Haberler

2023 İhracat Stratejisinde Bursa Semineri

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, "Ülkemizin kilogram başına düşen ürün ihracatı 1,5 dolar civarındadır. Bunu en azından 3 dolara çıkarmalıyız" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM), ihracatçı firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları için başlattığı "TİM Akademi 2023 Projesi" kapsamında düzenlediği "2023 İhracat Stratejisinde Bursa Semineri", UİB'in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Sabuncu, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, Bursa'nın, Türkiye'nin İstanbul'dan sonraki en büyük ihracatçı ili olduğunu belirterek, 2014 yılında 12 milyar 750 milyon dolarlık dış satıma imza attıklarını hatırlattı.

Bursa'nın, geçen sene otomotiv sektörünün ihracatından aldığı payın yüzde 58 olduğunu ve ülkede üretilen 1 milyon 170 bin motorlu taşıtın yüzde 46'sının burada yapıldığını anlatan Sabuncu, Türkiye'nin 2023 hedeflerine dikkati çekti.

İhracatta Bursa'nın önemine işaret eden Sabuncu, "Tüm sektörler için önemli bir merkez konumunda bulunan Bursa'nın, 2023 hedefleri için de kilit rol üstleneceği çok açıktır. 2014 yılı itibarıyla Bursa'nın Türkiye'nin toplam ihracatından aldığı pay yüzde 8'dir. 2023 yılında da Bursa'nın ülkemiz toplam ihracatından yüzde 8-10 civarında pay alacağını öngörürsek bugün 12-13 milyar dolar civarında seyreden Bursa ihracatının 45 milyar dolar civarında bir değere ulaşması beklenmektedir" diye konuştu.

Sabuncu, Türkiye'nin, 2023 hedeflerine ulaşması için inovasyonun çok önemli olduğunu dile getirdi.

Ülkenin dış satım verilerine değinen Sabuncu, şöyle devam etti:

"Ülkemizin kilogram başına düşen ürün ihracatı 1,5 dolar civarındadır. Bunu en azından 3 dolara çıkarmalıyız. Ar-Ge harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı bugün yüzde 0,95'tir, bunu 2023 yılına kadar yüzde 3'e çıkarmalıyız. Bunun için katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünlerine yönelmeli, Ar-Ge harcamalarımızı artırmalı, inovasyona ağırlık vermeli, markalaşma ve tasarıma odaklanmalıyız. Eğitim sistemimizin de bunlara imkan yaratacak şekilde düzenlenmesinde yarar görüyoruz."

Belirlenen hedeflere ulaşmak için birlik olarak bu yıl Brezilya'dan Çin'e, Güney Afrika'dan Meksika'ya kadar pek çok farklı ülkeye milli katılım fuar organizasyonları düzenleyeceklerini bildiren Sabuncu, ayrıca "Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması" ile "Ev Tekstili Tasarım Yarışması'nın 4'üncüsünün Bursa'da yapılacağını, "Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı"nın da 7'ncisini gerçekleştireceklerini kaydetti.

Sürdürülebilir rekabetin en önemli dinamiğinin, bu tür projelerden doğacağını anlatan Sabuncu, "Bugün dünya rekabetçilik sıralamasında 45'inci sırada olan yerimizi muhakkak ilk 20'lere hatta 10'lara taşımalıyız" ifadesini kullandı.

Seminerin açılış törenine, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile bazı ihracatçı firmaların temsilcileri katıldı.

Törenin ardından, "2023 Yılı 500 Milyar Dolar İhracat Hedefinde Bursa Değerlendirmesi, Hedef Pazarlar" konulu oturumda, Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Halil Bader Arslan ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy'un da aralarında bulunduğu konuşmacılar, katılımcılara bilgi verdi. - Bursa

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title