Haberler

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

TBMM Başkanı Çiçek: "Hassaten rica ediyorum hoş sada bırakarak bu müzakereleri yapalım. Ne olur birbirinizi kırmadan, incitmeden, zarafet içerisinde bir müzakere yapalım" AK Partı Isparta Milletvekili Bilgiç: "Cumhurbaşkanlığı hizmet binasının kaçak olduğuna dair tüm eleştiriler asılsız ve insafsızdır"

TBMM Genel Kurulu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Parti Grubu adına söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, bütçe açığının ekonomilerin hükümetlerin uğraşmak zorunda oldukları önemli sorunlar olduğunu belirterek, "2015-2017 dönemi Orta Vadeli Programı'nda (OVP) inşallah bütçe açığını daha aşağıya çekecek, yüzde 1'in altında bırakacağız" dedi.

2014 yılında da hükümetin bütçe hedeflerinin üstünde bir performans göstermeyi başardığını ifade eden Muş, bütçelerde ekonomik ve sosyal refahı artırmayan tüm kalemleri minimize ettiklerini söyledi.

Muş, AK Parti hükümetlerinin kısa zamanda bütçeyi kontrol altına almayı başardığını ve faiz lobisine refah üreten bir bütçeden, millete refah üreten bir bütçeye geçildiğini kaydetti. 2000 ve 2001 krizlerine değinen Muş, bu döneme ait ekonomik verileri aktararak, şöyle devam etti:

"Buna sebep olan yöneticilerin, idarecilerin acaba vicdanları hiç sızlıyor mu? Bu durumun buraya gelmesine müsamaha gösterenler başlarını yastığa rahat koyabiliyorlar mı? Bu 525 milyar kimin cebinden çıktı, kim ödedi bu parayı? İşte yerin bin, bin 500 metre altında çalışan maden işçisinin maaşından kesilen gelir vergisiyle dolduruldu bunlar, başka bir yerden gelmedi. ve eğer o gün bu bedeller Türkiye'ye ödetilmeseydi biz bugün kamu borç yükü diye hiçbir şeyi konuşmayacaktık."

Muş, 1978 ve 1979 yıllarında CHP'nin tek başına iktidarda olduğunu anımsatarak, o döneme ait ekonomik programlara anlatarak, şunları söyledi:

"1978'de enflasyon yüzde 45. IMF'ye tütüne yüzde 14 destek verdik' yazılmış. Az önce çiftçi dostu, köylü dostu geçinen CHP, yüzde 45 enflasyon olan yerde 'yüzde 14 verdim' diyor. 1977'de verilen taahhütler var. 'Petrol ürünlerini, çimento, demir çelik ve kağıt ürünlerini yüzde 50 ile yüzde 150 arasında zam yapılacak. Bu, gelirlerimizi şu kadar artıracak' diyorlar. Fakat yetmiyor, 1978'de  bir yüzde 35 bunun üzerine yapıyorlar. Kim yapıyor bunu? Emekçi dostu CHP yapıyor. İnkar eden varsa Hazine'den alsın bu rakamları. Bu millete yüzde 23 devalüasyonu reva gördüler. 1979'a geliyoruz. Yüzde 80 ile yüzde 100 arasında tekrar zam geliyor. Bunun ismi istikrar programıydı, zam programı değildi ki. Zamdan milletin belini büktünüz, biletinizi kesti, bir daha iktidar yüzü görmediniz zaten. Sebebi bu."

Türkiye'nin büyüme rakamlarını da anlatan Muş, "Neden rahmetli Menderes'i, Özal'ı bu milletin hayırla yad ettiğini, neden Tayyip Erdoğan'ı ve Ahmet Davutoğlu'nu bu milletin bağrına bastığını daha iyi anlayabiliyoruz değil mi" diye sordu.

"Böyle bir müzakere usulü yok"

Muş konuşması sırasında muhalefet sıralarından itirazlar gelmesi üzerine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerine, "böyle bir müzakere ve konuşma usulü bulunmadığı"nı söyledi.

