Haberler

"20. Pülümür Geleneksel Bal Festivali"

Pülümür'de belediye tarafından yaptırılan "Cemal Süreya Heykeli" törenle açıldı

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde belediye tarafından merhum şair ve yazar Cemal Süreya anısına yaptırılan heykel, "20. Geleneksel Pülümür Bal Festivali" etkinlikleri çerçevesinde törenle açıldı.

Pülümür Belediye Başkanı Mesut Coşkun, heykelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önemli şair ve yazarlarından biri olan Cemal Süreya'nın heykelini, memleketi Pülümür'de dikmenin onurunu yaşadıklarını söyledi.

İlçe merkezinde yaptırılan heykelin açılışının ardından festival etkinlikleri, Christian Ude Kültür Merkezi'nde devam etti. Programda konuşan Vali Yardımcısı Kenan Eskin, Ovacık ve Pülümür ilçesinin bal üretimi açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Bal üretimi tabii ki buranın doğasının binbir endemik bitki çeşidinin, enerjisinin bütünleştiği bir potansiyel barındırıyor ve bal üretimi de bu coğrafyada gerçekten çok nitelikli bir durum arz ediyor. Tabii ki bu balı üretirken kalitesi ve tanıtımı çok önemli" diye konuştu.

Tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Eskin, bu konuda kamu kurum ve kuruluşlarının sorumlulukları bulunduğunu belirterek, "Bunun da farkındayız" dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise "1990 yılında bu festival başladığında ben yine milletvekiliydim. O zaman Tunceli'nin hiçbir yerinde festival yoktu" ifadesini kullandı.

Bu festivalin başlatılmasında ve devam ettirilmesinde büyük katkısı olduğunu dile getiren Genç, "Hatta birkaç defa bal ağalığını da yaptım" dedi.

Kaymakam Kudret Kurnaz da festivalin, ilçenin ve Munzur dağlarındaki çiçeklerden üretilen ekolojik balının Türkiye'ye tanıtılmasına önemli katkı sağladığını söyledi.

Belediye Başkanı Coşkun ise arıcılara organik bal üretmelerini önererek, "Suni yollarla üretip 30-40'a satacağımıza, organik üretelim 80-100'e satalım ve bu sektörü de öldürmeyelim" diye konuştu.

Yıllık ortalama 80-100 ton bal üretimi olan ilçede 18 bin kovan arı olduğunu dile getiren Coşkun, "Üreticilerle yaptığım görüşmelere göre, bu sene üretim iyi ve 130-150 ton arasında bal elde edileceği kanısındayız. Bu da üreticilerimiz açısından sevindiricidir" dedi.

Coşkun, festivale katılan konuklara 700-800 kilogram arasında bir bal ikramı yapılacağını kaydetti.

Festival etkinliklerine, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, İstanbul Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Nazımiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek ve Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin ile bazı yetkililer de katıldı.

Festival, halk konseriyle sona erecek. - Tunceli

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kenan Eskin Türkiye Tunceli Pülümür Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title