Haberler

2015 Yılı Güz Dönemi Yatırım Anketi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan "2015 yılı Güz Dönemi Yatırım Anketi"ne göre, gelecek yıl yatırım harcamalarının, bu yıla göre cari fiyatlarla yüzde 19,5 artacağı öngörülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan "2015 yılı Güz Dönemi Yatırım Anketi"ne göre, gelecek yıl yatırım harcamalarının, bu yıla göre cari fiyatlarla yüzde 19,5 artacağı öngörülüyor.

TCMB'nin, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 2 bin 124 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirilen "2015 yılı Güz Dönemi Yatırım Anketi" yayımlandı.

Buna göre, güz döneminde 2015 yılı brüt yatırım harcamalarının bir önceki yıla kıyasla cari fiyatlarla artış oranı, bahar döneminde öngörülenden daha düşük gerçekleşti ve yüzde 14,8 oldu.

Üretimde çalışan sayısı 50 ile 249 arasındaki iş yerleri (BG2) ve üretimde çalışan sayısı 250 ile 499 arasındaki iş yerleri (BG3) gruplarında, 2015 yılı yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre cari artış oranı sırasıyla yüzde 12,4 ve yüzde 18,6 ile bahar döneminde öngörülenin üzerine çıktı.

Söz konusu oran, üretimde çalışan sayısı 500 ve üzerindeki iş yerlerinde (BG4) ise yüzde 14,8'le bahar döneminde öngörülenden oldukça düşük gerçekleşti.

Anket sonuçları ayrıca, 2016 yılında yatırım harcamalarının, bu yıla göre cari fiyatlarla yüzde 19,5 artacağının öngörüldüğünü ortaya koydu.

Gelecek yıl yapılması beklenen yatırımların bir önceki yıla göre değişimi, iş yerlerinin büyüklük grupları itibarıyla değerlendirildiğinde tüm büyüklük gruplarındaki iş yerlerinde 2015 yılına oranla daha yüksek bir yatırım artışı dikkati çekti.

En yüksek artış yüzde 23,8 ile BG3 grubundaki iş yerlerinde öngörülürken, bunu yüzde 20,2'yle BG4 ve yüzde 17,1'le de BG2 grupları izledi.

Yatırımların yapısı ve etkileyen unsurlar

Yatırımlar amaçlarına göre değerlendirildiğinde, 2015 yılındaki yatırımların daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesine yönelik olduğu görüldü. Bunu sırasıyla üretim kapasitesinin artırılması, üretimde verimliliğin yükseltilmesi ve diğer yatırım hedeflerinin izlediği gözlendi.

İş yerlerinin büyüklük gruplarına göre yapılan değerlendirmeye göre, 2015 yılındaki yatırımların tüm büyüklük gruplarında daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesi amacına yönelik olduğu belirlendi.

Ayrıca, 2016 yılındaki yatırımların daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesine yönelik olacağı, bunu sırasıyla üretimde verimliliğin artırılması, üretim kapasitesinin yükseltilmesi ve diğer yatırım hedeflerinin izleyeceği öngörüldü.

İş yerlerinin büyüklük gruplarına göre yapılan değerlendirmeye göre, 2016 yılındaki yatırımların tüm büyüklük gruplarında yer alan iş yerleri için daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesi amacına yönelik gerçekleşeceği tahmin edildi.

Yatırımları etkileyen unsurlar, 2015 ve 2016 yılları için yanıtlanan denge değerleri itibarıyla değerlendirildiğinde, imalat sanayisi genelinde ve tüm büyüklük gruplarında talep faktörünün yatırımları etkileyen en önemli unsur olduğu gözlendi. Bu unsuru sırasıyla beklenen karlar, teknik faktörler, finansman kaynakları ve diğer faktörler izledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title