Haberler

21. Sultan Sekisi Toplantısı"

Erzurum'daki Yanıkdere Şehitliği'nde düzenlenen toplantıyla Ermeniler tarafından katledilen 3 bin Müslüman Türk anıldı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Koçak: "Eğer geleceği iyi inşa etmek istiyorsak, geçmişimizi iyi bilmemiz gerekiyor.

Erzurum'da bu yıl 21'incisi düzenlenen "Sultan Sekisi Toplantısı", Ermenilerin 3 bin masum Müslüman Türk'ü katlettiği Yanıkdere'de gerçekleştirildi.

Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) tarafından, Yanıkdere Şehitlik Anıtı önünde düzenlenen toplantıda, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Hatip Hüseyin Çelebi, Yanıkdere'de katledilen 3 bin Müslüman Türk için okunan 60 hatmin duasını yaptı.

Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, burada yaptığı konuşmada, geleceğin, geçmişin üzerine bugünün insanları tarafından inşa edildiğini vurgulayarak, "Eğer geleceği iyi inşa etmek istiyorsak, geçmişimizi iyi bilmemiz gerekiyor. Gelecek kuşaklara da bunu doğru olarak aktarmamız gerekiyor" diye konuştu.

Yanıkdere'nin 3 bin şehide mezar olduğunun altını çizen Koçak, "Bu konunun bilimsel yönünün de önemli olduğunu vurgulamak istiyorum" dedi.

ER-VAK Başkanı Erdal Güzel de 1910 ve 1922 yılları arasında Anadolu'da ve Erzurum bölgesinde 524 bin insanın hunharca şehit edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Osmanlı Devleti, nefsi müdafaa için Sevk ve İskan Kanunu çıkarıyor. 2015 yılında bu Sevk ve İskan Kanunu'nun 100. yılı olacaktır. İşte Ermeni diasporası bunu fırsat bilerek, 2015 yılında bizleri sıkıntıya sokabilecek birtakım eylemler içerisinde bulunacaklardır. Biz bu işin farkında ve bilincindeyiz. Biz de buradan dünyaya haykırıyoruz. 'Asıl soykırımın yapıldığı yer Erzurum'dur, Anadolu'dur'. 524 bin insanımız Ermeni çeteleri tarafından şehit edilmiştir. Bir farkındalık oluşturmak, Yanıkdere şehitlerini tekrar torunlarıyla buluşturmak ve dünya kamuoyuna burada yaşananları duyurmak amacıyla bu toplantıyı yaptık."

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu ise toplantının bu yılki konusunun oldukça önemli olduğuna değinerek, vatan savunmasında çok önemli bir yer tutan Erzurum'da geçmişte çok ciddi savaşlar yaşandığını anımsattı.

Eli silah tutanların cephede olduğu için Erzurum'da yaşlı kişilerin kaldığını ifade eden Tavlaşoğlu, "Ermeni çeteleri de bunu fırsat bilerek Erzurum'da, Cinis'te, Alaca'da, Tepeköy'de, Karaz'da çeşitli yerlerde, Erzurumlu dedelerimizi, ninelerimizi hunharca, kalleşçe katletmişler, en sonunda da bu bölgede insanlarımızı çalıştırma bahanesiyle buraya getirip, yakmışlardır. Bunları tabii ki biz unutmuyoruz. Kan davası da gütmüyoruz ama bunları çocuklarımıza, gelecek nesillerimize birer birer anlatmak için bu programların yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Sırrı Sakık'ık açıklamalarına tepki

Tavlaşoğlu, "Varsın birilerinin Kazım Karabekir'in ismiyle ilgili problemleri olsun. Erzurum'da hangi dadaşı çevirirseniz çevirin o bir Kazım Karabekir'dir, günümüzün Nene Hatun'udur, günümüzün Erzurumlu'sudur, günümüzün Türkiye sevdalısıdır" dedi.

Yanıkdere gazisi Abdurrahman Köylü'nün torunu Zafer Köylü de kendisi 16 yaşındayken dedesinin hayatını kaybettiğini vurgulayarak, "Kafasında yara izlerini, ayak parmaklarının olmadığını gördüm. Ermeniler ve diaspora öyle çalışıyor ki sanki o katliamları yapmamışlar gibi atalarımıza iftira ederek, ayıplarını örtüyorlar" ifadelerini kullandı.

Köylü, şöyle devam etti:

"Dedem, 'Bize kazma, kürek verip, çalıştırıyormuş gibi Yanıkdere'ye getiriyorlardı. Sonra süngüyle saldırıyorlardı. Karın rengi kıpkırmızı olmuştu. Ben yeni ölmüş birine sarılarak, ısınıyordum. Öyle bir tipi vardı ki sabah oldu. Kazım Karabekir ve Halit Paşa askerleri gelmişti. Yanıkdere'ye koşuyordu herkes' diyordu. Dedem derdi ki 'Namusumuzu, şerefimizi, hayatımızı Kazım Karabekir ve Halit Paşa'nın askerlerine borçluyuz'. Şimdi soruyorum, namusumuzu, şerefimizi dedelerimizin hayatını kurtaran Kazım Karabekir'in ismi gök kubbeye yazılması gerekirken, cadde ve sokaklardan silmek isteyenleri kınıyoruz" dedi. - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Hikmet Koçak Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sakla Beni 25. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir? SURVIVOR NEDEN YOK? Bu akşam Survivor yok mu? Yeni bölüm ne zaman yayınlanacak?
title