Haberler

2013 Yılı Yaş Çay Alım Kampanyasına Doğru

ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu: "Gidişat çay sezonunun erken başlayacağını gösteriyor.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Gidişat çay sezonunun erken başlayacağını gösteriyor. Bunu dikkate alarak işçilerimizi işe davet ettik" dedi.

Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlediği toplantıda, ÇAYKUR için 2013 yılının en parlak yıl olduğunu, 673 bin ton yaş yaprak aldığını belirtti.

Bu rakamın son yılların rekoru olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi:

"Üretici daha fazla çay verdi. 130 bin ton kuru çay ürettik, 133 bin 500 ton kuru çay sattık. Bu ÇAYKUR tarihinin rekorudur. Randevulu sistemi hayata geçirdik. Vatandaş en huzurlu şekilde çayını sattı. Her gün 40-50 kilogram çay satan vatandaş haftada bir gün toplu halda çay satarak rahat etti. Bu sistem özel sektörü disipline etti. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bizim belirlediğimiz fiyatın çok altına inilmedi. Ağırlıklı olarak bir lira seviyesinde peşin veya kısa vadeli çay aldı. Vatandaş özel sektörden çok sıkıntılı değil. Hepsi yaptığımız çalışmaların sonucudur. Özel sektör de çayını dengeli sattığı için zarar etmedi. Özel sektörün depolarında çay yok ve pazarı da regüle ettik. DİDİ bir marka olarak ortaya çıktı. Doğar doğmaz dünya devlerinin önüne geçti. Halk milli ürüne sahip çıktı. 90 milyonun üzerinde satış gerçekleşti."

Geçen sezon alınan grev kararının uygulanması halinde ÇAYKUR'un çok büyük sorunlar yaşayacağını kaydeden Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

"CHP'nin il başkanı ve Saadet Partisi'nin belediye başkan adayı greve destek vermişlerdi. Halen daha aynı tavırlarını sergiliyorlar. Biz kendilerine 'vatandaştan yana tavır alın' demiştik. Halen aynı tavır ve söylemlere ısrarla devam ediyorlar. Eğer grev hayata geçmiş olsaydı bölgede bir kaos olacaktı. Çay alınamayacak, üretici perişan olacaktı. Halkçılık bu mudur? Biz halkımıza yapmamız gereken en güzel hizmeti ettik. Mevsimlik işçiler çalışmayı beklerken çalıştırılmayacaklardı. Bunlar işçiden yana olacak, biz işçinin karşısında olacağız. Bunlar çok yanlış söylemler. Neden işçinin daha fazla para almasını engelliyorsunuz? Şimdi bunu işçilere ve çay üreticilerine anlatmak zorundalar."

İklim şartlarının mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirten Sütlüoğlu, "Havalar sıcak gidiyor. Gidişat çay sezonunun erken başlayacağını gösteriyor. Bunu dikkate alarak işçilerimizi işe davet ettik. Fabrikaların hazır olması için işçilerin hemen başlaması gerekiyor. Biz işçiye 15 gün önceden bildirimde bulunmak zorundayız. Toplu İş Sözleşmesinin verdiği sorumluluk çerçevesinde bu bildirimi yaptık. İşçi kardeşlerimizi çay başlar başlamaz işbaşı yaptıracak ve üreticilerimizi mağdur etmeyeceğiz. Alımları bir miktar zamana yayarak vatandaşın rahat etmesini sağlayacağız. İşçinin erken çağrılmasından neden rahatsız oluyorlar anlamıyorum" diye konuştu.

Fabrikaların hazır hale getirildiğini vurgulayan Sütlüoğlu, "Teknik olarak hazırız. Taze çayı daha pahalı alma yöntemi devam edecek. Farklı uygulamalarımız da olacak. 350 ton ilave kapasiteli Işıklı Fabrikası bu yıl devreye girecek. Deneme üretimi yapacağız. Kampanya nisan ayı çıkmadan açılabilir gözüküyor. Paketleme Tesisi için çalışmalarımız devam ediyor. İki yıl içerisinde tamamlamayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Geçmişte ÇAYKUR'un "beyaz çay" üretmeyi denediğini ifade eden Sütlüoğlu, şunları belitti:

"Beyaz çay tepe tomurcuktan yapılıyor. Elle toplanması gerekiyor. Çaylıklar elle toplanmıyor. Bu şekilde yapılabilirse biz de üretiriz ama çok zor görünüyor. Organik tarımda ise bu yıl 35 bin dekarda üretim yapacağız. Her sene alanı genişletiyoruz. Desteklemeler de çok iyi. İkizdere ve Çamlıhemşin Bölgesine Organik Fabrika ödeneği çıktı. Önümüzdeki dönem bunları da hayata geçireceğiz. Önce organik havzaları ruhsatlandıracağız, ardından diğer bölgelerde ruhsatlandırma yapacağız."

ÇAYKUR'un özelleştirileceği yönünde söylemlerin inandırıcı olmadığını söyleyen Sütlüoğlu, "Yaptığımız kapasite artışlarının ÇAYKUR'u özelleştirmeye yönelik faaliyet olduğunu söyleyen siyasiler var. ÇAYKUR'un özelleştirilmesi gündemde yok. Böyle bir şey olsaydı görevi kabul etmezdim. Sayın Başbakanımız da bunu söyledi. 10 yıldır Başbakanımız isteseydi bunu yapacak gücü vardı. Biz ÇAYKUR'u güçlendiriyoruz. 6 bin 600 ton günlük yaş çay işleme kapasitesinden 7 bin 600 tona çıktık. Herhalde rüya görüyorlar, sabah kalkıyor 'özelleşecek' diyorlar" şeklinde konuştu.

ÇAYKUR'un geçmişten devreden kuru çay stoğu olduğunu kaydeden Sütlüoğlu, satışların bu şekilde devam etmesi halinde stoğun iki yıl içinde eriyeceğini sözlerine ekledi. - Rize

Kaynak: AA / Ekonomi

İmdat Sütlüoğlu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title