Haberler

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Güncelleme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Kamplarda iyi durumdayız. Ama şehirlerimizdeki Suriyeli misafirlerimize de psiko-sosyal destek vermemiz gerekir. Bunun için de yerel yönetimlerle, STK'larla, derneklerle, vakıflarla işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.

Bakan İslam, TBMM'deki Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Aile ve Sosyal Politikalara Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını ve eleştirilerini yanıtladı.

Bütün soruları ve önerileri büyük bir ciddiyetle dinlediğini ve notlarını aldığını belirten İslam, "Konuşmalarınızda geçen önerilerin bize yol gösterici, ufuk açıcı olacağını düşünüyorum. Cevaplandıramadığım soruları size yazılı olarak göndermeye çalışacağım" diye konuştu.

"Eşbaşkanlık konusundaki fikriyle ilgili bir soru üzerine Bakan İslam, "Ben aslında kadınların bizzat seçimlere girmelerini, seçilmelerini, başkan olmalarını arzu ediyorum. Hani 81 ilde kadın başkan seçilse memnun olurum. Görüşüm böyle. Kadınların her kademede seçilerek, atanarak, eğitim sistemleri içerisinde, iş dünyasında en yüksek yerlere gelebilmeleri gerektiğini ve bunun önünün açılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'nın konuşması sırasında kadın ölümüyle ilgili bir haber gösterdiğini anımsatan İslam, konuyla ilgili haberinin olmadığını söyledi.

İslam, "İnsan ölümleri, yaşları, cinsiyetleri ve mensubiyetleri ne olursa olsun bizim kalbimizi kanatan, bizi derinden yaralayan şeyler. Hiçbir kardeşimizin öldürülmesini arzu etmeyiz" dedi.

"Desteklere ihtiyacımız var"

"Suriyeli misafirlere niye sadece psiko-sosyolojik destek destek veriyorsunuz?" sorusunu ise İslam, Suriyeli misafirlerle ilgili AFAD'ın çalıştığını belirtti.

AFAD'ın şemsiyesi altında bakanlıkların ve sivil toplum kuruluşlarının paydaşlıklar yaptıklarını anlatan İslam, bakanlık olarak yardımların dağıtımıyla, psiko-sosyolojik destek vererek çözüm ortaklığı sağladıklarını söyledi.

İslam, "Kamplarda iyi durumdayız. Ama şehirlerimizdeki Suriyeli misafirlerimize de psiko-sosyal destek vermemiz gerekir. Bunun için de yerel yönetimlerle, STK'larla, derneklerle, vakıflarla işbirliği yapmak istiyoruz. Böyle birtakım desteklere ihtiyacımız var" dedi.

"O isimleri zikretmiyoruz"

Uyuşturucu maddelere ilişkin bir soru üzerine ise İslam, uyuşturucunun Türkiye'de artması ve uyuşturucu kullanma yaşının da aşağılara inmesinin dünyayla paralel gittiğini söyledi.

Bununla ilgili birtakım önlemler almaları gerektiğini belirten İslam, bu önlemleri almaya başladıklarını vurguladı. Konuyla ilgili bakanlıklarla strateji geliştirdiklerini belirten İslam, uygulamaların da başladığını kaydetti.

Arzın, talebin engellenmesi ve arz ve talebin buluştuğu noktalarda etkilenenlerin tedavisinin ve rehabilitesinin gerektiğini anlatan İslam, bir taraftan da arz ve talebi gerçekleştirenlerin cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili bakanlıkların çalışmalarına değinen İslam, çıkarılan kanunların da takip edildiğini sözlerine ekledi.

İslam, 62 Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi (KBRM) ile 15 Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi'ni (BSRM) uyuşturucu rehabilitasyonu için ayırdıklarını belirtirken, bu ayın sonunda da Uyuşturucu Şurası yapacaklarını anımsattı.

Şurada alınan kararların yeniden tartışılacağını, dünyadaki örneklerine bakılacağını anlatan İslam, "Adına uyuşturucu demekten çekinmiyoruz. Bağımlılık yapan maddeler falan demiyoruz, uyuşturucu diyoruz. Sadece o sözünü ettiğiniz sentetik uyuşturucu maddelerinin adının zikredilmemesi gerektiğini birlikte çalıştığımız uzmanlar bize söylediler. Onun için o isimleri zikretmiyoruz" diye konuştu.

