Haberler

2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - İçişleri Bakanı Ala (3)

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın açıklamaları 2016 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlık bütçesini sunan İçişleri Bakanı Ala: (3) "Ülkemizde kendini devletten üstün ve daha güçlü göstermek isteyen organize suç örgütleri ve haraç çetelerine karşı amansız bir mücadele yapılarak devletin gücü gösterilmiştir.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın açıklamaları 2016 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Bakanlık bütçesini sunan İçişleri Bakanı Ala: (3)

"Ülkemizde kendini devletten üstün ve daha güçlü göstermek isteyen organize suç örgütleri ve haraç çetelerine karşı amansız bir mücadele yapılarak devletin gücü gösterilmiştir. Organize suç örgütleri ile mücadele kapsamında 2015 yılında 182 operasyonda bin 980 şahıs hakkında işlem yapılmıştır"

"2015 yılı itibarıyla sırasıyla 356 bin 577 hırsızlık, 244 bin 69 kasten yaralama, 222 bin 520 taksirle yaralama, 127 bin 30 tehdit, 87 bin 10 mala zarar verme, 60 bin 623 hakaret ve 49 bin 635 iş kazası meydana geldi. 2014 yılında 1 milyon 870 bin 151, 2015 yılında ise 1 milyon 856 bin 309 asayiş olayı meydana gelmiş, yüzde 0,8'lik düşüş sağlanmıştır"

"Silah Kaçakçılığı ile Mücadele kapsamında, Bakanlığımızca, 2015 yılında 368 operasyonda bin 56 şahıs hakkında işlem yapılırken, 2 bin 996 adet muhtelif silah, 22 adet el bombası ve 146 bin 197 adet fişek ele geçirildi"

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Ülkemizde kendini devletten üstün ve daha güçlü göstermek isteyen organize suç örgütleri ve haraç çetelerine karşı amansız bir mücadele yapılarak devletin gücü gösterilmiştir. Organize suç örgütleri ile mücadele kapsamında 2015 yılında 182 operasyonda bin 980 şahıs hakkında işlem yapılmıştır" dedi.

Ala, 2016 yılı bakanlık bütçesini, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu.

Burada konuşan Ala, Bakanlık olarak, güvenlik birimlerinin en yeni teknolojilerden azami derecede istifade etmelerine özel önem verdiklerini söyledi.

Suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenen suçların faillerinin yakalanması konusunda büyük yararını gördükleri MOBESE'yi Türkiye'nin her yerinde yaygınlaştırdıklarını belirten Ala, 2005'ten bu yana MOBESE sistem kurulumları için genel bütçeden 561 milyon 698 lira harcandığını kaydetti. Ala, 81 il merkezi ve 263 ilçede sistemin kurulumunun tamamlandığını, 103 ilçede kurulum çalışmaları ve ihale işlemlerinin devam ettiğini dile getirdi.

MOBESE sisteminin Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağının altını çizen Ala, 2012'de faaliyete geçirilen "Emniyet Genel Müdürlüğü Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi"nin sağladığı imkanlarla, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde alınan güvenlik tedbirlerinin, merkezden takip ve koordinasyonunun gerçekleştirildiğini ifade etti.

Jandarma teşkilatının teknolojik yeniliklerden azami derecede yararlanması için de hassasiyet gösterdiklerini dile getiren Ala, tamamen milli teknolojiler ve çözümler kullanılarak geliştirilen "Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi Projesi"nin (JEMUS) 2002'de başlatıldığını anımsattı.

JEMUS'un dünya standartlarına uygun olarak geliştirilmiş bir kamu güvenliği haberleşme sistemi olduğunu anlatan Ala, sistemin 2023 sonuna kadar ülke genelinde yaygınlaştırılmasının planlandığını söyledi.

Sahil Güvenlik Komutanlığınca, JEMUS sisteminin sağladığı altyapı kullanılarak, Sahil Güvenlik Emniyetli Muhabere Sistemi Projesi'nin (SAHMUS) başlatıldığını belirten Ala, SAHMUS sisteminin, Doğu Karadeniz Bölgesi hariç diğer sahil bölgelerinde kullanıldığını kaydetti. Ala, bu sistemin, 2017 içinde, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde de faaliyete geçirilmesinin planlandığını dile getirdi.

