Haberler

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın bütçeleri üzerinde söz alan BDP'li milletvekilleri, Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri'nin tutuklu milletvekilleriyle ilgili kararını eleştirdi.

BDP milletvekilleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçeleri üzerinde yaptıkları konuşmada, Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri'nin tutuklu milletvekilleriyle ilgili kararını eleştirdi.

TBMM Genel Kurulu'nda, iki bakanlığın 2014 yılı bütçesi üzerinde söz alan BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani,  ülkenin içinde bulunduğu sorunları kamuoyunun gördüğünü, red inkar ve asimilasyonun sürdüğünü ileri sürerek, "Bütçenin ne hayrı vardır, ne bereketi" dedi.

Konuşmasında tutuklu milletvekillerinin durumuna değinen Zozani, şunları söyledi:

"Dün milletvekillerimizle ilgili karar malumun ilanıydı ama belki kafanıza o reklam filmlerindeki gibi bir saksı düşmüştür, bir yerden düzeltmeye başlarız diye beklemiştik. Kafanıza düşen saksılar da artık kar etmiyor. Alma garibin ahını çıkar aheste aheste. Siz bu vurdum duymazlığın, bu bananeciliğin hesabını eninde sonunda vermek zorunda kalacaksınız. İstediğiniz kadar kafanızı kuma gömün. Çıplak gerçek ortadadır, herkes görüyor. ve bu gerçeklik sizin bitişiniz anlamına gelecektir."

Partisinin tutuklu milletvekilerinin adlarını söyleyen Zozani, "Siyasi iradeyi yargının arkasına koyarak arkadaşlarımızı bugün cezaevlerinde rehin tutuyorsunuz. Neye karşılık rehin tutuyorsunuz?" iddiasında bulundu.

Milli iradenin rehin tutulamayacağını, bu düşüncelerini BDP'liler için olduğu kadar CHP ve MHP'li milletvekilleri için de dile getirdiklerini aktaran Zozani, "Meclis ayıplı işliyor. Bu halkın seçilmiş iradesinin Meclis'te olması gerektiğini ifade ettik, hiçbir çifti standardın arkasına sığınmadık" değerlendirmesinde bulundu.

-"Et ve tırnak gibi benzetmesini artık yapmayın"

Diğer milletvekillerinin ise Meclis iradesine, dolayısıyla kendi iradelerine sahip çıkmadığını, tutuklu milletvekilleri konusunda da çifte standart içinde olduğunu öne süren Zozani, "Her seferinde çıkıp burada söylersiniz, 'Türkler'le Kürtler etle tırnak gibidir' dersiniz. Rica ediyorum, bunu artık söylemeyin. Çünkü siz bu benzetmeyi yaptığınız sürece bizim aklımıza şu geliyor; biz tırnak olduk, siz hep et oldunuz. Uzadıkça kesmeye, bu tırnağı budamaya çalıştınız" şeklinde konuştu.

Van Milletvekili Özdal Üçer yaptığı konuşmada, üniversite öğrencilerinin maddi sıkıntılarına değindi.

Öğrencilerin bu sorunlarını ortadan kaldırmayan bir Hükümetin sosyal devlet anlayışından bahsedemeyeceğini savunan Üçer, binlerce gencin maddi sıkıntı nedeniyle eğitime devam edemediğini söyledi.

Kredi Yurtlar Kurumu'nun başvuruda bulanan öğrenciler arasında hakkaniyetli bir tercih yapmadığını ileri süren Üçer, "Kredi Yurtlar Kurumu herkese açık, şeffaf ve eşit hizmet etmesi gereken bir kurum, birilerinin özel çıkarlarına hizmet edecek şekilde işletiliyor. Bu bile başlı başına bir suçtur. Hükümetin, idarenin yapmış olduğu bir suçtur. Bu suçu görmezden gelmemelidir Meclis. Bu suçların araştırılması ve çözüme kavuşturulması için Meclis'in inisiyatif alması gerekir" dedi.

-Milletvekillerinin tutukluluk hali bir skandal"

Muş Milletvekili Demir Çelik de BDP Milletvekillerinin tutukluluk halinin devamı kararını eleştirerek, milletvekillerinin hukuksuzluğun ve siyasal kaygıların ürünü olarak cezaevlerinde rehin tutulduklarını ifade etti. Bu kararı kınadığını söyleyen Çelik, milletvekilleri özgürlüğüne kavuşana kadar mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.

Türkiye'nin doğusu ve batısı arasında uygulanan hukuk birbirinden farklı ise buradan kardeşliğin çıkamayacağına işaret eden Çelik, hukukun temel ög eşitlik olması gerektiğini vurguladı. Çelik, "Sayın Mustafa Balbay için verilen karar tutuklu tüm milletvekilleri için geçerli olmalıydı" diye konuştu.

Milletvekillerinin tutukluluk halinin devamının hukuki değil, siyasi bir karar, bir skandal olduğunu  kaydeden Çelik, bu skandalın altında sadece AK Parti'nin kalmayacağını, buna izin veren herkesin sorumlu olduğunu söyledi. Çelik, parlamentonun yasamayla birlikte denetim faaliyetini yürütme görevini de halktan alarak üstlendiğini belirterek, milletvekillerinin özgürlüklerin savunucu olması, siyasi partilerin yaşananlara dur diyebilmesi gerektiğini bildirdi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Maliye Bakanlığı Adil Zozani Demir Çelik Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title