Haberler

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, TBMM Genel Kurulunda, kürsüye direksiyon ile çıkarak, ulaşım sektörü çalışanlarının artan masrafların üzerinden kalkamadığını, "kamyoncunun elinde sadece direksiyonun kaldığını" söyledi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, TBMM Genel Kurulunda, kürsüye direksiyon ile çıkarak, ulaşım sektörü çalışanlarının artan masrafların üzerinden kalkamadığını, "kamyoncunun elinde sadece direksiyonun kaldığını" söyledi.

Genel Kurulda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının 2017 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Aile ve Sosyal Politika Bakanlığının sorumluluğunun büyük bir kısmını kadınlar oluşturmasına rağmen, adında kadın ibaresi bulunmayan, hizmet verdiği binanın aylık kirası yaklaşık 1 milyon tutan kiracı bir bakanlık olduğunu savundu.

Yüceer, "Toplumun, parlamentonun ve özellikle kadınların, Sayın Bakan'dan beklentisi, Cumhurbaşkanı'nın ayrımcı ifadelerine sahip çıkması değil, kadın haklarını savunmasıdır. Beklenti, çocukken zorla evlendirilen, istismar edilen, sokağa, uyuşturucuya, çalışma hayatına itilen çocuklara sahip çıkılmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, ülkenin doğusundan batısına kadar her dükkanın, işletmenin, her tüccar ve sanayicinin, yüreği ağzında, yarınından kaygılı şekilde yaşamını, işini sürdürdüğünü savundu.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, bütçede ne zaman bir açık olsa ulaştırma sektörüne, sigortaya, MTV'ye, otobana, köprüye yüklenildiğini öne sürdü.

Bir hafta sonra doların yükselişinin, akaryakıt fiyatlarını 5,5 liraya yükselteceğini ifade eden Yalım, ulaştırma sektöründe nakliyeci, kamyoncunun artık dayanma gücünün kalmadığını, her 9 kişiden 1'nin ulaştırma sektöründen ekmek yediğini dile getirdi.

"Kamyoncun elinde sadece direksiyonu kaldı." diyen Yalım, çantayla getirdiği direksiyonu kürsüden gösterdi.

Yalım, "Bir an önce nakliye, ulaştırma sektörünün, otobüscünün, kamyoncunun, minübüscünün, taksicinin sırtından ininiz." dedi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, "15 Temmuz'dan sonra ekonomimizin bütün temelleri son derece sağlam. Zaten döviz rakamlarına, ekonomi rakamlarına bu yansıyor." denildiğinde 2,90 olan doların, bugün 3,50-3,60'ı gördüğünü söyledi.

Budak, Ak Parti'nin seçim bildirgesinde, esnafa 30 bin liralık faizsiz kredi sözü verildiğini dile getirerek, yaklaşık 2 milyon esnafın sadece 48 bininin bu krediden yararlandığını kaydetti.

Ak Parti'li bir milletvekilinin, TESKOMB'un Başkanı olarak 3 kurumdan maaş aldığını ileri süren Budak, esnafın, kredi kefalet kooperatifine giderken, siyasi tavrımdan dolayı kredi alabilir miyim, alamaz mıyım, düşüncesinde olduğunu belirtti. Budak, "Burada adaleti nasıl dağıtıyorsunuz? Kapıya gelmiş 2 milyona yakın esnaf var ve 48 bin kişiye kredi vermişsiniz." dedi.

Budak, KOBİ'lerin, esnafın borç batağında olduğunu öne sürerek, karşılıksız çek ve protestolu senet tutarının 2009'dan bu yana en kötü tabloda olduğunu söyledi. Budak, "Protestolu senet tutarı Ocak 2015'te 7,9 milyar, bu yıl 9,6 milyar. Karşılıksız çek Ocak-Kasım 2015'te 24,6 milyar, bu yıl 25,5 milyar TL'ye çıkmış. 2011'de 5,2 milyarlık borç için 167 bin 358 KOBİ takibe düşerken Ekim 2016 itibarıyla takibe düşen borç 20,5 milyara, takibe düşen KOBİ sayısı ise 323 bin 725'e çıkmış, takibe düşen kredi oranı da yüzde 3,1'den yüzde 5'e çıkmış." diye konuştu.

Ak Parti Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül, sataşma gerekçesiyle kürsüye çıkarak, 2007'de milletvekili olduğunda TESKOMB'u bıraktığını kaydetti.

Maaşıyla ilgili sorulara Akgül, "Geçen sene sizin bir arkadaşınız burada oturuyordu, 3 dönem milletvekilliği yapan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam. O ne alıyorsa ben de onu alıyorum. O da başkan iken burada milletvekiliydi. Ayrıca 10 yıl içerisinde 1 milyon 100 bin kişiye kredi verdik. Bizim sayemizde gerçekten de esnaf en iyi günlerini yaşadı. Bakın, son verdiğimiz kredi miktarı 20 milyar lira." karşılığını verdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın anayasa değişikliği teklifi ile ilgili eleştirileri üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Başkanlığa tarafız, isteyin istemeyin. Bunu Meclise getirdik, tartışacağız, konuşacağız, teklifiniz varsa değerlendirilecek. Teklifte, yürütmeyle ilgili düzenleme var, yasama, yargı yerinde. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de partili cumhurbaşkanıydı." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da AK Parti milletvekillerinin, "Erdoğan bizim kurucu liderimizdir" dediğini anımsatarak, "İktidar partisi saraydan talimat alıyor denilmesinden niye rahatsız oldunuz? Siyasi partiler, kurucu liderlerinden, genel başkanlarından talimat alırlar. Erdoğan'ın AKP'ye direktif vermesinden niye rahatsız oldunuz. Tavrınız, Cumhurbaşkanı'na vefasızlık." görüşünü savundu.

Kaynak: AA / Politika

Çetin Osman Budak Özkan Yalım AK Parti Uşak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title