Haberler

22 Bin Hasta Organ Bekliyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi Organ Koordinatörü Pakize İstan, Türkiye'de organ bağışi konusunda yeterli hassasiyetin olmadığını belirterek; "Türkiye'de şu an 22 bin hasta organ bekliyor."

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi Organ Koordinatörü Pakize İstan, Türkiye'de organ bağışi konusunda yeterli hassasiyetin olmadığını belirterek; "Türkiye'de şu an 22 bin hasta organ bekliyor. Bunun 20 bini böbrek bekleyenlerden oluşuyor. Geriye kalanlar

sırasıyla karaciğer ve kalp nakli sırasındaki hastalardan oluşuyor" dedi.

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kurum olarak organ bağışı kampanyası başlattı. İl Müdürlüğünün Konak Bahribaba'daki İzmir Arkeoloji Müzesi toplantı salonunda gerçekleşen programa İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İl Müdürlüğü ve bağlı İzmir Müze Müdürlüğü, Resim Heykel Müzesi ve Galerisi Müdürlüğü personeli katıldı.

Programa katılan personele, Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) Hastanesi Organ Bağışı Koordinatörü Pakize İstan, bir sunum yapıp organ bağışıyla ilgili soruları cevaplandırdı.

Pakize İstan, yaptığı sunumda organ naklinden örnekler vererek beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın en fazla 72 saat yaşadığını ancak bitkisel hayata giren bir hastanın yıllar sonra hayata dönebildiğini vurguladı.

Türkiye'de organ bağışının yapılan olumsuz haberler dolayısıyla düştüğünü vurgulayan İstan, şöyle konuştu:

"Türkiye'de organ bağışı yeterince ilgi görmüyor. Sebebi olumsuz medya haberleri.Ölenlerin yüzde 70'inin organları toprağa gidiyor. Buna rağmen 2011 yılında canlı donör yani canlı iken organ verenlerin sayısında dünyada birinci sıradayız."

İstan, organ naklinin kadavradan veya canlıdan yapılabildiğini söyleyerek, "Beyin ölümü gerçekleşen kişinin ailesi onay verdiğinde bu organlar başka canlara yaşam veriyor. Bugün organ nakillerinin yüzde 75'i canlıdan canlıya yapılırken kadavradan yapılan nakillerin oranı yüzde 25'te kalıyor. Aslında istenilen oranlar bunun tam tersidir. Fakat Türkiye'de akrabaya yakınına yaşarken 'can vermek' öldükten sonra vermekten daha önemli halde" dedi.

Beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarının makineler sayesinde çalıştığını fakat hasta yakınlarının bunu yanlış anlayıp hala yaşıyormuş zannettiklerini vurgulayan İstan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aslında hasta son nefesini vermiş durumda fakat makineler yapay şekilde organları çalıştırıyor. Yani tıbbın ölü. Türkiye'de şu an 22 bin hasta organ bekliyor. Bunun 20 bini böbrek bekleyenlerden oluşuyor. Geriye kalanlar ise sırasıyla karaciğer ve kalp nakli sırasındaki hastalardan oluşuyor. Henüz kayıt olmamış ve listeye girmemiş 20 bin civarında böbrek ihtiyacı olan hasta bulunduğunu tahmin ediyoruz. "

ÖĞRENDİKLERİMİZİ ÇEVREMİZE ANLATALIM

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz de yaptığı konuşmada, organ bağışına dikkati çekmek istediklerini vurgulayarak gösterilen ilgiye teşekkür etti. İl Müdürü Ediz, kurum olarak organ nakline karşı çalışanların daha duyarlı olmasını isteyerek, "Bugün burada öğrendiğimiz bilgileri çevremizdekilere de anlatarak hassasiyeti artırmalıyız. Herkesin birgün başına gelebilecek veya bir yakınının yaşayabileceği organ ihtiyacına karşı ailelerimize, yakınlarımıza gerekli vasiyeti bırakmalıyız" ifadelerini kullandı.

Program sonunda Ediz, İstan'a, "burada organ bağışı yapmak istesek ne yapmalıyız" dedi. Bu soru üzerine Pakize İstan; "Hastanemize gelip bir çay içerek bu bağışı yapabilirsiniz" diye karşılık verdi.

Türkiye'de organ bağışı konusunda yeterli hassasiyetin olmadığını belirten Ediz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de şu an 22 bin hasta organ bekliyor. Bunun 20 bini böbrek bekleyenlerden oluşuyor. Geriye kalanlar

sırasıyla karaciğer ve kalp nakli sırasındaki hastalardan oluşuyor." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Dokuz Eylül Üniversitesi Sultan Abdülaziz Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title