Bakan Ala, Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi'yle de Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün sahillerinde, Marmara Denizi'nde, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile liman ve körfezlerde, deniz güvenliğinin sürekli ve etkin bir şekilde sağlanacağını vurguladı.

"İnceleme süreleri kısaldı"

İşlenen suçların hızlı bir şekilde aydınlatılması amacıyla, modern bilimsel metot ve teknikler kullanılarak, "delilden sanığa ulaşılması" üzerinde hassasiyetle durduklarını belirten Ala, delillerin incelenmesi bakımından kriminal laboratuvarlar ile olay yeri inceleme birimlerinin teknik çalışmalarının büyük önem taşıdığını söyledi.

Bu bağlamda, "Otomatik Parmak ve Avuç İzi Teşhis Sistemi" ve "Olay Yeri İnceleme Malzemelerinin Geliştirilmesi" projeleriyle kalite standartlarını yükselttiklerini ifade eden Ala, AB ile ortak yürütülen "Türkiye'nin Adli Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi" ve TÜBİTAK ile ortak yürütülen "Kovan ve Mermi Çekirdeği Bilgisayarlı Analiz ve Tanıma Sistemi" gibi projelerle de suçla ilgili incelemelerde kalite standartlarının arttığını, inceleme sürelerinin kısaldığını kaydetti.

Bakan Ala, ülke genelinde Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait 11, Jandarma Genel Komutanlığına ait ise 4 kriminal laboratuvarın faaliyet gösterdiğini aktırdı.

Polis ve jandarma tarafından, engelli, hasta, yaşlı veya karakola gelmek istemeyen vatandaşların, evine, işyerine, ayağına kadar gidilerek, "şikayetçi, mağdur veya tanık" olarak ifadelerinin alınmalarına imkan sağlandığını anlatan Ala, bu kapsamda 315 bin 704 vatandaşa hizmet verildiğini belirtti.

"3 bin 96 kişiye spor müsabakalarını seyirden men cezası"

Kayıp kişilerin bulunması için günümüzde sosyal medya ve mobil iletişim ağlarının kullanılmasının önem arz ettiğinin altını çizen Ala, "Kayıp Alarmı Projesi" ile kayıp kişilere karşı vatandaşların duyarlılığının artırıldığını anlattı.

Sosyal medyada kayıp şahsa ait eşgal bilgileri ve fotoğrafın yer aldığı "Kayıp Alarmı" başlıklı Twitter ve Facebook hesaplarının açıldığını belirten Ala, "Projenin başlangıcı olan 7 Kasım 2014'ten itibaren 113'ü yetişkin, 164'ü çocuk olmak üzere toplam 277 kayıp şahıs bulunarak, ailesine ve sevdiklerine kavuşmaları sağlanmıştır" diye konuştu.

Bakan Ala, kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" diye bilinen yasal düzenleme ile Kiralık Araç Bildirim Sistemi'nin (KABİS) 3 Ekim 2015'te faaliyete geçirildiğini, bu kapsamda 3 terör, 50 uyuşturucu ve 918 asayiş olaylarından aranan toplam 971 kişinin yakalandığını söyledi. Ala, "Bu kadar kısa sürede çok sayıda aranan kişinin yakalanması, İç Güvenlik Paketi'nin çıkmasının ne kadar haklı ve gerekli olduğunu göstermektedir" ifadesini kullandı.

Asayiş suçlarının bir kısmını da spor müsabakaları sırasında meydana gelen olayların oluşturduğunu belirten Ala, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un yürürlüğe girdiği 14 Nisan 2011'den 31 Aralık 2015'e kadar 11 bin 749 kişi hakkında yasal işlem yapıldığını, 3 bin 96 kişiyel "spor müsabakalarını seyirden men" cezası verildiğini bildirdi.

