Haberler

2012 Dünya Satranç Şampiyonluğu Maçı

Alp Ertunga Karaca - Hintli Dünya Satranç Şampiyonu Viswanathan Anand ile İsrailli Boris Gelfand arasında yapılan 2012 Dünya Şampiyonluğu maçının 8.oyununu Anand kazandı.

Alp Ertunga Karaca - Hintli Dünya Satranç Şampiyonu Viswanathan Anand ile İsrailli Boris Gelfand arasında yapılan 2012 Dünya Şampiyonluğu maçının 8. oyununu Anand kazandı.

Rusya'nın başkenti Moskova'daki ünlü Devlet Tretyakov Galerisi'nde yapılan maçın 8. oyununu, sadece 17 hamlede kazanan Anand maçta eşitliği yakaladı.

Anand, bugün kazandığı minyatürle maçta skoru 4-4'e getirmeyi başardı.

Maçın 8. oyununa beyazlarla başlayan Anand'ın 1.d4 hamlesini oynamasının ardından Gelfand daha önceki oyunlarda olduğu gibi Gruenfeld savunmasına girmeye çalıştı. Ancak Anand, tıpkı galibiyeti kaçırdığı maçın 2. oyununda olduğu gibi bir kez daha 3.f3 hamlesiyle rakibinin Gruenfeld oynamasına mani oldu.

Gelfand'ın ikinci oyunda oynadığı Yeni Gruenfeld savunması yerine bu kez 3...c5 oynayarak Benoni veya Şah Hint savunmasındaki Samisch varyantına benzer bir piyon yapısını tercih ettiği görüldü.

Anand'ın 6. hamlede az rastlanan Ae2 hamlesini yapmasının ardından maçın resmi internet sitesinde 8. oyunu yorumlayan Macar Büyük Usta Peter Leko, bu varyantın beyaza son derece esnek bir pozisyon verdiğini söyledi.

Leko, beyazın Aec3, Fe2 hamleleriyle gelişmesini tamamlamasının ardından Samisch varyantında beyazın sahip olmadığı, "b1'deki atını c4 karesine gitmek için a3'ten gelişmek" veya "c1'deki filini duruma göre e3 veya g5'ten geliştirmek" gibi bazı ekstra imkanlara sahip olduğuna dikkati çekti.

Açılıştan sonra tam olarak hesap edilmesi güç, dengesiz bir konuma ulaşıldığını belirten Leko, bunun Anand'ın oyun stiline çok uygun olduğunu vurguladı.

Oyunda 12. hamleye gelindiğinde tahtada turnuva pratiğinde daha önce görülmemiş bir konuma ulaşılırken, oyun oldukça keskin bir karakter aldı. 13. hamlede beyazın rok atma hakkından vazgeçtiği buna karşılık siyahın da alet kaybetmemek için, beyaz karelerdeki güçlü filini rakibinin b1'deki henüz oyuna girmemiş atıyla değişmek zorunda kaldığı görüldü.

Gelfand'ın 14... Vf6 hamlesinin ardından maçı yorumlayan Leko ve kendisine daha sonra katılan Rus Büyük Usta İan Nepomniachtchi'nin, Gelfand'ın oyunu neredeyse kazandığı düşüncesine sahip olduklarını belirtmeleri dikkati çekti.

15. hamlede beyazın zorunlu hamlelerle kalite öne geçmesinin ardından oyunu Gelfand'ın kazanacağı yönündeki hakim görüş 17. hamlede Anand'ın neredeyse hemen hiç düşünmeden yaptığı Vf2 hamlesiyle bir anda değişti. Vezirinin h1 karesinde tuzağa düştüğünü anlayan Gelfand bu hamleden sonra oyunu terketti.

Gelfand, oyunun hemen ardından iki oyuncunun da katıldığı basın toplantısında beyazın Vf2 hamlesini görmediğini belirtti. Kendisinin beyazın Vf4 yapacağını(bu durumda siyah vezir g1 karesine kaçarak kendini kurtarabiliyordu) düşünerek hesaplamalarını ona göre yaptığını kaydetti.

Anand da 14...Vf6 hamlesini görür görmez bunun bir hata olduğunu anladığını söyledi. Bu konumu, siyahın 10... f5 yaptığı zaman hesaplamalarında gördüğünü anlatan Anand, 17. hamlede önce Gelfand'ın beklediği Vf4 oynamayı düşündüğünü fakat daha sonra bunu geliştirerek Vf2 oynadığını kaydetti.

Oyundaki diğer bir kritik hamle olan 7. hamlede siyah için normal hamlenin e6 olduğunu belirten Anand, Gelfand'ın Ah5 yapmasının ardından e6 yapmasını güçleştirmek için Fg5 oynadığını belirtti.

Maçın 8. oyununun hamleleri şöyle gelişti:

Beyaz: Anand - Siyah: Gelfand - 1.d4 Af6 2. c4 g6 3. f3 c5 4. d5 d6 5. e4 Fg7 6. Ae2 O-O 7. Aec3 Ah5 8. Fg5 Ff6 9. Fxf6 exf6 10. Vd2 f5 11. exf5 Fxf5 12. g4 Ke8+ 13. Şd1 Fxb1 14. Kxb1 Vf6 15. gxh5 Vxf3+ 16. Şc2 Vxh1 17. Vf2 1-0

Galibiyetin 1 puan beraberliğin yarım puan olarak değerlendirildiği 2012 Dünya Satranç Şampiyonluğu Maçı'nda 12 oyun sonunda 6,5 puanı alan oyunucu dünya şampiyonluğu unvanının sahibi olacak.

Maçın 9. oyunu 23 Mayıs'ta TSİ 14'te başlayacak.

Toplam ödülün vergiler ve diğer kesintiler düşüldüğünde 1 milyon avro olduğu maç, 30 Mayıs'a kadar sürecek.

- ANKARA

Kaynak: AA / Spor

Rusya Federasyonu Moskova Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title