"Kamplarda bir sorun yok"

Boşanma davalarında "çocuk hakimi" bulundurulması ile ilgili kanun teklifine destek verip verilmeyeceğinin sorulduğunu hatırlatan İslam, kanun teklifinin kendilerine ulaştırılmasını istedi. Konunun doğrudan kendileriyle ilgili olmadığını ancak çocukları ilgilendirdiği için kendilerinin de müdahil olabileceğini söyledi.

Suriye'den gelen misafirlerin şartlarının iyileştirilmesiyle ilgili bir soru üzerine Bakan İslam, Suriye'den gelenlerin kamplarda misafir edildiğini, akrabalarının yanında kaldıklarını ve kendi imkanlarıyla bağımsız barındıklarını hatırlattı.

İslam, "Kamplarda barındırdıklarımızla ilgili herhangi bir sorun yok. Bütün dünyanın gıptayla izlediği bir sistem var. Aileleriyle birlikte yaşayanlarla ilgili de bir sorun yok. Kendi imkanlarıyla barınanlarda ciddi sorunlar yaşandığını biz de görüyoruz" dedi.

Suriye'den gelen 15-18 yaş grubu çocuklar için barınma merkezleri kurduklarını, 13 yaş altı çocuklar için de çalışmaları olduğunu, kendilerine intikal eden bu çocukları hemen koruma altına aldıklarını anlattı. Bakan İslam, "Önümüzdeki aylarda sistemi biraz daha genişletmeyi düşünüyoruz. Şuanda Gaziantep olmasını çok büyük ihtimalle kararlaştıracağız. Büyük çocuk yuvaları kurarak refakatsiz çocukların bütün bakımlarını üstlenecek mekanizmalarımızı hazırladık. Bununla ilgili sponsorluklar da bulduk. İyi bir yere doğru gidiyoruz, yeter ki refakatsiz çocuklar bize intikal etsin. Bu konuda halktan, STK'lardan yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Suriyeli ailelerle daha ziyade aile bireyini korumaktan yana olan insanların çocuklarını devlet himayesine vermekte mütereddit davrandığını belirten İslam, bu konuda tanıtımlar yapmaları ve ailelere o çocuklara bir şekilde daha iyi bakılacağını anlatarak ikna etmeleri gerektiğini söyledi.

Mevcut kampların bir kısmının boş, kapasitenin daha fazla ve misafirin daha az olduğunu dile getiren İslam, ailelerin kendi ailelerinin yanında kalmayı tercih ettiğini belirtti.

"Bürokratlarımın yaptığı böyle bir fişleme yok"

"Bürokratlara yönelik yapılan fişleme iddiasına" ilişkin ise İslam, "Sizlerle beraber basından öğrendik durumu. Böyle bir şey yok, benim böyle bir talimatım yok. Bürokratlarımın yaptığı böyle bir fişleme yok. Bunun niye olduğunu nasıl bir haber kaynağından çıktığını, işin ne olduğunu öğrenirsek onula ilgili bir uygulamaya gideriz" dedi.

Suça sürüklenen çocuklarla ilgili yaptıkları bir çalışma olup olmadığına yönelik sorulan soruya ilişkin bilgi veren İslam, bu konuda çok güzel bir çalışmaları olduğunu dile getirdi.

ANKA Projesi adını verdikleri bir çalışmaları olduğunu ifade eden İslam, Çocuk Destek Merkezleri kurduklarını söyledi.

Bu merkezlerinin içerisine Koruma Bakım Rehabilitasyon, Bakım Sosyal Rehabilitasyon Merkezleri olarak adlandırılan sistemleri de eklediklerini anlatan İslam, bu çocuk destek merkezlerinde yapılacak olan rehabilitasyon ile ilgili çok ciddi bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade etti.

İslam, bu çocukların rehabilitasyonlarının nasıl olmasıyla ilgili eğitim çalışması yaptıklarını, yüzlerce modülden oluşan rehabilitasyon çalışmalarının bittiğini ve şu anda destek merkezlerinde bunun pilot uygulamalarının yapıldığını kaydetti.

