Haberler

2013 Yılı Haşhaş Kapsülü Alım Fiyatı Belirlendi

Güncelleme:

Çizilmemiş haşhaş kapsülü baş alım fiyatı 2013 yılı için kilo başına 3,25 TL olarak belirlendi.

Çizilmemiş haşhaş kapsülü baş alım fiyatı 2013 yılı için kilo başına 3,25 TL olarak belirlendi. 2014 yılı için haşhaş kapsülü fiyatları ilan edilinceye kadar Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yeni mahsul, 2013 yılı fiyat ve şartlarıyla satın alınacak ve daha sonra fiyat farkı meydana geldiği takdirde bu miktar üreticiye ayrıca ödenecek.

Haşhaş Kapsülü ve Tohumu Alımı ve Satımı Hakkında Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar'ın yürürlüğe konulması; Başbakan Yardımcılığı'nın talebi üzerine Bakanlar Kurulu'nca 27 Ocak 2014 tarihinde kararlaştırıldı. Buna göre 2013 yılı çizilmemiş haşhaş kapsülü baş alım fiyatı kilo başına 3,25 TL olarak belirlendi. Buna ilişkin alım ve uygulama esasları Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) tarafından belirlenecek. 2012 yılı çizilmemiş haşhaş kapsülü baş alım fiyatı kilo başına 3 TL'ydi.

-2014 YILI MAHSULÜ HAŞHAŞ KAPSÜLÜ ALIMI -

2014 yılı için haşhaş kapsülü fiyatları ilan edilinceye kadar TMO tarafından yeni mahsul, 2013 yılı fiyat ve şartlarıyla satın alınacak ve daha sonra fiyat farkı meydana geldiği takdirde bu miktar üreticiye ayrıca ödenecek.

-HAŞHAŞ TOHUMU ALIMI VE SATIMI -

TMO, haşhaş tohumunun alımı ve satımına ilişkin fiyat ve miktar ile uygulama esaslarını belirlemeye yetkili olacak. TMO, haşhaş ekim, üretim, kontrol, kapsül alım, depolama, muhafaza, sevk ve imalat işlemlerinin modernizasyonu için gerekli tarımsal ve teknolojik araştırma geliştirme çalışmalarını yapmak, uygulamak ve diğer işlemleri yapmak için ihtiyaç duyulan her türlü malzeme, demirbaş, eşya, araç ve gereçleri satın almaya, kiralamaya, gerektiğinde ithal etmeye, geçici veya daimi işyeri açmaya, kapatmaya, depo ve arazi kiralamaya, sözleşme yapmaya yetkili kılındı. Haşhaş ve alkaloid konulan gereği ihtiyaç duyulan tohumluk, cihaz, ekipman, yedek parça, kimyasal madde ve ikmal malzemelerini FOB/FOT veya C+F şekli ile ithal etmeye, kaliteli ürün elde edilmesi ve ürün çeşitlendirilmesini sağlamak amacıyla gerektiği takdirde üreticilerle sözleşme yapmaya, ekim bölgesi dışında da sözleşmeli çiftçi yoluyla tohumluk ve alkaloidlerce zengin diğer çeşitleri üretmeye, tohumluk üretiminde seleksiyondan dolayı oluşabilecek verim kaybını karşılamaya, kaliteli ürün elde edilmesini sağlamak amacıyla ekim izni verilen alanlarda TMO tarafından üretilmiş tohumlukları kullandırmaya, gerektiği takdirde üreticiye bedelsiz tohumluk dağıtmaya, avans (gübre, çapa, seyreltme, sulama, hasat vs. işlemler için) vermeye, haşhaş ekiminde münavebe sistemini uygulamaya, gerektiğinde gıda ve süs bitkisi amacıyla haşhaş ekimi yaptırmak üzere üreticilerle sözleşme yapmaya yetkili olacak.

-GÖREV ZARARI-

Haşhaş ekiminin teşvik edici tedbirlerin alınması, kaliteli ürün yetiştirilmesi için yapılan ıslah çalışmaları, tohumluk üretimi, kapsülün muhafazası ve depolanması ile satın alınan ürünlerin değerlendirilmesindeki maliyet artışları dikkate alınarak, TMO tarafından haşhaş kapsülü ve kapsülden elde edilen morfin ve türevleri ile haşhaş tohumunun iç ve dış satışlarından, tohumluk üretim ve dağıtımından doğabilecek zararlar görev zararı sayılacak ve Hazine tarafından karşılanacak. Bu Karar kapsamında doğan ve TMO muhasebe kayıtlarında izlenen görev zararları, TMO tarafından yapılacak ödeme talebine istinaden, Hazine Müsteşarlığı bütçesinde yer alan ilgili harcama tertiplerinden gider kaydedilerek ödenecek. Bu Karar kapsamında doğan görev zararları, TMO'nun muhasebe kayıt ve belgeleri esas alınarak, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 35. maddesinde öngörülen usule uygun olarak incelenecek. İnceleme sonucunda hesaplanan görev zararı bedeli ile Hazine Müsteşarlığı bütçesinden yapılmış bulunan ödemeler arasında fark bulunduğunun tespit edilmesi hâlinde taraflar yükümlülüklerini faizsiz olarak yerine getirecek. Ancak, TMO tarafından yapılan talebin sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge ve işlemlere ilişkin tutarları da içerdiğinin tespiti hâlinde, bu belge ve işlemlere ilişkin olup Hazine Müsteşarlığı tarafından TMO'ya ödenmiş bulunan tutar, söz konusu ödemenin yapıldığı tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde gecikme zammı oranında faiz uygulanarak tahsil edilecek. TMO'nun haşhaş kapsülü alımı için gerek duyacağı finansman, bütçeye konulan ödenekten yapılacak aktarımlar ve iç veya dış kredi temini suretiyle karşılanabilecek.

-HAŞHAŞ EKİMİ YAPILACAK İL VE İLÇELER -

2013 yılı sonbaharından itibaren Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, İsparta, Kütahya, Tokat, Uşak illerinin tamamı ile Balıkesir'in Balya, Bigadiç, Dursunbey, İvrindi, Kepsut, Savaştepe ve Sındırgı ilçeleri, Eskişehir İlinin Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, Mahmudiye, Mihalıççık, Seyitgazi ve Sivrihisar ilçeleri, Konya'nın Ahırlı, Akören, Akşehir, Beyşehir, Derbent, Doğanhisar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Seydişehir, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak ilçeleri, Manisa'nın Merkez, Demirci, Gördes, Köprübaşı, Kula, Sarıgöl ve Selendi ilçelerinde izin belgesi karşılığında haşhaş ekimi ve çizilmemiş haşhaş kapsülü üretimi serbest olacak.

-YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN MEVZUAT -

Karar ile 2012/3544 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Haşhaş Kapsülü ve Tohumu Alımı ve Satımı Hakkında Karar yürürlükten kaldırıldı. Bugün itibarıyla henüz tamamlanmamış olan 2013 yılı ve daha önceki yıllara ilişkin görev zararı incelemelerinde bu kararda yer alan usul ve esaslar uygulanacak. Karar 1 Temmuz 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Toprak Mahsulleri Ofisi Hazine Müsteşarlığı Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title