Haberler

2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

AK Parti'li Şahin: "Siyasi partileri kapatan, anayasa değişikliklerini iptal eden, siyasi partilerin yapamadığı muhalefete kendini görevli addeden bir Anayasa Mahkemesi, hukuk ve demokrasi istikametinin önünde engel gibi durmaktadır.

AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin, "Siyasi partileri kapatan, anayasa değişikliklerini iptal eden, siyasi partilerin yapamadığı muhalefete kendini görevli addeden bir Anayasa Mahkemesi, hukuk ve demokrasi istikametinin önünde engel gibi durmaktadır. Mahkemenin statüsü, görev ve yetki sınırları yeniden düzenlenmeli" dedi.

Adalet Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde konuşan milletvekilleri, yargı ve adalet sistemine ilişkin görüşlerini paylaştı.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, son yapılan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSYK) seçiminde adayların cemaatçi, ülkücü, sosyal demokrat, muhafazakar olarak bölündüğünü belirterek, "Reddi hakim talebinde bulunsam, 'ey hakim, ben sosyal demokratım. Senin ülkücü, muhafazakar olduğunu biliyorum, tarafsız davranmayacaksın' dersem haklı değil miyim? Vatandaş doktorunu, dişçisini, mühendisini seçer ama hakimini, savcısını seçemez. Hangisine giderse gitsin tarafsız ve adil olmalı" diye konuştu.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Sayın Ayaydın nefesini boşuna tüketiyor. O da biliyor olmayacağını" dedi.

Yüksek yargıyı düzenleyen kanunların son dönemde sık sık değiştirildiğini ifade eden Günal, "Boyacı küpü gibi. Batır, çıkar. Çaldığınız hukuk minaresine bize kanun kılıfı diktirdiniz" diye konuştu.

"Yargının gücünü çeteye sunması kabul edilemezdi"-

AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin, AK Parti hükümetleri döneminde önemli reformlara imza atıldığını söyledi. AK Parti'nin yargı kurumlarının bağımsızlığı ve tarafsızlığına özel önem verdiğini belirten Şahin, "Yargıya hakim olan çetenin, yargı gücünden istifade ederek yürütmeyi saf dışı bırakma ve ülkeyi yeni bir vesayet rejimine sokma girişimine şahit olduk. Bu, yargıya güvenin yüzde 60'lardan yüzde 20'lere inmesine yol açtı" ifadesini kullandı.

Şahin, 17-25 Aralık operasyonunun darbe girişimi olduğunu, bunun yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına leke düşürdüğünü söyleyerek, "Yasama ve yürütme karşısında hiç olmadığı kadar özgürleşen yargının, bağımsızlığını ve gücünü devlet içinde çöreklenmiş çeteye sunması kabul edilemezdi ve edilmedi de" dedi.

Son HSYK seçiminde Türkiye'nin kazandığını dile getiren Şahin, "Yeni HSYK'dan yargının siyasallaşması ve gruplaşmasına yönelik her adımın önünde durmasını, yargıya ve yargı mensuplarına sahip olmaları gereken itibarı sağlamasını bekliyoruz" yorumunu yaptı.

Anayasa Mahkemesi'ne yönelik eleştirilerde de bulunan Şahin, şöyle devam etti:

"Anayasa Mahkemesi kuruluşundan bu yana devletçi ve ideolojik aktivizm sergilemiştir. Yargıçlar devleti görüntüsü tartışmalara neden oldu. Yargı, millet iradesinin üstünde değildir ve asla olmamalıdır. Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıl dönümünde 'evrensel' kelimesinin arkasına sığınılarak siyasi demeç verilmesi, muhalefet partileri adına sözcülük yapar duruma düşülmesi, yargısal aktivizm değil de nedir?

