Artie Shaw, Bix Beiderbecke, Fred Astaire gibi isimler en önemli referans noktaları oluyor. 03 Ekim 2013, Perşembe ve 04 Ekim 2013 Cuma gecesi White Mink'in electro-swing arşivi ve İstanbul Lindy Hoppers dans grubunun swing atölyesi ile retro motiflere sahip Grand Pera Salonu'nda eşsiz bir swing gecesi yaşamaya hazır olun.

04 Ekim 2013, Cuma

Tortured Soul

04 Ekim 2013, Cuma saat: 23.30 Babylon

House müzikte yepyeni bir konsept yaratan Tortured Soul, heyecan verici sahne performansıyla 04 Ekim 2013, Cuma günü Babylon sahnesinde olacak. Kulüp müziğini afro-beat ve samba ile birleştiren, caz, funk ve soul'u harmanlayarak yepyeni bir titreşim oluşturan Tortured Soul, Jamiroquai, Stevie Wonder, Prince ve Fela Kuti'nin birleşimi olarak düşünülebilir. James Brown, John Scofield, Soulive gibi önemli isimlerle aynı sahneyi paylaşan, soul, elektronika ve house müziği bir arada sunanan Tortured Soul'un bu yüksek tempolu performansına karşı koyamayacaksınız.

05 Ekim 2013, Cumartesi

Mulatu Astatke featuring Hüsnü Şenlendirici & Mısırlı Ahmet

5 Ekim 2013, Cumartesi saat: 18.00 İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı

Caz dünyası tarafından Ethio-Jazz türünün yaratıcısı olarak kabul edilen yaşayan müzik efsanesi Etiyopyalı Mulatu Astatke, 5 Ekim 2013, Cumartesi günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda müzik tutkunlarını unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak. Berklee College of Music'in ilk Afrikalı öğrencisi unvanını taşıyan Mulatu Astatke'nin geleneksel Etiyopya müziğini, klasik caz ve Latin müziğiyle birleştireceği bu performansında sanatçıya, Hüsnü Şenlendirici ve Mısırlı Ahmet eşlik edecek.

Hypnotic Brass Ensemble featuring Yasiin Bey (aka Mos Def) & MF DOOM

5 Ekim 2013, Cumartesi saat: 21.00 İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı

23. Akbank Caz Festivali kapsamında, Hypnotic Brass Ensemble featuring Yasiin Bey (aka Mos Def) & MF DOOM, 5 Ekim 2013 Cumartesi akşamı çok özel bir gece için Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda buluşuyor. Hypnotic Brass Ensemble, çok özel konukları Mos Def, MF Doom ile seyirciyi cazdan hip-hop'a uzanan bir yolculuğa davet ediyor. Bu geceyi özel kılan en önemli isim ise bugüne dek sayısız albüme imza atan ve ülkemize ilk kez gelecek olan Mos Def.

Başta Massive Attack olmak üzere pek çok oluşumda sesiyle yer alan ve Otostopçunun Galaksi Rehberi, Lütfen Geri Sarın gibi filmlerle MC'liğin yanı sıra oyunculuğuyla da ön plana çıkan Mos Def şimdi de, yeraltı müzik camiasının gizemli ismi MF DOOM ve Chicago'lu sekiz kardeşten oluşan caz, funk ve soul tarzlarını başarılı bir şekilde bütünleyen, İngiliz bağımsız kült plak şirketi Honest Jon's'un en önemli keşiflerinden biri olan grup, Hypnotic Brass Ensemble eşlik edecek.

Helge Lien Trio

05 Ekim 2013, Cumartesi saat: 19.00 Akbank Sanat

Bir caz piyanisti olarak kendini farklılaştırmayı başarırken, değişik müzik türleri arasındaki sınırları genişletmekten hiçbir zaman çekinmeyen Helge Lien, Frode Berg ve Knut Aalefjær ile 1999 yılında kurdukları Helge Lien Trio ile 23. Akbank Caz Festivali'nde. 2008'de yayınladıkları 'Hello Troll' albümüyle Norveç Grammy ödülünü kazanan, caz gelenekleri ile avangard doğaçlama arasında dengede kalabilen Helge Lien Trio, Festival kapsamında 05 Ekim 2013, Cumartesi günü Akbank Sanat'ta sahne alacak.

Submotion Orchestra

05 Ekim 2013, Cumartesi saat: 23.30 Babylon

2009 yılında Londra ve Leed'sden yedi müzisyenin bir araya gelmesiyle oluşan Submotion Orchestra, yenilikçi tarzıyla son dönemde İngiltere'den çıkan en önemli müzikal oluşumlardan biri olarak gösteriliyor. Nujazz, Soul, Ambient ögelerini Ruby Wood'un değişken ve kırılgan sesiyle buluşturan performansları büyük beğeni toplayan Submotion Orchestra ile 05 Ekim 2013, Cumartesi günü Babylon'da müzikseverlerle buluşacak. .

Davulun Sesi

05 Ekim 2013, Cumartesi saat: 23.30 Babylon Lounge

Yeraltı müzik sahnesinin en taze oluşumlardan biri olan ve 2012 yılında kurdukları Davulun Sesi

projesiyle birçok başarılı enstrümantal hip nop prodüktörünü bir araya getiren Tektosag Records, 05 Ekim 2013, Cumartesi gecesi Babylon Lounge'da Festival'in en hareketli gecelerinden birine imza atacak.

Fötr Blues Band

05 Ekim 2013, Cuma saat: 22.00 Jazz Company ( Elite World İstanbul Otel)

Samimi performansları ve başarılı doğaçlamalarıyla birçok müzik dinleyicisine blues'u sevdiren Fötr Blues Band, 05 Ekim 2013, Cuma günü Jazz Company'de gerçekleştirecekleri konser ile 1930'lu yılların Delta Blues'undan 2000'li yılların caz ve funk ögeler içeren modern yaklaşımına müzikleri ile blues coşkusunu yaşatacaklar.

06 Ekim 2013, Pazar

Harriet Tubman featuring Cassandra Wilson present "Black Sun"

6 Ekim 2013, Pazar saat: 20.30 İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı

Grammy ödüllü Cassandra Wilson ve yenilikçi caz topluluğu Harriet Tubman, 23. Akbank Caz Festivali kapsamında çok özel bir konser için biraraya geliyor. Müzikal özgürlükleriyle cazda yeni alanlar keşfeden Brandon Ross, Melvin Gibbs ve JT Lewis'dan oluşan Harriet Tubman'a, son 20 yılın soul ve caz dünyasının ses getiren isimlerinden biri olan Cassandra Wilson'ın vokaliyle eşlik edeceği konser, 6 Ekim 2013, Pazar günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek. Adeta bir yıldızlar geçidine dönüşecek konser, Festival'in en gözde performanslarından biri olacak.

WeeD

06 Ekim 2013, Pazar saat: 18.30 Babylon

Cecil Taylor, Ornette Coleman, John Cage gibi, avant-garde müziğin önde gelen üstadlarıyla çalışan ve "sound-based" serbest doğaçlama müziğe yeni bir boyut getiren Şenol Küçükyıldırım, müziğin ustalarından, gitarist Şevket Akıncı ve bas gitarda Murat Çopur'un yer aldığı 'WeeD' adını taşıyan yeni grubu ile 06 Ekim 2013, Pazar günü Babylon'da sahne alacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Babylon Akbank Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title