Haberler

"2013 Dünya Nüfusunun Durumu Raporu"

BM Nüfus Fonu İcra Direktörü Yardımcısı Gilmore: "İnsanlığın karşı karşıya kaldığı annelik ve çocuk konusundaki nahoş gerçekliği değiştirmek için adım atma zamanı geldi" "Türk hükümetinin ...

Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu İcra Direktör Yardımcısı Kate Gilmore, insanlığın karşı karşıya kaldığı annelik ve çocuk konusundaki nahoş gerçekliği değiştirmek için adım atma zamanının geldiğini söyledi.

Gilmore, BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Çocuk Anneler: Ergenlerde Gebelik Sorunuyla Yüzleşmek" başlıklı 2013 Dünya Nüfusunun Durumu raporunu değerlendirdi.

Kate Gilmore, raporun insanlığı zorlayan ve hoş olmayan gerçekliğin annelik ve çocuk konusunda sonuçları pahalı olan bir durumu ortaya çıkardığını ifade ederek, karşı karşıya kalınan bu gerçekliğin değiştirilmesi için adım atma zamanının geldiğini bildirdi.

Kalkınmakta olan ülkelerde 18 yaşın altında günde 2 bin kişinin doğum yaptığını ifade eden Gilmore, erken yaşta doğum yapanların yüzde 95'inin gelişmiş ülkelerde olduğunu söyledi. Gilmore, ABD'deki durumu buna örnek verirken, kadınların yüzde 50'sinin 22 yaşın altında hamile kaldığını belirtti.

Geri kalmış ülkelerde, 1 milyon çocuğun annesinin ilk doğum gününü kutlamadığını dile getiren Gilmore, erken yaştaki hamileliğin bazıları için "ölüm cezası" gibi olduğunu bildirdi.

"Problem kızlar değil" diyen Gilmore, bunda ailenin, toplumun ve devletin sorumluğunun daha yüksek olduğunu ifade etti.

Gilmore ayrıca, doğumların yüzde 39'unda insan haklarının ihlal edildiğini belirtti. Erken yaşta yaşanan hamileliklerin sorumlusunun çocuk yaşta yapılan evlilikler olduğuna vurgu yapan Gilmore, hamile kalan kadınların çoğunun evli olduğunu dile getirdi.

Gelişmekte olan ülkelerde her gün 18 yaşın altındaki 20 bin kişinin doğum yaptığı belirtilen UNFPA'nın 2013 Dünya Nüfusunun Durumu raporunda, daha uzun süre okula giden kız çocuklarının hamile kalma olasılığının daha düşük olduğu bildirilmişti. Raporda 18 yaşın altında doğum yapanların 1 yıldaki toplam sayısının 7 milyon 300 bin olduğu kaydedilmişti.

-Türk hükümetinin genç kızları güçlendirmesi-

BM Nüfus Fonu İcra Direktörü Gilmore, bir gazetecinin sorusuna verdiği cevapta ise Türk hükümetiyle ortaklaşa çalışma yürüttüklerini ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türk hükümetinin genç kızların güçlendirilmesi konusundaki çalışmalarını takdirle karşıladığını dile getiren Gilmore, Türkiye'nin genç kadınların okula gitmesini sağlamak ve Suriyeli göçmenler konusundaki faaliyetleriyle öne çıktığını ifade etti.

Hükümetin, BM'nin İstanbul'da ofisinin olmasına verdiği destekle BM'nin bölgedeki rolünü desteklemesi, Türkiye ve bölge ülkelerine hizmet anlamında önemli bir durum olduğunu kaydetti.

Gilmore, Türk hükümetinden beklentilerinin, cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmalarına devam etmesi, BM'yle cinsiyet bazlı şiddet konusunda yaptığı işbirliğini devam ettirmesi olduğunu söyledi.

Hükümetin birçok konuda kendilerine yardımcı olduğunu anlatan Gilmore, "Türkiye BM için bir hediye gibi. Suriyeli göçmenlere gösterdiği katkıdan dolayı da ayrıca memnunuz" diye konuştu. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title