"Asayiş olaylarında önemli düşüşler yaşandı"

Vatandaşların korku ve endişeden uzak, huzur ve güven içinde bir yaşam sürmesini sağlamanın İçişleri Bakanlığının en temel görevi olduğunu belirten Ala, şunları kaydetti:

"2015 yılı itibarıyla, sırasıyla 356 bin 577 hırsızlık, 244 bin 69 kasten yaralama, 222 bin 520 taksirle yaralama, 127 bin 30 tehdit, 87 bin 10 mala zarar verme, 60 bin 623 hakaret ve 49 bin 635 iş kazası meydana geldi. 2014 yılında 1 milyon 870 bin 151, 2015 yılında ise 1 milyon 856 bin 309 asayiş olayı meydana gelmiş, yüzde 0,8'lik düşüş sağlanmıştır. 2015 yılında meydana gelen evden hırsızlık olayında yüzde 18, işyerinden hırsızlık olayında yüzde 11, kapkaç olayında yüzde 2, yağma olayında yüzde 5 ve kasten yaralama olayında yüzde 2'lik düşüş olmuştur. Alınan tedbirler, yürütülen çalışmalar, vatandaşlarımızın sosyal projeler ile bilinçlendirilmesi ve yapılan operasyonel faaliyetler neticesinde asayiş olaylarında önemli düşüşler sağlanmıştır. 2015 yılında meydana gelen asayiş olaylarında şüpheli olduğu tespit edilen 1 milyon 266 bin 636 şahıs yakalanarak gerekli işlemler yapılmıştır. Ayrıca asayiş birimlerimiz tarafından yürütülen titiz çalışmalar neticesinde 948 planlı operasyonda 2 bin 698 kişi hakkında adli işlem yapılmıştır."

6638 Sayılı Kanun çerçevesinde, mülki idare amirlerine tanınan arama ve gözaltı için kolluk amiri görevlendirme yetkisi ile Türkiye genelinde bin 265 kolluk amirinin yetkilendirildiğini, bu personel tarafından 331 arama ve 79 gözaltı kararı verildiğini, bu kararlar sonrası 521 kişinin gözaltına alındığını, 53'ünün tutuklandığını, 18'inin hakkında denetimli serbestlik kararı verildiğini belirten Ala, bu kişilerden 3 uzun namlulu silah, 32 tabanca, 51 av tüfeği, 44 kuru sıkı tabanca ve bunlara ait mermiler ile 7,5 kilogram eroin, 19 kilogram esrar, 969 uyuşturucu hap, 1 milyon 822 bin 629 paket kaçak sigara ve diğer suç unsurlarının ele geçirildiğini söyledi.

"İllegal yapılanmaların cesareti kırıldı"

Kolluk kuvvetlerine, İç Güvenlik Paketi ile Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nda değişiklik yapılarak, vatandaşların can ve mal güvenliğine yönelik molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı silahlarla saldıranları ve saldırıları etkisiz kılmak amacıyla silah kullanma yetkisinin verildiğini anımsatan Ala, kanunun yürürlüğe girmesinden bugüne kadar, vatandaşların can ya da mal güvenliğine kasteden 43 teröristten 21'inin ölü, 22'sinin ise yaralı olarak etkisiz hale getirildiğini ifade etti.

Organize suçlarla mücadeleyi sistematik ve etkin kılmak için, ilgili kurumların katılımıyla hazırlanan 2013-2015 Organize Suçlarla Mücadele Eylem Planı'nın 2015 yılı itibarıyla tamamlandığını ve planlanan faaliyetlerin büyük bir kısmının gerçekleştirildiğini anlatan Ala, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede yaptığımız çalışmalar sonucunda, toplum güvenliğini olumsuz etkileyen illegal yapılanmaların cesareti kırılmış, kamu düzenini bozmaya yönelik pek çok suç girişimi, yapılan operasyonlar sayesinde işlenmeden önlenmiştir. Ülkemizde kendini devletten üstün ve daha güçlü göstermek isteyen organize suç örgütleri ve haraç çetelerine karşı amansız bir mücadele yapılarak devletin gücü gösterilmiştir. Organize suç örgütleri ile mücadele kapsamında, Bakanlığımızca 2014 yılında 147 operasyonda 2 bin 98 şahıs hakkında işlem yapılırken, 2015 yılında ise 182 operasyonda bin 980 şahıs hakkında işlem yapılmıştır. Silah kaçakçılığıyla mücadele kapsamında Bakanlığımızca, 2014 yılında 306 operasyonda 721 şahıs hakkında işlem yapılırken, bu operasyonlarda 7 bin 877 adet muhtelif silah ele geçirilmiştir. 2015 yılında 368 operasyonda bin 56 şahıs hakkında işlem yapılırken, bu operasyonlarda 2 bin 996 adet muhtelif silah, 22 adet el bombası ve 146 bin 197 adet fişek ele geçirilmiştir."

