Haberler

20. Ulusal Astronomi Kongresi"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Cihan Kanlıgöz, uzayın geleceğinin şekillendirilmesinde Türkiye'nin de rol oynaması gerektiğini belirterek, "Toplumda ciddi bir ilgi ve farkındalık oluşturulmadan astronomi ile uzay ile ilgili çalışmalara yeterli desteği sağlayamayacağımız açıktır.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Cihan Kanlıgöz, uzayın geleceğinin şekillendirilmesinde Türkiye'nin de rol oynaması gerektiğini belirterek, "Toplumda ciddi bir ilgi ve farkındalık oluşturulmadan astronomi ile uzay ile ilgili çalışmalara yeterli desteği sağlayamayacağımız açıktır." dedi.

Erzurum'da düzenlenen 20. Ulusal Astronomi Kongresi başladı.

Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğinde Nene Hatun Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen kongreye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Kanlıgöz'ün yanı sıra Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Çelik, üniversitenin Astronomi ve Astrofizik Bölüm Başkanı ve Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysun Akyüz'ün de aralarında bulunduğu çeşitli üniversitelerden 250 akademisyen katıldı.

Kanlıgöz, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, astronomi alanında Türkiye'ye sınıf atlatacak, Türk astronomi bilimine büyük katkı sunacak İbrahim Hakkı Gözlemevi'nin Erzurum'da hayata geçirilmesinde katkıları bulunan Atatürk Üniversitesine, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve Doç Dr. Yeşilyaprak ile ekibine teşekkür etti.

Erzurum'da kurulacak gözlemevinin kentin dünyada tanınmasına büyük katkılar sunacağını bildiren Kanlıgöz, şöyle devam etti:

"Bilindiği üzere astronomi bilimi insanlık tarihi kadar eskidir. Her şey insanın kendini tanıma macerasıyla başlamıştır. Kutsal kitaplarımızda insanoğlunun güneşi, ayı, yıldızları tanıma ve onlarla iletişim kurma konusundaki etkileşimi anlatılır. İnsanoğlunun uzayı, evreni tanıma isteği sadece bir meraktan, bilme arzusundan kaynaklanmaz. Aynı zamanda hükmetme arzusundan da kaynaklanır. 19. yüzyılda dünyanın keşfini tamamlayan, 20. yüzyılın ortalarına kadar da keşfettiği bu dünyanın paylaşım kavgasını veren insanlık, 20. yüzyılın ortalarından itibaren uzayın keşfine yoğunlaşmış ve bugün de yakın uzayın paylaşım kavgasını vermektedir. Açık veya gizli olarak bu kavga devam etmektedir."

"Bizim de var olmamız gerekiyor"

Herhangi bir uydunun uluslararası kuruluşlardan izin alınmadan uzaya gönderilemediğini anımsatan Kanlıgöz, Birleşmiş Milletler, Dış Uzay Ofisi ve Uzayın Silahsızlandırılması Alt Komitesi gibi çeşitli kuruluşların uzayla ilgili birtakım düzenlemeleri yapmak için çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi.

Kanlıgöz, "Ülke olarak bu çalışmalara mutlaka katılmamız, buralarda ne gibi politikalar üretileceğini, Türkiye'nin uzay politikalarını nasıl etkileyeceğini takip etmemiz gerekiyor. Mutlaka uzayın geleceğinin şekillendirilmesinde bizim de var olmamız gerekiyor. Toplumda ciddi bir ilgi ve farkındalık oluşturulmadan astronomi ile uzay ile ilgili çalışmalara yeterli desteği sağlayamayacağımız açıktır. Diğer ülkeler bu yönde çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bizden çok ileri düzeyde olanların bile toplumu ve karar vericileri, uzay çalışmalarının önemi konusunda bilinçlendirmek için çok büyük gayretler içerisindedirler." diye konuştu.

Türkiye'nin en büyük teleskopu 2019 yılında hizmete girecek

Prof. Dr. Çelik ise Kalkınma Bakanlığının desteğiyle kentte yapımı devam eden gözlemevine desteklerinin devam edeceğini söyledi.

Çelik, "2019 yılı sonunda hizmete girecek olan Türkiye'nin en büyük teleskopunu bütün yerli ve yabancı astronotların hizmetine sokacak olmaktan ve Türkiye'ye ulusal çapta büyük bir bilimsel araştırma merkezini kazandırmaktan mutluluk duyduklarını" dile getirdi.

Prof. Dr. Akyüz de, Ulusal Astronomi Toplantısı'nın ilk kez 1968 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesinde yapıldığını hatırlattı.

Yaklaşık 38 yıllık geçmişi olan toplantıları devam ettirmenin gururunu yaşadıklarını anlatan Akyüz, "Türkiye'nin en büyük teleskopu burada, Doğu Anadolu Gözlemevinde kurulacak. Astronomi camiamız, Türkiye'nin uzay bilimleri ve teknolojileri konusunda önemli bir ihtiyacı karşılayacak olan örnek bir gözlemevi ve araştırma merkezi olması planlanan Doğu Anadolu Gözlemevinin faaliyete geçmesini heyecanla bekliyor." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Yeşilyaprak da Türkiye'nin farklı üniversitelerinden ve kurumlarından yaklaşık 250 kişinin kongreye başvurduğunu belirterek, kongre süresince astronomi, astrofizik ve uzay bilimlerinin farklı konularından 100 sözlü, 30 poster bildiri sunulacağını kaydetti.

Çeşitli oturumlarla devam eden kongre, 4 gün sürecek.

Kaynak: AA / Güncel

Atatürk Üniversitesi Ayhan Çelik Erzurum Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title