Haberler

2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Enflasyon 2016 için en önemli sorun alanlarından bir tanesidir.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Enflasyon 2016 için en önemli sorun alanlarından bir tanesidir. Bu dönemi büyük bir hassasiyet ve çabayla geçirmemiz lazım" dedi.

Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kendisine bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Hazine Müsteşarlığının yaptığı hesaplamalara göre, İstanbul'da bir deprem olması halinde ortaya çıkacak sigorta kapsamındaki hasarın sigorta şirketlerinin öz sermayelerine oranının yüzde 1,2 olacağını ifade eden Şimşek, "Çünkü geri kalan hasarın tamamı dünyanın önde gelen reasürans şirketlerinden elde edilen teminatlarla koruma altına alınmıştır" diye konuştu.

Tasarrufların yetersiz olması nedeniyle Türkiye'nin yurt dışı tasarruflara ihtiyacı bulunduğunu belirten Şimşek, bu anlamda yatırım ortamının iyileştirilmesinin mecburi olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin brüt kaynak ihtiyacının büyüklüğüne dikkati çeken Şimşek, "Bu durumda bizim gibi ülkeler çok da seçici olamıyorlar. Ayağınızı yorganınıza göre uzatacaksınız, onu beceremiyorsanız kaynak ararken çok seçici olamıyorsunuz. Bu Türkiye'nin bir gerçeği. Bunu düzeltmemiz lazım. Tasarrufları artırmak için yapılacak çok şey var. Bunlar programlarda var olan şeylerdir" dedi.

Kamuoyunda "İzmir casusluk davası" olarak bilinen dava çerçevesinde Hazine Müsteşarlığından bir kişinin işten çıkarıldığını belirten Şimşek, daha sonra bu durumun düzeltildiğini, bir hak kaybı söz konusuysa bunun da giderilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'den geçen yıl net 10,4 milyar dolarlık çıkış yaşandığı bilgisini veren Şimşek, bunun 2,4 milyar dolarının hisse senetlerinden, 7,9 milyar dolarının Hazine kağıtlarından olduğunu bildirdi. Şimşek, geçen yıl aynı çerçevede gelişmekte olan ülkelerden net bazda 531 milyar dolar çıktığına dair tahminde bulunulduğunu kaydetti.

"Gerçek anlamda fiyat istikrarı..."

Enflasyon konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, şöyle konuştu:

"Enflasyon 2016 için en önemli sorun alanlarından bir tanesidir. Zaten elimizde yüksek çekirdek enflasyon var. Bunun üzerinde asgari ücretin etkisi bir gerçek. Emtia fiyatlarındaki düşüş bir miktar aşağı yönlü yardımcı olacak. Bu dönemi büyük bir hassasiyet ve çabayla geçirmemiz lazım. Tedbir alınması lazım. Kalıcı olarak enflasyonu tek haneye düşürmüşüz ama düşük tek haneye düşürmeliyiz. Gerçek anlamda fiyat istikrarı enflasyonun kalıcı şekilde yüzde 5'in altına çekilmesiyle sağlanır. Bunu da özellikle verimlilik artışı, rekabetin önündeki engelleri azaltarak Merkez Bankasının kredibilitesini artırarak sağlamak gerekiyor."

"Krizlerin ilacı reformdur"

Şimşek, küresel ekonomik gelişmeler ve bunun Türkiye'ye olası etkisine yönelik sorulara, "Krizi asla küçümsemiyoruz. Şu anda küresel ekonomi zor bir konjonktürden geçiyor. Gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahı düşüyor, azalıyor. Ciddi sıkıntılar, jeopolitik riskler var. Kesinlikle küçümsenmemesi lazım. Bütün bunların bir tane ilacı var, o da reformdur" yanıtını verdi.

Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarının asaleten atanması konusunda, "Hazine Müsteşarlığımız çok iyi bir ekonomist, liyakat esaslı bir arkadaşımız tarafından yönetilmelidir. Merkez Bankasında da bu böyle. Tek referansım konusuna hakim, bizi uluslararası düzeyde çok iyi temsil edecek, saygın bir ekonomisttir" değerlendirmesinde bulundu.

