Haberler

2012 Yılı İpekböcekçiliğinde Koza Ücretleri Dağıtıldı

Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi, Ödemiş Belediyesi ve Bursa Koza Birlik işbirliği ile Ödemiş'te bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen "Geleneksel İpekböcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi" kapsamında, 2012 sezonunun koza ücretleri üreticilerin...

Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi, Ödemiş Belediyesi ve Bursa Koza Birlik işbirliği ile Ödemiş'te bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen "Geleneksel İpekböcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi" kapsamında, 2012 sezonunun koza ücretleri üreticilerin banka hesaplarına yatırıldığı bildirildi.

Ödemiş Kent Konseyi Genel Sekreteri İrfan Gündüz, "Ödemiş Belediyesi ve Bursa Koza Birlik ile işbirliği içinde bu üretim sezonunda Ödemiş ve çevresinde 122 kişiye 293 kutu ipekböceği larvası dağıtılmıştı.

Bunlardan 35-40 gün gibi bir sürenin ardından ürün hasadı elde edildi" dedi.

2012 yılı ipekböceği üretim sezonunda Ödemiş ve çevresinden 122 üreticinin, yaklaşık 6000 kg yaş koza elde ederek, kilogram fiyatı olan 24 TL'den yaklaşık olarak 140000 TL kazanç elde edildiğini belirten Gündüz, şunları söyledi: "Koza bedelleri bu üretim sezonunda, ilgili bakanlık talimatıyla, geçen yıllardan farklı olarak üreticilerin banka hesaplarına aktarıldı. Bu yılki üretim Ödemiş merkezin yanında 16 noktaya daha yayıldı. Bıçakçı Köyü, Ertuğrul Köyü, Gereli Köyü, Hamamköy, Üçkonak Köyü, Yolüstü Köyü, Yeniceköy ile Birgi, Çaylı, Ovakent, Bademli beldeleri ve Kiraz, Beydağ, Tire, Bayındır, Selçuk ilçelerinde üretim yapıldı, bunlardan çoğu kozalarını Koza Birlik'e satmayı tercih ederken kendileri değerlendirmek üzere ayıranlar da oldu. Bunun yanında ilköğretim okullarına dağıtılarak öğrencilerin hayvan sevgisi kazanması ve bakım sorumluluğu alması sağlandı. Efe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde yapılan ipekböceği yetiştiriciliği ise, bu merkezdeki öğrencilerin eğitimine katkı sağladı."

Ödemiş Kent Konseyi tarafından yürütülmekte olan projeyle, her yıl daha çok üreticiye ulaşıp üretimin arttırarak, Ödemiş'te ipekböcekçiliğinin 80'li yıllardaki canlılığına kavuşturulması hedefleniyor şeklinde konuşan Gündüz, son olarak "Bu projenin uygulanmaya başladığı 2009 yılına göre her geçen yıl gelişme sağlanmaktadır. Bu gelişme istenen hedefe ulaşmak için umut vericidir. Bu projemiz şu anda küçük olsa da yakın bir gelecekte bölge ekonomisine önemli bir canlılık kazandıracak" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İrfan Gündüz Ödemiş Koza Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title