Haberler

2017 Önlem Alınmazsa Zor Bir Yıl Olabilir

Güncelleme:


EGİAD'da yapılan, TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu'nun konuk konuşmacı olduğu "2016 Yılı Ekonomik Değerlendirmesi ve 2017 Yılı Beklentileri" konulu toplantıda ekonomik gelişmeler masaya yatırıldı.

EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter'in açılış konuşmasını yaptığı, TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu'nun konuk konuşmacı olduğu toplantıda geniş bir perspektiften ekonomik değerlendirme yapıldı. EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter konuşmasına 2016 yılını değerlendirerek başladı. Geçtiğimiz yılın, toplumsal, siyasi ve ekonomik anlamda zor bir yıl olduğunu belirten İlter, "Zorlu geçeceği belli olan 2016 yılı hem ekonomik hem de siyasi gelişmeler yönünden bizi zorladı. Dünya'daki gelişmelerin de etkisiyle ekonomik göstergelerde gözlemlenen olumsuz eğilimler yılın son çeyreğinde döviz cephesinde yaşanan kur artışlarıyla birlikte ciddi kaygıları ortaya çıkardı. Önce Brexit, daha sonra ABD seçimleri sonucu yaşanan Trump Şoku, Suriye ve Irak'ta devam eden iç savaş, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşanan terör saldırıları, içeride 15 Temmuz darbe girişimi, Güneydoğu'da terör örgütüne karşı yürütülen hendek savaşları, İstanbul, Kayseri, İzmir ve diğer illerimizde yaşanan bombalı saldırılar nedeniyle 2016 yılını toplumsal, siyasi ve ekonomik anlamda son yılların en zoru olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır" dedi.

Ekonominin performansında ciddi bir düşüş yaşandığını belirten EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, "Yeterince yerli ve yabancı sermaye yatırımlarının olmaması, yeni istihdam yaratma ve istihdama katılma oranlarının düşmesi önemli sorunlardır. Büyümenin iç tüketime dayalı yapısının devam etmesi de bir başka olumsuzluktur. Turizmdeki toparlanmanın zaman alacağı, çevremizdeki jeopolitik risklerin devam etmesi, Türkiye'nin bir referandum ve erken seçim yaşama olasılığı, ekonomideki kırılganlığın devam etmesi dikkate alındığında işimiz kolay değil. Bütün bunlara rağmen her koşul altında üretmeye, yatırıma, iç ve dış ticaretin geliştirilmesine devam etmek zorundayız. Yabancı yatırımları çekmeye devam edebilmemiz için demokrasi, öngörülebilirlik ve hukuki güvenlik ilkelerinden ödün vermememiz gerekir" dedi.
TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu ise, 2009'dan itibaren büyümenin ağırlıklı olarak kamu harcamaları ve tüketimi ile sağlandığını 3. çeyrekte kamu harcamalarının büyümeyi desteklemek amacıyla % 24 oranında arttırıldığını ifade etti. Büyümenin aksine 2016 üçüncü çeyreğinde %1.8 oranında bir küçülme yaşandığını ifade eden TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu, Tüketici Güven Endeksinin Ekim – Kasım – Aralık olmak üzere son çeyrekte üst üste büyük düşüş kaydederek çok güçlü bir tablo sergilemediğini ifade etti. Döviz oranlarına ilişkin de bir değerlendirme yapan İmamoğlu, Kasım ayından bu yana artan döviz kurlarının enflasyonda baskıcı bir etkisi olduğuna dikkat çekti. İşsizlik oranlarının da % 11.7 ile son yılların en yüksek oranına ulaştığını vurgulayan Dr. Zümrüt İmamoğlu, "İşsizlik Eylül – Ekim – Kasım aylarında yüzde 11.7'ye kadar çıktı. 2012'den bu yana yüzde 3.7 puan artmış oldu. 2012'de yüzde 8 lerde olan bu oran sadece son sekiz ayda 1.8 arttı" dedi. 2017'den çok fazla bir büyüme beklenmediğini ifade eden İmamoğlu, bu oranın ancak yüzde 2.5'larda seyredebileceğini kaydetti. 2017'ye ilişkin, işsizliğin büyük oranda arttığı, yüzde 9'larda seyreden bir enflasyon beklendiğini, terör sebebiyle turizmin canlanmasının beklenmediği zor bir 2017 yaşanacağını söyledi. TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu 2017'ye ilişkin şu önerilerde de bulundu: "2017 yılında büyümeyi desteklemek için güvenlik sorununun çözüme kavuşturulması, belirsizliklerin azalması ve finansal risklerin iyi yönetilmesi gerekmekte."

Kaynak: Bültenler / Güncel

İmamoğlu Suriye Aydın Irak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title