Haberler

2020 Tunus'a Ekonomik Destek ve Yatırım Konferansı

Uluslararası 2020 Tunus'a Ekonomik Destek ve Yatırım Konferansı'nda Türkiye, Suudi Arabistan ve Fransa başta olmak üzere birçok ülke ve kurum Tunus'a mali destek taahhüt etti.

Uluslararası 2020 Tunus'a Ekonomik Destek ve Yatırım Konferansı'nda Türkiye, Suudi Arabistan ve Fransa başta olmak üzere birçok ülke ve kurum Tunus'a mali destek taahhüt etti.

Başkent Tunus'ta ülkenin beş yıllık plan ve projelerinin finansmanının sağlanması hedefiyle bugün başlayan konferansın ilk gününde birçok ülke ve kurum ülkeye mali destek ve kredi sözü verdi.

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu Başkan Yardımcısı Yusuf bin İbrahim el-Bassam, Tunus'a 100 milyonu hibe olmak üzere 800 milyon dolar destek sağlayacaklarını belirtti.

Kuveyt Maliye Bakanı ve Petrol Bakan Vekili Enes Halid es-Salih de gelecek beş yılda Tunus'a 500 milyon dolar kredi vereceklerini kaydetti.

Arap Ülkeleri Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Fonu Başkanı Abdullatif Yusuf el-Hamad da fonun ülkede yapılacak projelerin finansmanı için 1,5 milyar dolar değerinde kredi sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Marie-Claude Bibeau ise ülkesinin 4 yıl boyunca Tunus'a 24 milyon dolar destek sağlayacağını aktardı.

Fransa'dan yılda 250 milyon avro destek

Fransa Başbakanı Manuel Valls da Fransız Kalkınma Ajansının ( AFD) Tunus'a yılda 250 milyon avro destek sağlayacağını ve Tunus'un borçlarının yatırım projelerine dönüştürüleceğini vurguladı.

Dünya Bankası Başkanı'nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Yardımcısı Hafız Ganim de ülkede özel sektöre 300 milyon dolar değerinde destek sağlayacaklarını ifade etti.

Avrupa Yatırım Bankasının Tunus'a 2020'ye kadar 2,5 milyar avro destek vereceği, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) da stratejik ortaklık çerçevesinde ülkeye yılda bir milyar dolar destek sağlayacağı kaydedildi.

Öte yandan, açılış programında konuşan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Yasemin Devrimi'nden beri Tunus'a 500 milyon dolarlık destek sağladıklarını belirterek, bu tutarın 100 milyon dolarını hibe ettiklerini, 200 milyon dolarını kredi olarak ve diğer 200 milyon dolarını da bu konferansta görüşülecek projeleri desteklemek üzere Eximbank kredisi şeklinde sağladıklarını belirtmişti.

Canikli, "Bunlara ek olarak Tunus'a 100 milyon dolarlık Eximbank kredisi daha sağlayacağımızı burada açıklamak istiyorum. Türkiye'nin Tunus'a kalkınma destekleri devam edecektir. Sürdürülebilir kapsamlı gelişime katkı sağlayacak ve yeni iş imkanları yaratacak çalışmalarımızı Tunus'un kalkınma stratejileri hedeflerine uyumlu olarak gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani de Tunus'a 1 milyar 250 milyon dolarlık yardımda bulunacaklarını aktarmıştı.

Başkent Tunus'ta iki gün sürecek konferansa, 70 ülkeden resmi heyetlerin yanı sıra iş adamları da katıldı. Türkiye'yi temsilen konferansa katılan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de açılış programında konuşma yapanlar arasında yer aldı.

Kaynak: AA / Güncel

Suudi Arabistan Türkiye Fransa Tunus Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title