Haberler

2017 Yılı Para ve Kur Politikası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, döviz kurundaki hareketliliğe yönelik alınabilecek tedbirlerle ilgili, "Yüksek frekanslı tepkiler verilmeyip temkinli bir yaklaşım tercih ediliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, döviz kurundaki hareketliliğe yönelik alınabilecek tedbirlerle ilgili, "Yüksek frekanslı tepkiler verilmeyip temkinli bir yaklaşım tercih ediliyor. Döviz satım ihaleleri gibi araçlar da kullanılabilir. 28 Nisan tarihinden bu yana buna ihtiyaç duymadık, ama gerekirse kullanabileceğimiz araçlardan biridir." dedi.

Çetinkaya, Bankanın "2017 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu basın toplantısında soruları yanıtladı.

Murat Çetinkaya, Türkiye ekonomisine yönelik bir kriz çıkarma girişimi olup olmadığı konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, " Merkez Bankası, olası risk senaryolarını dikkate alarak, her dalgalanma ve gelişmenin üretebileceği sonuçlara dair kendi yetki alanı çerçevesinde araçlarını kullanarak politika tedbirlerini oluşturur." diye konuştu.

Döviz kuruna bakış açılarını, fiyat istikrarı ve finansal istikrar çerçevesinde şekillendirdiklerini bildiren Çetinkaya, şöyle devam etti:

"Merkez Bankasının elinde döviz likiditesine dair çok sayıda araç var. Bunları geçtiğimiz yıllarda kullandık, yakın dönemde de kullanmaya devam ettik. Rezervlerimiz düzenli olarak internet sitemizde yayınlanıyor. Brüt rezervlerde dönem dönem dalgalanmalar görülebilir. Bununla birlikte rezervlerimizin ülke ihtiyaçları açısından ve piyasa gelişmeleri dikkate alındığında yeterli olduğunu her zaman paylaştık. Net rezervlerimizde düzenli bir artış trendi var. Ayrıca fırsat buldukça rezervlerimizi artırma yönünde adım atacağımızı da daha önce paylaşmıştık."

"Döviz piyasasıyla ilgili likidite konusunda TCMB aktif biçimde destekleyici"

Çetinkaya, döviz piyasalarıyla ilgili atılacak adımlarda kullanılabilecek araçlarla, bunların yoğunluğu ve zamanlamasının, piyasa şartlarının yakın analizi ve gelişmelerin nasıl değerlendirildiğiyle şekillendiğini söyledi.

Bu anlamda son dönemde bazı adımlar attıklarını anımsatan Çetinkaya, yabancı para birimlerinde zorunlu karşılık oranlarını değiştirdiklerini, Rezerv Opsiyon Katsayılarında (ROK) indirim yapıldığını söyledi. Çetinkaya, "Bizim ağustos ayından bu yana bu kanaldan piyasaya sağladığımız ilave kalıcı likidite 4 milyar doları aştı." diye konuştu.

Son dönemde enerji ithalatçısı kamu kurumlarına da satışlar gerçekleştirdiklerini dile getiren Çetinkaya, reeskont kredilerine ilişkin yıl sonuna kadar vadesi olan kredilerin ödemelerinin 3 ay ötelenmesi şeklinde ihracatçılara imkan sağladıklarını ya da gerçekleştirileceği gün ödemenin Türk lirası cinsinden yapılması imkanı sunduklarını kaydetti.

Döviz piyasasıyla ilgili likidite konusunda Merkez Bankasının aktif bir biçimde destekleyici olmaya devam ettiğini anlatan Çetinkaya, "Yüksek frekanslı tepkiler verilmeyip temkinli bir yaklaşım tercih ediliyor. Doğru politika aracının, doğru zamanda, doğru bir etkiyle kullanılması bizim için önemli. Bahsettiğim araçlara ilave olarak döviz satım ihaleleri gibi araçlar da kullanılabilir. 28 Nisan tarihinden bu yana buna ihtiyaç duymadık, ama gerekirse kullanabileceğimiz araçlardan biridir." dedi.

ÖTV düzenlemesinin enflasyona etkisi

Çetinkaya, asgari ücret ile Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışlarına ilişkin soruya cevap verirken de konuya enflasyona etkileri açısından baktıklarını söyledi. Çetinkaya, "ÖTV'nin, son yapılan tütün düzenlemesi de dahil, genelde etkilerini bu yıl görüyoruz. O anlamda yıl sonunda tahminimiz olan yüzde 7,5 üzerinde, bir miktar yukarı yönlü risklerin geldiğini söylemem gerekir." dedi.

TCMB Başkanı Çetinkaya, kurlardaki hareketliliğe ilişkin sorulara karşılık, piyasalarda küresel bir dalgalanma olduğuna işaret etti.

Çetinkaya, söz konusu dalgalanmanın kısa ve orta vadeli etkilerini takip etmenin kendileri açısından önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bunun süreci ve şiddeti birçok faktörle şekillenebilir. Bizim bakışımız, özellikle varlık fiyatlamasında, kur dahil, makro iktisadi temellerden uzaklaşıldığı noktalar bizim için tedbir almamız gereken noktalardır. Aynı zamanda fiyat istikrarı açısından da orta vadeli beklentilerin, öngörülerin ve fiyatlama davranışlarının bozulması riskini de Merkez Bankası olarak yakından takip ederiz. Bu anlamda faiz politikası da bu çerçevede şekilleniyor. Fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda önümüzdeki dönemde de piyasa gerçekleşmeleri, yaşanan şokların geçici ya da kalıcılık etkisi ve ana trendler üzerindeki etkilerini dikkate alarak elimizdeki bütün araçları uygun bir birleşimle kullanmaya devam edeceğiz."

Kendi attıkları adımlar ve düzenleyici otoritelerden gelen makro ihtiyati tedbirler çerçevesinde yapılan destekleyici düzenlemelerin bu yıl finansal koşullardaki sıkılığın bir miktar azalmasına katkı sağladığını anlatan Çetinkaya, "Ancak bununla birlikte mevcut durumda bazı alt segmentlerde finansman maliyetlerinin zaman zaman sıkı olduğunu biz de teyit ediyoruz. Merkez Bankası olarak bakışımız, finansman uygun koşullarda, makul maliyetle ve verimli dağıtılsın." dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Murat Çetinkaya Merkez Bankası Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı 135. bölüm izle! Gönül Dağı yeni bölüm izle! Gönül Dağı son bölüm neler oldu? Manchester City-Chelsea maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Manchester City-Chelsea maçı şifresiz mi? Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title