Haberler

2016 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, internet bankacılığı ve mobil bankacılığın hızlı büyüme eğilimi gösterdiğini belirterek, "İnternet bankacılığı kullanan aktif müşteri sayısı 15 milyonun üzerine çıkarken, mobil bankacılıkta bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 88'lik artışla 9 milyon kişiye ulaştı" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, internet bankacılığı ve mobil bankacılığın hızlı büyüme eğilimi gösterdiğini belirterek, "İnternet bankacılığı kullanan aktif müşteri sayısı 15 milyonun üzerine çıkarken, mobil bankacılıkta bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 88'lik artışla 9 milyon kişiye ulaştı" dedi.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in sunumunun ardından HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, SPK ve BDDK başkanlarının konuşma yapıp yapmayacağını sordu.

Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç de uygulamalarına göre, sunum yapılmadığını, istemeleri halinde geçen dönemlerdeki komisyon tutanaklarını gönderebileceğini belirtti.

Bunun üzerine Paylan, milletvekillerinin sunumları okumaları için süre istedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da "BDDK ve SPK başkanları konuşmayacaklarsa neden sunum hazırladılar, bilmiyorlar mıydı?" diye sordu.

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta da bu uygulamanın kurumların bağımsızlığının kalmadığının son aşaması olduğunu savundu. Bilgiç, kısa bir aranın ardından kurum başkanlarına sunumları için söz verdi.

Akben, yaptığı sunumda, bankacılık sektörünün temel göstergelerinin kuvvetli bir görünüme sahip olduğunu belirtti.

Toplam 52 bankasıyla finansal sektörün yüzde 90'ından fazlasını oluşturan bankacılık sektörünün toplam aktiflerinin, Aralık 2014 dönemine göre yüzde 11,4 artarak Eylül 2015 itibarıyla 2,4 trilyon lira olarak gerçekleştiğini anlatan Akben, "Aynı dönemde bankalar 12 bin 329 şube ve 218 bin personelle faaliyetlerini sürdürmektedir. Teknolojik altyapısı son derece güçlü olan Türk bankacılık sektöründe internet bankacılığı ve mobil bankacılık hızlı bir büyüme eğilimi göstermektedir. İnternet bankacılığı kullanan aktif müşteri sayısı 15 milyonun üzerine çıkarken, mobil bankacılıkta bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 88'lik artışla 9 milyon kişiye ulaştı" diye konuştu.

Akben, BDDK olarak denetim ve düzenlemeleri altındaki 52 banka, 29 finansal kiralama (leasing) şirketi, 69 faktoring şirketi, 13 finansman şirketi, 39 finansal denetim yetkisini haiz bağımsız denetim şirketi ve 13 varlık yönetim şirketiyle faaliyete devam ettiklerini dile getirerek, söz konusu kuruluşlara 3 finansal holding şirketi, 48 temsilcilik, 126 değerleme kuruluşu, 1 derecelendirme kuruluşu, 5 ödeme kuruluşu ve 3 elektronik para kuruluşu da dahil edildiğinde BDDK'nın doğrudan veya dolaylı sorumlu olduğu kuruluş sayısının 401'e ulaştığını kaydetti.

Dünya ekonomilerinde son dönemde yaşanan dalgalanmaların bankacılık sektörüne olan etkilerinin sınırlı düzeyde kaldığını, bu dönemde sektörün karlılığının devam ettiğini, yasal öz kaynakların Aralık 2014 dönemine göre 21,4 milyar lira (yüzde 7,9) arttığını anlatan Akben, "Sektörün yurt dışı borçlanmalarında sorun yaşanmadığı, nitekim yurtdışı borçların Eylül 2015 dönemi itibarıyla 135,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği ve bu dönemde sendikasyon kredilerindeki yenileme oranının yüzde 105,9 olarak gerçekleştiği görülmektedir" dedi.

BDDK bütçe büyüklüğünün 2016 yılı için 327 milyon lira olarak öngörüldüğünü ifade eden Akben, öngörülen bu tutarın yüzde 95'ini teşkil eden 311 milyon liralık bölümün giderlere katılma paylarından oluştuğunu kaydetti.

Akben, kurumun gider bütçesinde 109 milyon lira personel giderleri, 9 milyon lira SGK primi giderleri, 68 milyon lira mal ve hizmet alım giderleri, 3 milyon lira cari transfer ödemeleri, 138 milyon lira sermaye giderleri öngörüldüğünü belirterek, sermaye giderlerinde öngörülen tutarın Kurumun İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi kapsamında İstanbul'da hizmet binası yapımına ilişkin olarak bütçeye konulan ödenek tutarı olduğunu söyledi.

SPK Başkanı Ertaş'ın sunumu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş da Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) sağlanan kamu desteği ve faizsiz yatırım araçlarını tercih eden yatırımcılara yönelik katılım fonlarının kuruluşuna imkan sağlayan düzenlemenin sektörün büyümesine ivme kattığını dile getirerek, "BES yatırımcılarının sayısı 6 milyonu, toplam yatırım tutarı 48 milyar lirayı, kurulumuz izniyle kurulan portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen toplam tasarruf tutarı da 100 milyar lirayı aşmıştır" diye konuştu.

2015 yılı sonu itibarıyla borsada payları işlem gören ortaklıkların sayısının 416, piyasa kapitalizasyonun da 190 milyar dolar olduğunu ifade eden Ertaş, hisse senedi piyasasında 9 bin 735'i yabancı olmak üzere toplam 1 milyon 59 bin 313 yatırımcı bulunduğunu, yabancı yatırımcıların saklama bakiyesinin halka açık kısmın yüzde 62-63 bandında yıl boyunca devam ettiğini vurguladı.

Ertaş, geçen yıl yaşanan küresel gelişmelerin şirketler kesiminde öz kaynak finansmanı faaliyetlerini yavaşlattığını, yıl içinde 6 şirketin halka açılarak 120 milyon lira tutarında fon temin ettiğini, borçlanma araçları ihraçlarında daha hareketli bir seyir izlendiğini, 2015'te tahvil, bono, sukuk ve benzeri sermaye piyasası aracı olarak 241 milyar liralık sermaye piyasası aracının kurul kaydına alındığını, bu tutarın bugüne kadarki en yüksek rakam olduğunu söyledi.

Son yıllarda hemen her ülkede halka açılan şirket sayısındaki azalmanın geçici olduğunu ifade eden Ertaş, küresel piyasalarda başlayan likidite hacminde kontrollü azalışlar ve kaynak maliyetlerindeki tedrici artışların önümüzdeki aylarda halka arzları yeniden gündeme taşıyacağına inandıklarını bildirdi.

Kurulun 2015 yılı bütçe ödeneğinin 109 milyon 496 bin lira olduğunu belirten Ertaş, şunları kaydetti:

"Aralık ayı sonu itibarıyla gelir fazlası olarak genel bütçeye 83 milyon 169 bin lira aktarılmış, 85 milyon 329 bin lirası kurum giderleri olmak üzere toplam 168 milyon 498 bin 985 lira harcama yapılmış, 221 milyon 918 bin 760 lira gelir elde edilmiştir. Sermaye Piyasası Kurulu'nun 2016 yılı faaliyetleri için 2015 yılı ödeneğine göre yüzde 8'lik bir artışla 118 milyon 649 bin lira ödenek teklifinde bulunulmuştur."

Kaynak: AA / Ekonomi

Sermaye Piyasası Kurulu Vahdettin Ertaş İstanbul Eylül Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title