Çiçek, bu bütçe müzakerelerinin 24. dönemin son bütçe müzakereleri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bir daha bütçe müzakeresini bu parlamento yapmayacak, 25. dönem yapacak. Hassaten rica ediyorum hoş sada bırakarak bu müzakereleri yapalım. Yarın sokakta, caddede, başka yerlerde karşılaşacağız. Ne olur birbirinizi kırmadan, incitmeden, zarafet içerisinde bir müzakere yapalım. Hiç olmazsa örnek bir bütçe müzakeresi olsun, bunu herkesten rica ediyorum."

"Külliyen yanlıştır"

Sataşma gerekçesiyle söz alan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, müflis tüccar gibi geriye dönerek geleceğe aklama yapmanın hiçbir anlamı bulunmadığını söyledi.

Muş'un 57. Hükümet döneminde bankaların görev zararlarıyla ilgili verdiği rakamların yalan, yanlış ve eksik olduğunu iddia eden Bal, "Bizim hükümetimiz dönemine ait olduğu imasında bulundu. Bu külliyen yanlıştır" diye konuştu.

Söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de rakamların güvenilir bilgilere, devletin raporlarına, istatistiklerine dayanması gerektiğini belirterek, "Muş'un kullandığı rakamları üzüntüyle karşıladım. Çünkü bir yerden eline bir metin verilmiş, o metni okudu. Keşke o metne hakimiyet sağlayabilmiş olsaydı" dedi.

Türkiye'nin 2003-2014 döneminde büyümesinin yüzde 4,8 olduğunu, gelişmekte olan ülkelerin ise  yüzde 6,3 büyüdüğünü ifade eden Hamzaçebi, "Gerisinde kalmışsınız. Afrika ülkeleri ne büyümüş Sahra Altı Afrika ülkeleri? Yüzde 5,5. Afrika'nın gerisinde kalmışız. Bu mu övündüğünüz büyüme? Türkiye, sizin döneminizde büyümede sınıfta kalmıştır" şeklinde konuştu.

- " Sayıştay'ın denetim yapmadığı doğru değil"

AK  Parti Isparta Milletvekili Süreyya Bilgiç, Sayıştay Kanunu'na değinerek, bu kanunla Sayıştay'ın denetim alanının genişletilerek, kamu kaynağı kullanan tüm kurum ve kuruluşların parlamento denetimi altına alındığını söyledi.

Muhalefet sözcülerinin Sayıştay'ın denetim yapmadığını söylediklerini belirten Bilgiç, bunun doğru olmadığını, Sayıştay'ın 25 milyon hesabı denetlediğini kaydetti. Bilgiç, "Sayıştay'ın denetimini yapmadığı ifadesi boş bir safsatadan başka hiçbir şey değildir" dedi.

Bilgiç, bu bütçenin iddia edilenin aksine hiçbir  seçim kaygısı gütmeden, mali disiplinden taviz vermeden 2023 hedeflerini gerçekleştirme de kilometre taşlarından biri olarak hizmet ve millet odaklı hazırlandığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı hizmet binasına ilişkin, ortada bu binanın yapımını engelleyen bir mahkeme kararı bulunmadığını ve binanın yasalara uygun yapıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanlığı hizmet binasının kaçak olduğuna dair tüm eleştiriler asılsız ve insafsızdır. Bu devletin en yüksek temsil yeri olan Cumhurbaşkanlığı'na böylesine bir yerin tahsis edilmesinden, böyle bir binanın yapılmış olmasından daha doğal hiç bir şey olamaz. Herkes kendi görev süresi içerisinde bu binayı kullanacaktır, görev süresi bittiğinde, görev süresi dolduğunda da sonraki gelecek Cumhurbaşkanı'na burada hizmet ifa etmesi için o binanın devrini yapacaktır. Kendi evine götürecek hali yoktur. AK Parti'nin 12 yıllık iktidarı döneminde yapılmış bütün reformları sadece bir Cumhurbaşkanlığı hizmet binasının arkasına sığınarak sizin eleştirme imkanınız yoktur." - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Süreyya Sadi Bilgiç Cemil Çiçek Mehmet Muş Sayıştay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title