Haberler

21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, iklimle ilgili büyük tehlikenin üstesinden gelebilmek için asgari bir anlaşmada uzlaşma sağlanması gerektiğini bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, iklimle ilgili büyük tehlikenin üstesinden gelebilmek için asgari bir anlaşmada uzlaşma sağlanması gerektiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nın açılışında (COP21) konuşan Fabius, bu konuda henüz elde edilmiş bir başarı olmadığını belirterek, "başarı kapımızın önünde" ifadesini kullandı.

İklim değişikliği ile mücadelenin mutlaka kazanılması gerektiğini ifade eden Fabius, "Başarılı olmak gibi bir zorunluluğumuz var. Çünkü, tehlike çok büyük ve iklimle ilgili bu büyük tehlikenin üstesinden gelebilmek için asgari bir anlaşmada uzlaşma sağlamamız gerekir" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'in ev sahipliğinde, Le Bourget Fuar Merkezi'nde düzenlenen konferansa Türkiye'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı katılıyor.

Bugün başlayan ve 11 Aralık'ta sona erecek konferansa 195 ülkeden 150'den fazla lider ve yaklaşık 10 bin yetkili iştirak ediyor.

Sera etkisine neden olan gazların azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında düzenlenecek COP21'de bağlayıcı bir anlaşmaya varılması önem taşıyor. Halihazırda imzalanan sera gazı emisyonlarına ilişkin anlaşmaların 2020'de sona erecek olması dolayısıyla Paris'te en az 10 yıl geçerli olacak yeni taahhütlere imza atılması bekleniyor.

Paris'teki konferansta en çok tartışılacak diğer bir konu da zengin ülkelerin, yoksul ülkelerin sera gazı salınımını azaltmak için ihtiyaç duyduğu teknolojinin sağlanması konusunda somut taahhütlerde bulunması ve bu ülkelere mali destek sağlaması olacak.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Laurent Fabius Fransa Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title