Haberler

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

HDP Bitlis Milletvekili Zenderlioğlu: "AKP hükümetinin hazırladığı bütçe, halkı soyma, yoksullaştırma, işsiz bırakma, Türkiye'nin geleceğini karartma ve güzel yarınlara ipotek koyma bütçesidir" HDP Van Milletvekili Üçer: "Rakamların hepsi hikayedir.

HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, "AKP hükümetinin hazırladığı bütçe halkı soyma, yoksullaştırma, işsiz bırakma, Türkiye'nin geleceğini karartma ve güzel yarınlara ipotek koyma bütçesidir" dedi.

HDP Milletvekilleri Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu bütçeleri ile Gelir Bütçesi'nin görüşülmesi sırasında söz aldılar.

Zenderlioğlu, devlet bütçelerinin emek demokrasi sosyal hak ve özgürlükler konusundaki duruşlarının göstergeleri olduğunu söyledi.

Hükümetin 2015 yılı bütçesinin bütçesinin yüksek derecede güvenlik algısıyla hazırlanmış militarist ve son yıllarda ağırlığı giderek artan bir muhafazakarlaşma ve otoriterleşme bütçesi olduğunu ileri süren Zenderlioğlu, "Dünyanın en fazla silahlanan devletleri arasında olan Türkiye, her geçen yıl savaşa olan bütçesini artırmakta. ve savaş bütçesine harcanan paralar emin olun ki barışa harcanmış olsaydı daha olumlu sonuçlar alınabilirdi" diye konuştu.

Zorunlu askerliğin gençler ve aileleri için azaba dönüştüğünü ve kaldırılması gerektiğini de ifade eden Zenderlioğlu, sık sık bedelli askerlik uygulamasının çıkarılmasının da bunun bir göstergesi olduğunu savundu.

Zenderlioğlu, Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması gerektiğini de söyledi.

Hüsamettin Zenderlioğlu, "AKP hükümetinin hazırladığı bütçe halkı soyma, yoksullaştırma, işsiz bırakma, Türkiye'nin geleceğini karartma ve güzel yarınlara ipotek koyma bütçesidir" ifadesini kullandı.

-Bütçe rakamlar üzerinden değil, ilkeler üzerinden hazırlanır"

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer de Türkiye'de ekonomiye ilişkin olumlu rakamların gerçeklerle bağdaşmadığını ileri sürdü.

Üçer, "Bu rakamların hepsi hikayedir. Bu ülkede çocuklar ayakkabısızlıktan çıplak ayakla geziyorsa, eğer bu ülkede çocuğu madenci olan insanlar ayakkabısızsa, birilerinin ayakkabı kutusu Dolar ve Avro'larla doluysa bu resmen düzmecedir. Halka ihanettir" diye konuştu.

Bütçelerin rakamlar değil, ilkeler üzerinden hazırlanması gerektiğini işaret eden Üçer, eşitlik ve adaletin öncelikli kriter olması gerektiğini vurguladı.

Öğrencilerin öğrenim kredisi borçlarına da değinen Üçer, şunları kaydetti:

"Müflis Halk Bankası'nı iflasa götüren işadamlarının, altın tüccarlarının vergi borcu silinebiliyor ve bunların vergi, kredi borcu diye ifade edilen rakamlar Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin tamamının kullanmış olduğu kredi borçlarından daha fazla, ama öğrencilerin kredi borcu silinemiyor. Niye? Çünkü bu sistem neoliberal kapitalist bir sistemdir."

Her ili üniversite kurulduğunu, ancak eğitim kalitesi açısından bunların bir çoğunun ortaokul seviyesinde bile olmadığını iddia eden Üçer, uluslararası başarılar elde edememenin temelinde bu sıkıntıların olduğunu savundu.

-Maraş olaylarının 36. yılı

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır söz alarak Maraş olaylarını kınadıklarını belirtti. Kahramanmaraş Valiliği'nin Maraş olaylarının 36. yıl dönümü kapsamında yapılması planlanan etkinliğe izin verilmemesine ilişkin gerekçesini okuyan Satır, güvenlik nedeniyle alınan bu karar hakkında milletvekillerini bilgilendirmek istediğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de Valiliğin kararını eleştirerek, bu açıklamayı yapmanın da Grup Başkanvekili'nin değil, hükümetin görevi olduğunu savundu.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise söz alarak, "Sayın Grup Başkanvekili'nin bu gerekçeyi matah bir şeymiş gibi paylaşmasını esefle kınıyoruz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş'ın derin bir üzüntü yaşadığını, ancak gelinen noktada kentin kendi içinde bu sorunu çözdüğünü, bir model oluşturduğunu, kardeşçe yaşadığını belirtti. Ünal, kent dışından ve içeriden gelebilecek bazı riskli durumları ortadan kaldırmak için böyle bir karar alındığını, bunun bir yasaklama olmadığını belirtti.

Ünal'ın konuşmasındaki "dışarıdan gelenler" ifadesine tepki gösteren Sırrı Süreyya Önder, "Onların acısına iştirak etmek isteyenler nereden dışarıdan gelenler oluyor?" diye sordu.

Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, "Kahramanmaraş'ta, Çorum'da, Başbağlar'da 12 Eylül 1980'den önce Türkiye'de sağ-sol çatışması adı altında katliamlar yapılmıştır. Daha sonra Türk-Kürt çatışmasına dönüştürülmek istenmiştir. Bunlar kınanıyor. Hadise bundan ibarettir. Konu da anlaşılmıştır" diyerek tartışmaları sona erdirdi.

Öte yandan tüm Grup Başkanvekilleri söz alarak Maraş olaylarını kınadılar. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Hüsamettin Zenderlioğlu Türkiye Bitlis Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title