Haberler

2016'da Ödeme Vadeleri Ortalama 64 Gün Olacak

Güncelleme:

Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes, ödeme vadelerinin 2016 yılında global olarak 64 gün civarında olacağını açıkladı.

36 ülkede 21 sektörü analiz eden Euler Hermes, 2015 yılında ödemelerini almak için 89 gün ile en fazla Elektronik sektörünün beklediğini açıkladı. Elektroniği ise 87 gün ile Makine ve Ekipman ve 81 gün ile İnşaat sektörü takip ediyor. Tüketicilere daha yakın olan perakende, gıda, hizmetler ve ulaşım gibi sektörlerde ise ödeme vadeleri 50 günün altında seyretti.

Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, "2010 yılından bu yana ödeme vadeleri 64 gün ile neredeyse istikrarlı seyrediyor. 2015 yılında ise incelediğimiz şirketlerin yüzde 25'i ortalama 90 gün sonra ödemesini alabiliyordu, yüzde 25'i ise 31 günde alacaklarını tahsil edebiliyordu. Ödeme vadeleri söz konusu olduğunda 2016'da 92 gün ile Çin'in dünya genelinde en yüksek seviyeye ulaşacağını öngörüyoruz."

Türkiye'de ise ödeme vadelerinin ekonomik büyümenin yavaşlaması ile uzadığını belirten Euler Hermes Türkiye CEO'su Özlem Özüner, "2015 yılı likiditenin daraldığı, kredi imkanlarının kısıtlı hale geldiği, dolayısıyla tüm sektörlerde ödeme vadelerinin uzadığı bir yıl oldu. 2016 yılında da bu trendin süreceğini öngörüyoruz ve Türkiye'de ortalama ödeme vadenin 72 güne çıkmasını bekliyoruz" dedi. Özüner, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de vadeli çek uygulaması ikincil bir para piyasası yaratmış durumda; çekler vade öteleme aracı olarak kullanılıyor, bu nedenle kısa vadede ödeme alışkanlıklarının değişmesi beklenmiyor. Sektörlere baktığımızda en uzun vadelerin mobilya, kimya ve tekstil sektöründe görüldüğünü söyleyebiliriz. Bu sektörlerde tahsilat sorunları alıcıların ödemelerini düzenli yapmamasından kaynaklanıyor."

Ödeme vadelerinin en uzun olduğu ülkeler Yunanistan, Çin ve İtalya

Euler Hermes'in verilerine göre 2015 yılında 91 gün ile ödemelerin yapılmasının en uzun sürdüğü ülke Yunanistan oldu. Yunanistan'ı 88 gün ile Çin ve yine 88 gün ile İtalya takip etti. Ödemelerin 2015 yılında en hızlı yapıldığı ülkeler ise 44 gün ile Avusturya, 46 gün ile Yeni Zelanda ve 47 gün ile Hollanda olarak sıralandı. 2015'te gelişmekte olan piyasalardaki ödeme vadeleri yaklaşık 68 gün olurken, gelişmiş ekonomilerde 59 gün olduğu görülüyor.

Rusya, gelişmekte olan piyasalardaki trendi tersine çeviren bir örnek olarak dikkat çekiyor. Rusya'daki şirketler uluslararası standartlara uyum sağlamaya çalışırken 2007 ve 2014 yılları arasında ülkedeki ortalama ödeme vadeleri 60 gün civarındaydı. 2015 yılında 56 güne düşmesi ile Rusya'daki ödeme vadeleri dünya ortalamasının da altına indi. İş ortamına yönelik güven oldukça düşük olduğundan, taraflar kredi riskinin önüne geçmek amacıyla işlemlerini nakit kullanarak yapıyor ve bu da ödeme vadelerini etkiliyor.

Batı Avrupa'da ödemeler hızlanıyor

Batı Avrupalı şirketler 2015 yılında ödemelerini 2014'e oranla iki gün daha erken, ortalama 60 gün içerisinde aldılar. Ödeme vadelerinde azalma kaydeden ülkeler arasında ise 3 günlük azalma ile Norveç ve Birleşik Krallık, 6 gün ile İspanya, 3 gün ile İsveç ve İtalya, 2 gün ile de Fransa oldu. Sektörlere bakıldığında ise Batı Avrupa'da teknoloji sektörünün 7 gün azalma ile 82 günlük ödeme vadesi kaydettiği görülüyor ve bu da Avrupalı şirketlerin alacaklarını yönetme açısından olgunlaşmaya devam ettiğini gösteriyor.

Euler Hermes, 2016'da ivme kazanan GSYH büyümesi (2016 tahmini yüzde 1,6) ile sermaye oluşumunun da hızlanması sayesinde Avrupalı şirketlerin ödeme vadelerinin azalmaya devam edeceğini öngörüyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB), Euro Bölgesi'nde parasal genişleme ölçüleri ile krediye erişimi kolaylaştırarak şirketleri ödemelerini hızlandırmaya teşvik ediyor.

Ödeme vadeleri konusunda global olarak iyileşme kaydedilmesine rağmen, ödeme alışkanlıkları ülke bazında değişim göstermeye devam ediyor ve Avrupalı ülkeler de bu konuda ikiye ayrılıyor:

- Kuzey Avrupa ülkelerinde ortalama ödeme vadesi 50 gün ve homojen ödeme alışkanlıkları görülüyor. Avusturya'daki şirketler ödemelerini yalnızca 44 günde alırken, Hollanda'dakiler 47, İsviçre'dekiler 48, Nordikler'dekiler 50, Birleşik Krallık'takiler 51 ve Almanya'dakiler 53 günde alıyor. Tüm bu ülkelerin farklılık gösteren ödeme alışkanlıkları ve dünya genelinden daha kısıtlı görünüyor: firmaların yüzde 46'sı ödemelerini almak için 30 ile 60 gün arası beklerken, yalnızca yüzde 7'si 90 günden fazla bekliyor.

- Akdeniz ülkelerinde ise ortalama ödeme vadesinin 60 gün olduğu görülüyor. Ödeme vadesinin 2016'da İspanya'da 65, Portekiz ve Fransa'da 70, İtalya'da 86, Yunanistan'da 89 ve Belçika'da 65 gün olması bekleniyor. Bu ülkelerde tedarikçilerin yüzde 30'u ödemelerini almak için 90 gün bekliyor ve yalnızca yüzde 28'si 30 ile 60 gün arasında ödeme alabiliyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yunanistan İtalya Hermes Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title