"Uyuşturucuyla mücadele"

Uyuşturucu ile süregelen kararlı mücadelenin ulusal ve uluslararası alanda devam ettirilmesi, dünyadaki gelişmelerin takip edilerek, çağın gerekleri doğrultusunda personel ve teknik kapasitenin geliştirilmesi, yeni çıkan zararlı maddelerin hızla tespit edilerek etkin tedbirlerin alınması için Emniyet Teşkilatı bünyesinde mali, kaçakçılık ve diğer organize suçlarla mücadele birimlerinden ayrı Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığının, tüm illerde ise Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüklerinin kurulduğunu belirten Ala, jandarma, emniyet ve sahil güvenlik teşkilatlarının, özellikle uyuşturucu ticareti konusunda faaliyet gösteren suç şebekelerine karşı son yıllarda büyük başarılar elde ettiğini söyledi.

Türkiye'nin bu mücadelesinin, uluslararası platformlarda da takdirle karşılandığını, BM'nin yayınlamış olduğu Dünya Uyuşturucu Raporlarında, Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadelesinden övgü ile bahsettiğini belirten Ala, 5 Ocak 2016'da Emniyet Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak, Sahil Güvenlik Komutanlığınca tarihinde ilk kez uluslararası sularda uyuşturucu taşıyan bir gemiye müdahale edildiğini ve büyük miktarda uyuşturucu ele geçirildiğini anımsattı.

Güvenlik birimlerinin, sokak satıcılarına yönelik 2014 ve 2015'de ülke genelinde başarılı operasyonlar yaptığını ifade eden Ala, başta gençler olmak üzere, vatandaşları uyuşturucudan korumak amacıyla, uyuşturucunun sokakta bulunabilirliğini ve satışını engellemeye yönelik çalışmalar kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğünce" NARKOTİM Projesi" hazırlanarak 2014 yılı aralık ayı içerisinde uygulamaya konulduğunu hatırlattı.

"Narkotim Projesi"

Ala, 29 pilot ilde uygulamaya konulan Narkotim Projesi ile müdahale edilen olay sayılarında büyük artış yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"2014 yılında projenin uygulandığı 29 ilde 7 bin 764 olaya müdahale edilirken, 2015 yılında yüzde 65 artışla 12 bin 827 olaya müdahale edilmiştir. Yine 2014 yılında aynı illerde 12 bin 821 şüpheli şahıs gözaltına alınmışken, 2015 yılında yüzde 72 artışla 22 bin 19 şüpheli gözaltına alınmıştır. Bu şahıslardan 2014 yılında 2 bin 270'si tutuklanmışken, 2015 yılında yüzde 62 artışla 4 bin 407 kişi tutuklanmıştır. Projenin, pilot iller uygulaması sonucuna göre geliştirilecek ilave tedbirlerle birlikte 2016 yılı içinde ülke geneline yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Ülke genelinde ise 2015 yılında, 2014 yılına göre operasyon sayılarında yüzde 16,4, şüpheli sayılarında yüzde 10,8, tutuklu sayılarında yüzde 24,9 artış olmuştur. Bu operasyonlarda 50 bin 148 kilogram uyuşturucu madde ele geçirilmiştir."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Emniyet Genel Müdürlüğü Doğu Karadeniz Bölgesi Efkan Ala Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title