Haberler

21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı Başladı

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP21) Fransa'nın başkenti Paris'te başladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP21) Fransa'nın başkenti Paris'te başladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Le Bourget Fuar Merkezi'ndeki konferansa gelen devlet ve hükümet başkanlarını karşılıyor.

Konferansa Türkiye'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı katılacak.

Konferansın başlangıcında Paris'teki terör saldırılarında hayatını kaybedenler için saygı duruşu düzenlenecek.

COP21 için Paris'e gelen ABD Başkanı Barack Obama 13 Kasım'da terör saldırısının düzenlendiği Bataclan Konser Salonu'nu gece geç saatlerde ziyaret etti. Obama, salonun önünde kurbanları anmak için kurulan köşeye beyaz bir gül bıraktı.

11 Aralık'ta sona erecek konferansa 195 ülkeden 150'den fazla lider ve yaklaşık 10 bin yetkili katılıyor. Organizasyon sırasında, yaklaşık 2 bin sivil toplum kuruluşundan gelen 14 bine yakın görevli, kurulan 320 stantta tanıtım ve etkinlikler düzenleyecek.

COP21'i izlemek için 3 bin gazeteci akreditasyon yaptırdı. Konferansın güvenliği için 11 bin polis görev yapacak. Konferans kapsamında yaklaşık 40 bin kişinin Paris'e gelmesi beklenirken şehirde birçok yol güvenlik nedeniyle trafiğe kapatıldı.

COP 21'de temel sorun mali destek

Sera etkisine neden olan gazların azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında düzenlenecek COP21'de bağlayıcı bir anlaşmaya varılması önem taşıyor. Halihazırda imzalanan sera gazı emisyonlarına ilişkin anlaşmaların 2020'de sona erecek olması dolayısıyla Paris'te en az 10 yıl geçerli olacak yeni taahhütlere imza atılması bekleniyor.

İklim değişikliğiyle mücadelede 20 yılı aşkındır devam eden görüşmelerin sonuncusu 2009'da Kopenhag'da yapılmıştı. "Kopenhag Konferansı" ismiyle bilinen görüşmelerde dünyanın en gelişmiş ülkeleri ilk kez sera gazı emisyonunu kısıtlamaya yönelik ortak bir anlaşmaya imza atmıştı.

Paris'teki anlaşmada ortaya çıkabilecek temel sorun ise mali destek. Zengin ülkelerin, yoksul ülkelerin sera gazı salınımını azaltmak için ihtiyaç duyduğu teknolojinin sağlanması konusunda somut taahhütlerde bulunması gerekiyor.

Zengin ülkeler Kopenhag'da, bu çerçevede kullanılan yeşil teknolojinin fakir ülkelerde kullanılması için 30 milyar dolar mali destek vereceklerini duyurmuştu.

Ancak Paris'te yapılacak zirvede 2020'den sonra da bu desteklerin devam edip etmeyeceğinin netleşmesi gerekiyor. Zira verilen taahhütlerin hepsi 2020'de sona erecek.

Mali desteğin tam olarak nereden sağlanması gerektiği de öne çıkan sorunlar arasında. Bazı ülkeler zengin ülkelerin kamu gelirlerinin mali destek için yeterli olduğunu düşünse de bazı ülkeler ise hükümetlerin bu yükün altından kalkamayacağı ve özel sektörden destek alınması gerektiğini öne sürüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Kopenhag Fransa Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title