Haberler

2013 KKTC Ekonomi Durum Raporu"

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Akça: “KKTC’de yeni kaynak yaratarak pastayı büyütme yerine, Türkiye'den ilave nakit kaynak sağlama arayışlarına gidilmekte; Bu durum hem iç siyasetin hem de Türkiye ile ilişkilerin sağlıksız bir zemine kaymasına neden olmaktadır”

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yeni kaynak yaratma yerine Türkiye'den ek nakit sağlama arayışının Türkiye ile ilişkilerin sağlıksız zemine kaymasına neden olduğunu kaydetti.

Akça, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Başkanlığı tarafından hazırlanan "2013 KKTC Ekonomi Durum Raporu sunuş yazısında, son yıllarda KKTC ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerde benimsenen programın kurumsallaşmaya başladığını kaydetti.

Üç yıllık dönemler itibariyle hazırlanan programlar sayesinde tarafların yükümlülüklerini daha iyi bilip önlerini daha net gördüğünü dile getiren Akça, siyasi vizyon ve tercihler ekonomide belirleyici olamayınca siyasetin kısa vadeli bireysel çıkarlara dayalı bölüşüm eksenine kaydığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bunun KKTC'deki günlük hayata somut yansımaları, bireylerin kamu üzerinden çeşitli kaynaklara ulaşma gayreti içine girmeleri şeklinde tezahür etmektedir. Ülke kaynaklarının sınırına gelindiğinde, yeni kaynak yaratarak pastayı büyütme yaklaşımı benimsenmediği için Türkiye'den ilave nakit kaynak sağlama arayışlarına gidilmekte; Bu durum hem iç siyasetin hem de Türkiye i!e ilişkilerin sağlıksız bir zemine kaymasına neden olmaktadır. Halkın, bu durumdan şikayetçi olmakla beraber, dönüşümün dinamiğinin bizzat kendisi olduğu hususunda henüz yeterince farkındalığa sahip olmadığı gözlemlenmektedir."

"Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı"nın KKTC ekonomisinin kısır döngüden çıkartılarak, sağlıklı bir yapıya kavuşturulması ve ekonomik gelişmeyi esas alan bir strateji üzerine kurgulandığını dile getiren Akça, bu çerçevede bir yandan önceki programla oluşturulan mali disiplinin bugüne kadar eksik kalan kamu çalışanlarının verimliliğini artırma ve denetim boyutlarını tesis etmeye, diğer yandan da üretim girdi piyasalarını etkin ve rekabetçi hale getirerek ekonomik gelişmeyi hızlandırmaya odaklanıldığını ifade etti.

Akça, şu ifadeleri kullandı:

"Programın ilk yılı olan 2013'te üç hükümet görev yapmış ve reformlar konusunda önemli ilerlemeler sağlanamamıştır. Bununla beraber mali disiplinden taviz verilmemiş, özel sektör tarafındaki gelişme devam etmiştir. Özellikle turizm ve yüksek öğretim sektörü ekonominin yükünü çekmiş, diğer sektörlerin varlık sebebi olmuştur. Tarım sektöründe yaşanan önemli orandaki daralmaya karşın büyümenin pozitif olmasına önemli katkı sağlayan bu iki sektör, tesadüflere bırakılamayacak derecede ülke ekonomisinin kaderine etki eder bir seviyeye gelmiş olup, artık daha bilinçli hareket edilmesi ve kalitenin artırılması gereken sektörler olmuştur. Diğer taraftan, temel reformlar yapılarak ülke üretiminin önündeki sorunlar çözüme kavuşturulmadığı için ekonomik büyüme hız kazanamamış ve mütevazi bir seviyede kalmıştır."

KKTC'de ekonomik büyümenin hızlanması ve refahın artması için programda öne çıkarılan sektörlerde reformların tamamlanmasının acil olduğuna dikkati çeken Akça,  aksi halde, üretime dayalı büyüme yakalanamayacağını, Türkiye ile farkın giderek açılacağını ve ekonomik krize girmesine karşın daha hızlı yapısal reformlar yapmak suretiyle geleceğe yönelik önemli temel düzenlemeler yapan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) yakalama fırsatının kaçırılacağını vurguladı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Türkiye Akça Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title