Haberler

21. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, " Türkiye'de doğalgaz fiyatlarının tamamını serbest piyasaya bıraktığınızda bundan vatandaştan daha önce yararlanacak olan doğalgaz satıcısı firmalardır. Buna tek başına kontrollü serbestleşme veya devlet denetiminde serbestleşme olarak bakmak doğrudur diye düşünüyorum" dedi.

Bakan Yıldız, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu, İstanbul Fuar Merkezi'nin evsahipliği yaptığı 21. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı -ICCI 2015- kapsamında gerçekleşen oturumda bakanlık dönemini değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Doğalgaz piyasasını liberalleştirmek ve kamu ağırlığını azaltmak istediklerini belirten Yıldız, geçiş dönemlerinin doğru yönetilememesi halinde doğalgazın istenilen oranda serbestleşmeyeceğini ifade etti.

Doğalgazda fiyatlamanın vatandaşa, özel sektöre ve uluslararası rekabete ilişkin birçok yönü olduğunu vurgulayan Yıldız, "Doğalgaz fiyatları üzerinde baskı olduğu söyleniyor. Bu baskıyı kime yaptığımız çok önemli. AK Parti hükümetlerimiz ve enerji sektörü kalemleriyle alakalı, gerek elektrik gerekse doğalgaz fiyatı baskısını vatandaşın fiyatlarını zamlandırmaktan ziyade, maliyetlerin düşürülmesi yönünde kullanıyor" diye konuştu.

Bakan Yıldız, tedarikçi ülkelerin doğalgazda maliyetlerini daha fazla düşürmesi gerektiğinin altını çizerek, Rusya ve İran'a fiyatları düşürmesi çağrısında bulundu.

" Türkiye'de kömür çıkartmak için daha fazla çaba göstermek gerekiyor"

Rekabet edememekten şikayetçi olan doğalgaz üretim tesisleri olduğunu belirten Yıldız, "Yüzde 36-38'lerde çalışan verimi düşük santrallerle şu anda 11, 14 hatta 17 kuruşa mal edilen elektriğin gün öncesi fiyatlarla satılması tabii ki güç. Satılacak çok az alan var. Türkiye kendisini yeniliyor ve doğalgaz santrallerinin de kendini yenilemesi lazım" ifadelerini kullandı.

Verimi yüzde 61-63'ler düzeyinde olan doğalgaz santrallerinin de bir işletme maliyeti olduğunu belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birinin yatırımı çok kolay, birinin işletmesi kolay. Her yatırımın bir diğerine göre avantajı ve dezavantajı var. 18-20 yıllık işletmeler var ve bunların maliyetleri kurtarmıyor. Onların maliyetlerinin kurtulması için doğalgaza sübvansiyon vermemiz ya da piyasada onların lehine bir kalem oluşturmamız doğru olmaz. Serbest piyasa böyle bir şey."

Yıldız, 6 yıl önce 162 dolar olan ithal kömürün bugün neredeyse 75 dolarlar seviyesine indiğine dikkati çekerek, "Türkiye'de kömür çıkartmak için daha fazla çaba göstermek gerekiyor, buna rağmen yerli kömürün teşvikiyle alakalı bütün yatırımcılarımıza açıktan teklifimiz var" dedi. Bakan Yıldız, artı talepler geldiği taktirde bunların, Türkiye'de yerli kömür adına değerlendirileceğini kaydetti.

"Elektrikli ve doğalgazla çalışan araçların üretilmesi gerekiyor"

Petrol, ham petrol ve ürünlerinin enerji sektöründeki en büyük payının ulaşımda olduğuna işaret eden Yıldız, yakıtın daha az kullanılması ve çevresel etkenler açısından elektrikli ve doğalgazla çalışan araçların üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Yıldız, dünyada da bunların ticarileşme oranlarının istenilen noktaya henüz ulaşmadığını belirterek, pazarın kendini bularak arz ve talebin bir noktada buluşmasıyla bu alanda ilerleme kaydedileceğini ifade etti.

- "Ben Ermenek'te otele gidemedim"

Taner Yıldız, Soma ve Ermenek'te yaşanan maden kazalarına değindi.

İşçilerin kazalarda ölmesinin, kendisini derinden üzdüğünü ifade eden Yıldız, "Ben Ermenek'te otele gidemedim. Yalnızca maden ocağında kalmayı tercih ettim. Orayı bütün yönleri ile beraber hissetmek ve olabildiğince, neler yapabiliyorsam, kendimle alakalı kısmını yapmak için gitmedim" ifadelerini kullandı.

Yıldız, o dönemde kendisine karşı yöneltilen eleştirilerden yakınarak, "Orada o şirketle ne ortaklığımız kaldı, ne akrabalığımız kaldı. Kızılay'ın o sıcak çorbasını içerken, özel yemekler yaptıran aşçımız mı kaldı. Üstüne üstlük 140 Suriyeli çocuğu orada gömmediğimiz mi kaldı. Siz yaptıklarınızı anlatmakta güçlük çektiğiniz bir ortamda yapmadıklarınızı savunma ihtiyacı hissediyorsunuz" diye konuştu.

Bakan Yıldız, madenciliğin yüksek katma değer üreten bir sektör olduğunu vurgulayarak, bazı istismarların yollarını kestiğini söyledi.

Bir yasa veya yönetmelik çıkarıldığında öncelikle bu düzenlemenin istismar edilecek tarafından uygulanmaya başlandığını belirten Yıldız, "Madencilikle ilgili Türkiye'nin gelmesi gereken nokta şu anda bulunduğu noktanın daha üzerinedir" dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Anadolu Ajansı Taner Yıldız Ermenek Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title