Haberler

2017 Yılı Para ve Kur Politikası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, döviz kuru etkisiyle gelecek yılın ilk çeyreğinde, enflasyonda hedeflenen patikadan uzaklaşma riskinin bugün itibarıyla yüksek olduğunu belirterek, "Önümüzdeki yıl ilk çeyrekte yaşanabilecek yukarı yönlü olası trende rağmen,...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, döviz kuru etkisiyle gelecek yılın ilk çeyreğinde, enflasyonda hedeflenen patikadan uzaklaşma riskinin bugün itibarıyla yüksek olduğunu belirterek, "Önümüzdeki yıl ilk çeyrekte yaşanabilecek yukarı yönlü olası trende rağmen, yıl içinde yukarı ve aşağı yönlü risklerin dengeli olacağını, iktisadi faaliyetin seyrine bağlı olarak, yılı tahminimize yakın bir noktada tamamlayabileceğimizi düşünüyoruz." dedi.

Çetinkaya, Bankanın "2017 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu basın toplantısında soruları yanıtladı.

Murat Çetinkaya, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı sayılarının azaltılmasına ilişkin soru üzerine, bununla ilgili bir yasal düzenleme ihtiyacının söz konusu olduğunu ifade ederek, sürecin başladığını, gelecek yıl en az 8 toplantı yapılması konusunun Kurul tarafından değerlendirileceğini söyledi.

Şu anki eğilimin toplantı sayısının azaltılması yönünde olduğunu belirten Çetinkaya, "Buradaki amacımız, kısa vadeli oynaklıklardan arınmış, temel eğilimleri yansıtan, analizlere dayalı etkin bir para politikası çerçevesi ve para politikası tepkisi oluşturması için Kurula daha fazla zaman tanınıyor olması. Böylece iktisadi birimlerin de ana eğilimlere, daha ziyade orta vadeye ve mevcut para politikası duruşuna odaklanmasının daha kolay olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Bunun Merkez Bankasının sadeleşme stratejisinin de bir adımı olduğuna dikkati çeken Çetinkaya, Para Politikası kararlarında kısa vadeli oynaklıklar yerine, orta vadeli görünümün esas alınması konusunun kendilerinin yaptığı iletişimi de güçlendireceğini düşündüklerini dile getirdi. Çetinkaya, bu gelişmenin diğer ülke uygulamalarıyla da uyumlu bir çerçeveye işaret ettiğini bildirdi.

2017 enflasyon beklentisi

Çetinkaya, Türk lirasındaki değer kaybının devam etmesi durumunda, önümüzdeki yıl enflasyonun üzerinde ciddi bir etkinin beklenip beklenmediğinin sorulması üzerine de 2016 yılında geçmiş yılların döviz kuru birikimli etkilerinin azaldığı bir dönemi yaşadıklarını, gıda fiyatlarındaki oynaklığı gözlemlediklerini ifade etti. Çetinkaya, şöyle konuştu:

"Yıla oldukça yüksek bir seviyede başladıktan sonra, bu yılı muhtemelen tahminimiz olan yüzde 7,5 civarında tamamlıyor olacağız. Yukarı yönlü riskler ağırlıklı olarak yönetilen ve yönlendirilen fiyat etkilerinden gelmekte. 2017 yılında nasıl bir tabloyla karşılaşabiliriz? Döviz kuru etkilerinin yılın ilk çeyreğinde bizi beklediğimiz ve hedeflediğimiz patikadan uzaklaştırma riski bugün itibarıyla yüksek. Burada döviz kuru geçişkenliğinin Türkiye'de yüksek olması elbette ana faktör. Tabi döviz kuru geçişkenliği etkisi standart. Her dönem aynı şiddette gerçekleşen bir etki değil. Ne belirleyici oluyor? Ortalama etkinin büyüklüğü ve zamanlaması açısından baktığımızda özellikle kurun oynaklık düzeyi etkili oluyor, iktisadi birimlerin kur gelişmelerinin geçiciliği ya da kalıcılığı yönünde beklentileri, asimetrik etkiler yani diğer varlık fiyatları ve fiyatlama hareketleriyle bağlı değer kaybı veya değerlenmeler, iktisadi konjonktür, kar marjları ve fiyatlamadır. Bu çerçevede 2017 yılında döviz kurundan fiyatlara geçiş etkisinin iç talep ve iktisadi faaliyet seyrine bağlı olacağını söyleyebiliriz."

Burada hali hazırda gözlemledikleri ılımlı seyrin, yılın ilk çeyreğinde beklenen olası yukarı yönlü trendi sınırlayabileceğine işaret eden Çetinkaya, "Merkez Bankası olarak önümüzdeki yıl ilk çeyrekte yaşanabilecek bu yukarı yönlü olası trende rağmen, yıl içinde yukarı ve aşağı yönlü risklerin dengeli olacağını, iktisadi faaliyetin seyrine bağlı olarak, yılı tahminimize yakın bir noktada tamamlayabileceğimizi halen düşünüyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.

Çetinkaya, gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, burada fiyat istikrarının korunması, fiyatlama davranışlarının, beklentilerin kalıcı bir biçimde bozulmamasının kendileri için önemli olduğu söyledi.

Para Politikası tepkisinin de buradaki gelişmelere ve kendilerinin öngörülerine bağlı olarak şekilleneceğini ifade eden Çetinkaya, ellerindeki tüm araçları fiyat istikrarın korunması yönünde kullanmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Murat Çetinkaya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title