Haberler

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Mülteci Danışmanı Özge Çelebi, Van ilinde halen sığınma sistemine erişim ve sosyal haklara erişim konusunda ciddi sorunlar yaşandığını söyledi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Mülteci Danışmanı Özge Çelebi, Van ilinde halen sığınma sistemine erişim ve sosyal haklara erişim konusunda ciddi sorunlar yaşandığını söyledi.

Feqiye Teyran Parkı önünde bir araya gelen ve aralarında İnsan Hakları Derneği, Toplum Sağlığı Araştırmaları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Van Kadın Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlarla Dayanışma Derneği, Kamer ve Vangölü Kadın Derneği temsilcilerinin de hazır bulunduğu ortak bir basın açıklaması yapıldı. Grup adına basın metnini okuyan TİHV Mülteci Danışmanı Özge Çelebi, 20 Haziran 2001 yılından bu yana Dünya Mülteciler Günü olarak ilan edilmesiyle birlikte milyonlarca mültecinin sorunlarının her yıl dünya genelinde kamu vicdanıyla paylaşılmakta olduğunu belirtti. Dünya mültecilerinin içinde bulunduğu belirsizlik, bilinmezlik ve istenmeme halinin ana sorun olarak kendini ortaya koyduğunu anlatan Çelebi, "Türkiye'de coğrafik konumu sebebiyle mülteci ve sığınmacılar için önemli bir şehir olan Van ilinde de halen sığınma sistemine erişim ve sosyal haklara erişim konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktadır. 2011 yılında meydana gelen iki büyük deprem sonrası iltica başvurularını doğrudan diğer uydu kentlere yönlendiren Van Valiliği'nin 2013 yılı Nisan ayından sonra sığınmacı kabulü ile birlikte Van'da ikamet eden mülteci nüfusu 500'lü sayılara yaklaşmıştır. Her ne kadar Van Valiliği'nce iltica başvurularının kabulüne başlanılmışsa da, başvuru sahipleri için durum pek iç açıcı değildir. Önemle belirtmek isteriz ki, 2011 yılında yaşanılan iki büyük depremin etkileri sığınmacıları dolaylı olarak etkilemeye devam etmektedir. Kentte oluşan konut ihtiyacı sonrasında fahiş kira ücretleri sığınmacı ve mültecilerin eski, yıkık dökük yapılarda kalabalık aileler halinde yaşamaya mecbur bırakmaktadır. Bunun yanında Van'a yeni yerleşen sığınmacı ve mültecilerin çalışma izinleri önündeki engellerin neden olduğu emek sömürüsü gözlemlenen diğer bir sorundur" dedi.

Van ilinde bulunan mültecilerin Türkiye'de yaşayan tüm mülteciler gibi sığınma sistemi ile ilgili yaşadıkları problemlerden birisinin de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) uzun süre mülteci statüsü belirleme prosedürü olduğunu da sözlerine ekleyen Özge Çelebi, "Önümüzdeki günlerde hazırlanacak olan mevzuat ve yasaya göre yeni tesis edilecek kurumlar ve prosedürlerin uluslar arası insan hakları standartları göz önünde bulundurularak hazırlanmasının en az yasa kadar önemli olduğunun bir kez daha altını çizmek istiyoruz. Ayrıca ilgili kamu kurumlarını, hazırlanacak mevzuat ve prosedürlerin kağıt üzerinde kalmayarak uygun dönük nitelikte olması için Van gibi diğer uydu kentlerde yaşayan farklı uygulama ve sorunları dikkatlice inceleye ve değerlendirmeye davet ediyoruz. Gelecek dönemde hep birlikte çare ve çözüm arayışı içinde olmayı diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yapılan basın açıklamasının ardından grup daha sonra sessizce dağıldı. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Van Valiliği Türkiye Çelebi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title