Haberler

2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık hizmeti kapsamında Edirne'de, Bursa'da ne varsa Hakkari, Diyarbakır ve Şırnak'a da yapıldığını belirterek, "Bursa'nın sokakları yerel yönetimler tarafından yalnız altyapı ve şehrin gelişmesi için kazılıyor. Şayet Sur'un sokaklarına mayınlar döşeniyorsa, şayet Sur'un sokaklarına çukurlar kazılıyorsa, orada silahlı insanlar varsa, arkadaşlar silahlı çatışma değil, silahlı insanlar oradan çıkacak, o bayrak da orada Bursa'daki gibi dalgalanacak şekle gelecek. Ondan sonra da her vatandaşımıza her türlü hizmeti sunmaya hazırız" dedi.

Müezzinoğlu, bakanlığının 2016 Yılı Bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Milletvekillerinin eleştirilerinde yer yer politik cümleler kullansa bile büyük oranda özü itibarıyla yapıcı bir değerlendirme olduğunu belirten Müezzinoğlu, bundan ötürü iktidar ve muhalefet milletvekillerine teşekkür etti.

Sağlık alanının oldukça zor ancak bir o kadar da saygın ve onurlu olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, ne yapılırsa yapılsın alana ilişkin eksiklerin her zaman söz konusu olabileceğini söyledi. Müezzinoğlu, bu alana ilişkin teknoloji ve bilimsel gelişmelerin sürekli kendini yenilediği için hizmet çeşitliliğinin sürekli değiştiğini dile getirdi.

Türkiye'nin sağlık hizmet kalitesi ve sunumunda, aksayan yönlere karşın dünyanın gelişmiş ülkelerindeki başarının yakalandığını vurgulayan Müezzinoğlu, "Elbette kalite ve standartta geliştirmemiz gereken yönler var, aksayan alanları var ama herkes bilmeli ki OECD ülkelerinin ortalamasının yarısından daha az hekim sayısıyla, yarısından daha az hemşire ve yardımcısı sağlık elemanı sayısıyla bu hizmetleri ideal şekilde vermeye çalışıyoruz. Buradaki başarının en büyük sahibi, hekimlerimizindir, sağlık çalışanlarımızdır, onların mesleklerine olan tutkularıdır, mesleklerine olan duyarlılıklarıdır. Onlara teşekkürü bir borç biliyorum" diye konuştu.

Cumartesi-pazar günleri dahil her gün ortalama bir milyon 150 bin hastaya bakıldığını, bu oranın mevsimlere göre bazen arttığını bazen de azaldığını dile getiren Müezzinoğlu, sağlık alanında gelinen noktanın geliştirilmeye çalışıldığını bildirdi. Müezzinoğlu, "Biz Türkiye'de 1930'lu yılların vizyonunu kaybeden, sonra da çatıştıran, ayrıştıran; çatıştırarak da popülist politikalarla Türkiye'nin kaderiyle oynayan bir noktaya artık alet olmamalıyız. Sorun, sağlık ve insan. İster HDP'li ister AK Parti'li, 78 milyon bu ülke insanının en ideal sağlık hizmeti almasıyla ilgili hepimizin sorumluluğu var. Daha iyi olabilmesi için her türlü veriyi değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 20 bin uzman ve 10 bin pratisyen hekim açığı bulunduğuna işaret eden Müezzinoğlu, hekim ihtiyacının artırılmasıyla sıkıntıların büyük ölçüde giderilebileceğini ifade etti.

"AK Parti olarak diyoruz ki 'biz önümüzdeki üç yılda nitelikli yatak sayımızı ve şehir hastanelerimizi 2018 sonu, 2019'da yüzde 90'lara taşıyabilmeliyiz" diyen Müezzinoğlu, sağlık turizminde altyapının tamamlandığını, fiziki mekanların güçlendirildiğini kaydetti. Müezzinoğlu, "Bunun finansmanında da dünyaya açık bir sistem, milletin tamamınına açık bir sistem, ihaleleri uluslararası boyutuyla şeffaf bir sistem" dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal'ın "Bunu, YPK'nın dediğine aykırı yaptınız" şeklindeki eleştirisi üzerine Müezzinoğlu, "YPK'nın dediğine nasıl aykırı yapar? Bunların hiçbirinde YPK'nın dediği olmadan benim adım atmam mümkün değil" cevabını verdi.

