Haberler

    20 Üniversitede Rektör Seçimi

    Güncelleme:

    Rektörlük seçimi için 20 üniversite sandığa gidiyor. Özellikle Boğaziçi ve ODTÜ'deki seçimlerin sonuçları merakla bekleniyor.

    Türkiye'nin köklü üniversitelerinden Boğaziçi Üniversitesi'nin rektörlük seçimlerini, öğrenciler ve mezunlar da yakından takip ediyor. Üniversitede şu an üç aday bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde birçok bölüm ve öğrenci kulübü ile mezunlar, seçimle ilgili yayınladıkları bildirilerde demokrasi ifadesine vurgu yaptı.

    3 ADAY YARIŞA KATILIYOR

    Boğaziçi Üniversitesi seçiminde şimdiki Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray ve Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olup Boğaziçi Rektörlük seçimlerine adaylığını koyan Prof. Dr. Taner Şengör yarışıyor.

    "ATANMIŞ DEĞİL SEÇİLMİŞ"

    Öğrenciler, bildirileri 'akgirayrektorolsunmu.info' adresinde topladı. Sitede "Atanmış değil, seçilmiş rektör istiyoruz", "Üniversitemizin özelleştirilmesini istemiyoruz", "Bilimsel üretimin zayıflamasından endişeliyiz" denilirken, Prof. Dr. Akgiray'dan birinci olmaması durumunda adaylığını çekmesi de istendi. 'Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar' adlı bir grup ise açıklamasında, "Yeni yönetimin demokratik teamüle uygun olarak, atama ile değil seçim sonucuna göre belirlenmesini, üniversitemizin ve Türkiye'nin geleceği için önemsiyoruz" dedi. Boğaziçi Üniversitesi'nde 2008'deki seçimlerde ikinci sıradaki Prof. Dr. Ayşe Soysal, rektör adaylığından çekilmiş; birinci sırada yer alan Prof. Dr. Kadri Özçaldıran rektör olmuştu.

    Bugün sandığa gidecek diğer üniversiteler ise şöyle:

    İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Orta Doğu Teknik, Gazi, Ankara, Akdeniz, Atatürk, Ondokuz Mayıs, Dokuz Eylül, Ege, Dicle, Fırat, Gaziantep, İnönü, Karadeniz Teknik, Cumhuriyet, Çukurova, Adana Bilim ve Teknoloji ile Trakya.

    Oy kullanacak öğretim üyelerinin en az yarısı olmazsa seçimler 14 Temmuz'da yapılacak. Üniversitelerdeki seçim sonuçları 15 Temmuz'da YÖK'e bildirilecek. YÖK de aday sayısını 3'e indirerek 1 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı'na liste sunacak.

    "KATKIYA DEVAM ETMEK İSTİYORUM"

    Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, "Bundan sonra da alan açan, yeni sesleri ve yeni nefesleri coşkuyla selamlayan, dayanışmacı ve mükemmeliyetçi bir anlayışla Boğaziçi Üniversitesi'ni dünyanın en güzide akademik ve bilimsel kurumları arasında tutma çabamıza katkıda bulunmaya devam etmek istiyorum." dedi.

    "SONUCA GÖRE KARAR VERECEĞİM"

    Prof. Dr. Vedat Akgiray, "En çok oyu almazsam çekilirim demiyorum. Sonuca göre karar vereceğim. Bildirilerin dayanağı yok. Kim organize ediyor, bilmiyorum. 40 yıldır camiadayım. Biraz daha gayretle Boğaziçi dünya listelerinde en azından ilk 50'ye girebilir. Emekli olmadan bu hayalimin peşinde koşmak istiyorum." dedi.

    2012 YILINDA YTÜ'DE ADAYDI

    Prof. Dr. Taner Şengör: Konuşmak istemeyen Prof. Dr. Şengör, YTÜ Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi. Birçok uluslararası bilimsel kuruluşun üyesi olan Prof. Dr. Şengör, 2012'de de YTÜ rektör adayıydı. Yönetmeliğe göre, rektör adaylığı vasfını taşıyan profesörler farklı bir üniversitede de rektör adayı olabiliyor.

    ODTÜ'DE 5 ADAY YARIŞACAK

    TÜRKİYE'nin en köklü üniversitelerinden Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) de bugün rektörlük heyecanı yaşanacak. Mevcut Rektör Prof. Dr. Ahmet Acar, sekiz yıl rektörlük yaptığı için aday olamadı. Beş akademisyen, rektörlük için yarışacak. Yaklaşık 770 öğretim üyesi oy kullanacak.

    "SONUÇLARA SAYGI DUYULMALI"

    Seçim öncesinde konuşan Prof. Dr. Acar, şunları söyledi: "ODTÜ geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de rektör adayı seçimini olgun ve yapıcı şekilde geçirdi. Üniversitenin gündeminin tartışıldığı, geleceğe yönelik beklentilerin paylaşıldığı bir süreç oldu. Öğretim üyelerimiz, ODTÜ'nün tercihini yansıtacak. Daha önce de birçok ortamda söylediğim gibi ODTÜ tercihine saygı gösterilmesini hak eden bir üniversite. Bu seçim sonuçlarına da saygı gösterilmesini bekliyoruz."

    ODTÜ'deki rektör adayları şöyle:

    Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersan Akyıldız, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Versan Kök, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. Nevzat Özgüven, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Tayfur Öztürk, İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Ahmet Türer.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Yıldız Teknik Üniversitesi Taner Şengör Türkiye Eğitim Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title