Haberler

2015-2016 Adli Yıl Açılış Töreni (3)

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, “Arabuluculuğun hukuk sisteminde yer almasına ve etkin kullanılmasına büyük önem verilmesi hedeflenmeli ve mahkeme öncesinde arabuluculuğa başvurulması zorunlu olmalıdır” dedi.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, "Arabuluculuğun hukuk sisteminde yer almasına ve etkin kullanılmasına büyük önem verilmesi hedeflenmeli ve mahkeme öncesinde arabuluculuğa başvurulması zorunlu olmalıdır" dedi.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Rixos Otel'de gerçekleşen 2015-2016 adli yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Ülkemiz açısından reforma ihtiyaç duyulan konuların başında uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi gelmektedir. Avrupa'da yapılan araştırmalara göre alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri ile kıyaslandığında daha ekonomik, çabuk ve tatmin edicidir. Arabuluculuk yoluyla götürülen işlerin mahkemelerde görülen davalara kıyasla iki temel avantajı bulunduğu kabul edilmektedir. Bu bağlamda arabuluculuğun hukuk sisteminde yer almasına ve etkin kullanılmasına büyük önem verilmesi hedeflenmeli ve mahkeme öncesinde arabuluculuğa başvurulması zorunlu olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de cinsiyet ayrımcılığı ve kadına karşı şiddetin önemli bir sorun olduğunu kaydeden Cirit, şunları söyledi:

"Erkeklerin kadınlar üzerinden tahakküm kurmasına ve kadınlara yönelik ayrımcılığa neden olan etkenlerin kaldırılması ve kadınlar ile erkekler arasındaki tarihsel eşitlikçi olmayan güç ilişkisinin dengelenmesi için başta kamu organları olmak üzere toplumun her kesimine önemli görevler düşmektedir. Kadına karşı şiddet ve cinsiyet ayırımcılığının aile içi ve sosyal yansımaları dikkate alındığında insan hakları ihlalinin ötesinde toplumsal ruh sağlığını tehdit eden bir yönü de bulunmaktadır. Televizyonlarda, gazetelerde ve internet sitelerinde bu yönde çıkan haberlerin neredeyse rutin hale gelmesi sorunun ciddiyetini göstermeye yeterlidir. Kadına karşı şiddet ve cinsiyet ayırımcılığının temelinde toplumsal yapı ile eğitim sisteminden kaynaklanan sorunlar olduğu gerçeğini göz ardı etmeden, hukuk sistemi açısından da meselenin ele alınması yararlı olacaktır. Hukuk sistemi ve uygulama bakımından konuya yaklaşıldığında aile hukukundan ceza hukukuna, tazminat davasından boşanma davasına kadar kadına yönelik şiddet ve cinsiyet ayırımcılığı bütünsel bir bakış açısıyla değerlendirilmelidir. Hukukçular olarak suça sürüklenen çocukların ve kadınların hem adalete erişimini kolaylaştırmamız hem de bu konularda adaletin etkinliğine odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum."

Yıllardır ihmal edilen diğer bir konunun da Yargıtay'ın mali ve fiziki imkanlarının yetersizliği olduğuna dikkati çeken Cirit, "Yargıtay yıllar içinde artan olağanüstü iş yüküne rağmen 50 yıl öncesinin mali ve fiziki imkanlarıyla faaliyetlerini yürütmek zorunda bırakılmıştır. Ayrı binada havalandırması dahi sağlıklı olmayan odalarda yürütülen vargı görevi fedakar meslektaşlarımızın özverisiyle yürütülmektedir. Arşivden çok bodrum veya depo denilebilecek odaların dahi almadığı dosya yığınları Birinci Başkanlık makam kapısına kadar ulaşmıştır. 162 milyon lira olan 2015 yılı bütçesinin 112 milyon lirası personel giderlerinden oluşmaktadır. Zorunlu harcama kalemleri dışında 50 yıldır birikmiş sorunların çözümü için önemli bir kaynağa ihtiyaç duyulmaktadır. Tüm bu sorunların çözümü, Yargıtay'ın idari ve mali yapısının günün ihtiyaçlarına uygun olarak baştan aşağıya yenilenmesi ve güçlendirilmesiyle mümkün olacaktır" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Rixos Otel Yargıtay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title