Pilot uygulamalarının bu ayın sonunda bitmesini beklediklerini ifade eden İslam, aralık veya ocak itibarıyla bütün destek merkezlerinde uygulanmaya başlayacaklarını söyledi.

En az 10 tane çocuğun bir koçunun olmasını öngördüklerini dile getiren İslam, bu koçların çocukların destek merkezine geldiği andan itibaren onlarla ilgilendiklerini belirtti.

İslam, çocuğun ilk 10 gün dışarıya çıkmadan mentorla birlikte olduğunu, çocuğun durumunun uygun metotlarla anlaşıldığını kaydetti.

Eğilimleri, alışkanlıkları, istekleri, muhtemel riskler aile ve çevre problemleri, uyuşturucuyla ilişkisi olup olmadığı, istismar hikayesi varmı gibi problemlerle ilgili tespitler yapıldığını anlatan İslam, bu tespitler yapıldıktan sonra her çocuk için uygun eğitimlerin planlandığını dile getirdi.

Bakan İslam, amaçlarının 3, 6 ay ve 1 yıl gibi tanımlanmış süreler içinde çocukların sorunlarının giderilebilmesi, normal sıradan hayatlarına dönebilmesi olduğunu ifade etti.

Projenin çok iyi işleyeceğini düşündüklerini belirten İslam, suça sürüklenmiş ve suçun mağduru olmuş çocuklarla ilgili ciddi bir alanı dolduracağını söyledi.

"Kadınlara ilgili çalışmalara ayrılan pay yüzde 61 arttı"

Engelli üniversite öğrencilerin yardımlarla ilgili soruya ilişkin ise İslam, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun gerekli yardımları yaptığını aktardı. İslam, çocuğun kriterlerinin engelli yardımlarına uygun olduğu takdirde Bakanlıklarının da destek olduğunu söyledi.

Aile fertleri cinayete kurban giden ailelere hukuki destek verilmesi konusunda ise Bakan İslam, "Çocuklar ve kadınlar konusunda derhal müdahil oluyoruz. Kendilerine hukuki destek veriyoruz" dedi.

"Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'ne verilen bütçe düştü, kadınlara niye daha az harcama yapıyorsunuz?" sorusunu da İslam, "Burada yanlış bir algılama var. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün idari bütçesi düşer, genel müdürlüğün idari harcamalarında bir düşüş var evet ama kadınlara ilgili çalışmalara ayrılan pay geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde 61 arttı" diye yanıtladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bulunduğu binanın kirasına yönelik sorusuna İslam, "Kendimize ait bir binamız olsun biz de istiyoruz. Bunun için girişimlerimizi tamamladık. Proje ihalesi aşamasındayız. 2016 yılının ortalarında kendi binamıza geçeceğimizi ümit ediyoruz. Bakanlığımıza ait bir tane bina var o da Sögütözü'nde" yanıtını verdi.

İslam, bakanlığın bulunduğu binaya 765 bin 143.86 lira aylık kira verdiklerini, binanın kime ait olduğunu ise hatırlamadığını, herhangi bir parti mensubuna ait bir bina olmadığını kaydetti.

"İntihar vakalarını inceliyor musunuz?" sorusu üzerine İslam, bu vakaları incelediklerini ve sonuçlarını incelemeler tamamlandıktan sonra paylaşacaklarını söyledi.

Bütçe kabul edildi

Soruların yöneltildiği sırada CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, konuşması sırasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın gazetelerde yer alan bazı açıklamalarını anımsatarak eleştirdi.

Konuşmasına AK Parti sıralarından itirazlar gelmesi üzerine Keskin, "Kadını hala bir ticari meta gibi görürseniz, Cumhuriyet'in en önemli devrimi kadın hakları devrimini gözardı eder, tekrar toplumsal ve siyaset yaşamından uzaklaştırmaya çalışırsanız. Kadını sadece evinde çocuk doğurmakla yükümlü bir varlık olarak değerlendirirseniz, kadınların cinayetlere kurban edilmesi kaçınılmazdır" dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Keskin'in konuşmasına tepki gösterdi.

Bunun üzerine Keskin, 50 yıllık evli olduğunu belirterek, aile yaşantısına dil uzatmanın kimsenin haddine olmadığını söyledi.

Aile ve Sosyayal Politikalar Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Adnan Keskin Şırnak Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title