Siyasi partileri kapatan, anayasa değişikliklerini iptal eden, siyasi partilerin yapamadığı muhalefete kendini görevli addeden bir anayasa mahkemesi, hukuk ve demokrasi istikametinin önünde engel gibi durmaktadır. Mahkemenin statüsü, görev ve yetki sınırları yeniden düzenlenmeli. Anayasa Mahkemesi, anayasanın çizdiği çerçeveyi aşmayı bırakarak, Türk hukuk sistemine en büyük katkıyı sunmalı."

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Şahin'e, "İyi ayar verdiniz. Sahibinin sesi gibi" dedi. Şahin, Çam'a, "Bizim sahibimiz millet" karşılığını verdi.

"Saraya yapı ruhsatının iptali davası açacağız"-

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın sunumundaki bilgilerin yanlış olduğunu öne sürerek, Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kabul edilebilir bulduğu davalarda birinci olduğunu söyledi.

Yargı paketiyle, ceza muhakemesine ilişkin düzenlemelerin tekrar değiştirildiğini anlatan Gök, bu düzenlemelerin intikam için getirildiğini iddia etti.

AK Parti iktidarının yargı kararlarını tanımadığını savunan Gök, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın inşaat aşamasında yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararın uygulanmadığını bildirdi. Gök, "Herkes mahkeme kararına uymak zorunda. Bu karar üzerine yapı ruhsatının iptali davası açmaya hazırlanıyoruz" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da hukukun hiçbir dönemde olmadığı kadar siyasallaştığını öne sürdü. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın 12 Eylül davasıyla yargılanmadığını dile getiren Kaplan, "Evren ve Şahinkaya'nın GATA'da yatmasıyla hesap sorulmadı, kimse kimseyi kandırmasın" dedi.

"Toplum vicdanını kanatırsınız"-

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, yargının iktidarın tasallutu altına girdiğinin insanların zihnine yerleştiğini savundu.

Hukukun adaleti koruması gerekirken, hakları ortadan kaldıran, yolsuzlukları koruyan bir konuma girildiğini ileri süren Keskin, "Saraylar, büyük binalar yapabilirsiniz. O saraylarda, büyük binalarda, Deniz Feneri, 17-25 Aralık soruşturmalarındaki uygulamalar devreye girerse, toplum vicdanını kanatırsınız. O büyük binaların, çölde kum yığınları üzerindeki binaların yıkıldığı gibi çöktüğünü görürsünüz. Yalnız saraylar çökmez, barışı, toplumun beraber yaşama sevincini, devletin saygınlığını zedelersiniz" diye konuştu.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca ise adaletin işleyişinde eksiklikler elbette olabileceğini ancak yapılan hizmetleri, atılan adımları da takdir etmek gerektiğini söyledi.

Koca, "Adalet sistemi çöken bir ülkede, bu sistemi çökerten bir iktidarın üç dönemdir tek başına iktidar olmasının mümkün olmadığını düşünüyorum. Üç dönemdir iktidar olmamızın nedeni, özellikle adalet alanında yapılan düzenlemelerdir" diye konuştu.

"Nasıl çarpıtıyorsun baka baka"-

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ise AK Parti'nin uygulamalarını eleştirerek, "Bu iktidar hukukun geçerli olduğu ülke olmamıza izin vermez. Verirse topyekun yargılanır. Onun için normalleşmeye izin vermez, baskı imparatorluğu kurulur" dedi.

Bozdağ'ın, geçtiğimiz günlerde Antalya'daki bir toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mütevazı hayat sürdüğünü söylediğini ancak Erdoğan'ın şatafat ve görkem içinde yaşadığını savundu.

Adalet Bakanı Bozdağ, Çetin'e, "Nasıl çarpıtıyorsun baka baka. Milletvekilleri lojmanlarını bıraktı, halkın arasına karıştı" diye tepki gösterdi.

Çetin, "İftira atıyorsun. Gazete kupürleriyle konuşman yanlış" diyen ve laf atan AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi'ye "Kes sesini" diye bağırdı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Anayasa Mahkemesi Bekir Bozdağ Levent Gök Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title