Reform çalışmalarına ilişkin bilgi veren Şimşek, "Vergi reformu kesinlikle en öncelikli konulardan birisi olmalıdır. Rantların vergilendirilmesi, vergi adaleti, tasarruflar açısından da son derece önemlidir" dedi.

Torba kanun şeklindeki düzenlemeleri doğru bulmadığını ifade eden Şimşek, bireysel emeklilik sisteminin devlet teşvikiyle milli gelire oran olarak tasarruflarda yüzde 0,5'lik katkı sağladığının düşünüldüğünü bildirdi.

Şimşek, Merkez Bankasının net döviz rezervinin 15 Ocak itibarıyla 28,3 milyar dolar olduğunu söyledi.

Şimşek'ten trafik sigortası anısı

Zorunlu Trafik Sigortası'na yönelik sorular üzerine Şimşek, bir anısını komisyon üyeleriyle paylaştı. Şimşek, şunları kaydetti:

"Bu konuda epey bir geri dönüş ve tartışmalar var, elbette çalışacağız. İngiltere'ye öğrenci olarak devlet burslusu olarak gittiğimde, burada hiçbir zaman bir araba imkanımız olmadı, ikinci el arabalar çok ucuzdu. 1978 model bir otomobil aldık 200 paunda. Çok sevinmiştim o kadar ucuz, artık gider geliriz diye. Bir gittim sigortaya şok etkisi. Hem yabancısınız, hem öğrencisiniz 3-4 katı sigorta talebinde bulundular. Böyle bir şey mümkün mü dedim? Dediler ki bu mesele senin arabanla ilgili değil, arabanın 200 paund hatta daha düşük olduğunu tahmin ediyoruz, sorun senin başkasına çarparak vereceğin zararın sigorta şirketi tarafın tahmini.

Trafik kazalarında bütün çabalara rağmen arzulanan noktada değiliz. Bir öngörülebilirlik sorunumuz var. Özellikle mahkemelerimizin yaralanmalarda verdiği tazminatlar konusunda bir öngörülebilirlik yok. Bu çerçeveleri biraz daha güçlendirirsek o zaman dönüp sektörel anlamda da ne yapabilirize bütün olarak bakmak lazım. Burada sorun arabanın değeri vesaire değil. Bu sektörden kar eden de yok. Hemen hemen tamamı zarar ediyor."

Sektörde el konulan bir sigorta şirketi olup olmadığı sorusuna karşılık Hazine Müsteşarı Vekili Cavit Dağdaş, mali bünyesi bozulması gerekçesiyle sistemde çok büyük yer tutmayan bir sigorta şirketine el konulduğunu, kamunun herhangi bir zararının bulunmadığını bildirdi.

Mehmet Şimşek, dolar kurundaki artışın kontratların yapısı dolayısıyla şehir hastanelerinin maliyetine da yansıdığını belirtti.

"Hiçbir demokraside de şiddete yer yok"

Türkiye'de özgürlüklerin ve demokratik standartların geliştirilmesine yönelik çabalara ilişkin Şimşek, şöyle konuştu:

"Türkiye'yi bu alanda şu anda zora sokan, sınırlayan, bir anlamda algısını da ciddi şekilde etkileyen hususlardan bir tanesi maalesef terördür. Türkiye'de bu bütün süreçleri zorlaştıran bir şeydir. Aslında Türkiye, kendi sorunlarını daha çok demokrasiyle, temel hak ve özgürlüklerle, daha toleranslı bir toplum oluşturarak çözebilir. Bu coğrafyada zaten yeterince acı çekilmiş, kan dökülmüş. Bu coğrafyada şiddetle baskıyla sorunların çözülemeyeceği net, açıktır. Hiçbir demokraside de şiddete yer yoktur. Dolayısıyla bir taraftan kamu düzeni, bir taraftan da özgürlükleri birlikte büyütmemiz, yeşertmemiz ve güçlendirmemiz gerekiyor."

Görüşmelerin ardından Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Sermaye Piyasası Kurulunun 2016 yılı bütçe ve kesin hesapları kabul edildi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Şimşek İstanbul Türkiye İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title