Müezzinoğlu, 2023 yılına gelindiğinde 10 bin nüfusa düşen hasta yatak sayısının 26'lardan 30'lara ulaşmasının hedeflendiğini dile getirdi.

-"Asla 'savaş bakanı' kelimesini hak edecek bir duruşum olmadı, olamaz da"

Bakan Müezzinoğlu, sağlık hizmet sunumunun Türkiye'nin her yerinde aynı kalitede olduğunun altını çizerek, "Güneydoğu'da az önce gündeme geldi. Bir binada 27 kişinin olduğu gibi. Nurettin Bey'e (CHP Muğla milletvekili Nurettin Demir) de üzüntülerimi ifade ederim. Ben, Sağlık Bakanıyım, asla 'savaş bakanı' kelimesini hak edecek bir duruşum olmadı, olamaz da" diye konuştu. Müezzinoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bakınız, Sayın Leyla Zana, Bursa'da muhtemelen ekim ayında gelmiş ve bir konuşma yapmış. Sonradan öğrendim. orada söylediği cümle şu. Kendisi diyor ki, 'Bursa'da ne varsa Diyarbakır'da da istiyoruz.' Ben de dört gün sonra öğrendiğimde Meclis kürsüsünde söyledim, her ortamda da söylüyorum. Bursa'da ne varsa, Diyarbakır'da da o olsun. Edirne'de ne varsa, Hakkari'de de Cizre'de de Şırnak'ta da o olsun. Bu anlamda, Edirne'de ne varsa, Sağlık Bakanlığı olarak Hakkari'ye yaptım, Şırnak'a yaptım. Bursa'da ne varsa, Hakkari'ye de Diyarbakır'a da yaptık ve yapmaya devam ediyoruz ama bir şey daha söylüyorum; Bursa'nın sokakları yerel yönetimler tarafından yalnız altyapı ve şehrin gelişmesi için kazılıyor. Şayet Sur'un sokaklarına mayınlar döşeniyorsa, şayet Sur'un sokaklarına çukurlar kazılıyorsa, orada silahlı insanlar varsa, arkadaşlar silahlı çatışma değil, silahlı insanlar oradan çıkacak, o bayrak da orada Bursa'daki gibi dalgalanacak şekle gelecek. Ondan sonra da her vatandaşımıza her türlü hizmeti sunmaya hazırız. Nasıl yorumlarsınız bilemem ama bu ülkenin sokaklarında silahlı kuvvetlerinin veya emniyet güçlerinin dışında bir başka silahlı güç varsa buna hep birlikte tavrımız dürüst, net ve bu Meclis'teki yeminimize sadık kalacak şekilde olmalı."

Bakan Müezzinoğlu sorulara cevap verirken, HDP ile AK Parti'li üyeler arasında sözlü tartışma çıktı. HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş'un "Halkın bayrak sorunu yok ama devletin Kürt sorunu var", HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın "Sizin yok demeniz bir şeyi değiştirmez, var çünkü" ifadelerini kullanmaları üzerine AK Parti milletvekilleri karşılık verdi. AK Parti Adana Milletvekili Şükrü Erdinç, "Sizin var demeniz bir şeyi değiştirmez. Kürtlere ihanet ediyorsunuz. Olmayan bir şeye 'var' diyorsunuz. Kürtleri sorunla aynı kelime içinde anıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ile AK Partili milletvekilleri arasında da bir süre sözlü tartışma yaşandı. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da "Kürt sorununu çözemezseniz, nasıl çözüleceğini 3-5 yıl sonra göreceksiniz. Bu, bir gerçektir" ifadeleri üzerine AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ da "O çukurlara gömüleceksiniz. HDP diye bir şey kalmayacak. Siz, çukurlarda mahvolacaksınız" yanıtını verdi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Müezzinoğlu Diyarbakır Hakkari Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title