Haberler

20 Aydır Bitmeyen Muhtarlık Tartışması

Isparta'nın Yalvaç İlçesi'ne bağlı Eyüpler Köyü'nde, 2014 yerel seçimiyle başlayan muhtarlık tartışması sürüyor.

Isparta'nın Yalvaç İlçesi'ne bağlı Eyüpler Köyü'nde, 2014 yerel seçimiyle başlayan muhtarlık tartışması sürüyor. Köyde birçok kişi, seçimi kazanan adayı, 'sabıkası olduğu' gerekçesiyle şikayet ederek mazbatayı verdirmeyen ve yerine geçen muhtara tepkili.

30 Mart 2014'te yapılan yerel seçimde Eyüpler Köyü'nde 5 muhtar adayı yarıştı. Bir dönem muhtarlık, bir dönem de AK Parti'den il genel meclisi üyeliği yapan Ahmet Turan, köylülerin iddiasına göre, 25 yıllık arkadaşı Ercan Akden'i aday olmaya ikna etti. Bir süre Akden'in seçim çalışmalarına katılan Turan, daha sonra kendi adaylığını açıkladı. Seçimde Ercan Akden 192 oyla muhtar seçilirken, Ahmet Turan ise 160 oyla ikinci sırada yer aldı.

İTİRAZ ETTİ, MAZBATAYI KENDİSİ ALDI

Seçimi kazanan Ercan Akden'in 2002 yılında karıştığı bir hırsızlık olayı nedeniyle sabıkası olduğu ve adli sicil kaydını sildirmek için başvurmadığı belirlendi. Yine köylülerin iddiasına göre bu durumun farkında olan Ahmet Turan, seçimden bir gün sonra İlçe Seçim Kurulu'na başvurarak itiraz etti. Başvuruyu değerlendiren İlçe Seçim Kurulu, seçimi kazanan Ercan Akden'e mazbatasını vermedi. Seçim Kanunu uyarınca görev, ikinci olan adaya yani Ahmet Turan'a verildi. Akden sabıka kaydını seçimden 1 hafta sonra sildirse de bir işe yaramadı. Bu olaydan sonra köylülerden bazıları Turan'a istifa etmesi için baskı yapmaya başladı. Hatta bazı binaların duvarlarına istifaya davet eden, bazıları da hakaret içeren yazılar yazdı.

'OLAYIN BURAYA GELMESİ HOŞ OLMADI'

Seçimi kazanmasına rağmen sabıkası nedeniyle mazbatayı alamayan Ercan Akden, sabıka kaydını sildirmeyi ihmal edince 25 yıllık arkadaşının kendisine oyun oynadığını öne sürdü. Muhtar olmak istemediğini, Ahmet Turan'ın kendisini adaylık için ikna ettiğini aktaran Ercan Akden, "Köyün huzuru için belki 5 kez oturup konuştuk istifa etmesi yönünde. 'Tamam' diyor, sonra vazgeçiyor. Bu olayın buralara kadar gelmesi hiç hoş olmadı. Duvarlara yazı yazılmasını da tasvip etmiyorum ancak burası köy yeri ve insanları kontrol edemiyorsunuz" dedi. Muhtar Ahmet Turan'ın köyde durmadığı yönünde iddialara da değinen Ercan Akden, muhtarın ortalıkta pek görünmediğini savundu.

'ANAYASAL HAKKIMI KULLANDIM'

Mevcut muhtar Ahmet Turan ise anayasal hakkını kullandığını savundu. Turan, şöyle dedi:

"Arkadaşın muhtar seçilmeye yeterli olmadığı, adli sicilinin yeterli olmadığı ve yüz kızartıcı suçtan sabıkalı olduğu şeklinde somut olmayan bilgiler işitince gerekli itirazımı yaptım ve ikinci olmam dolayısıyla görev bana verildi. Süreç anayasal çerçevede gelişti ve o şekilde devam etmektedir. Ben işimin peşindeyim, kim ne derse desin köyümdeyim, burada ikamet ediyorum. Yalvaç Kaymakamlığı'na bağlı resmi kurumlardaki Eyüpler Köyü dosyasına bakıldığı zaman muhtar işinin başında mı, değil mi, net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bu olaylar seçimde birinci olan arkadaşın dışında gelişen olaylardır dolayısıyla herkes işine baksın."

'MUHTARI BULAMIYORUZ'

Köy halkından Veysel Türkmen, muhtar Ahmet Turan'a halkın tepkili olduğunu belirterek, "Kardeşi bile yanında durmuyor. Köyde mühürlenecek birşey olsa bulamıyoruz. Almanya'ya gidecek bir evrak vardı, muhtarın onaylaması gerekiyordu. Bulamayınca başkanı olduğum kooperatifin mührünü basıp gönderdim geri geldi. Sonra Özel İdare'ye gidip bu evrakı mühürleyiverin dedim" diye konuştu.

Köy sakinlerinden Ali Osman Altun ise yaşanan olaydan köyün zarar gödüğünü vurguladı. Altun, "Muhtar köyle ilgilenmiyor, burada bulunmuyor, nerelerde vakit geçiriyor bilmiyorum. Gelirse bir aşağı kahveye geliyor diyorlar. Biraz utanıyor, ondan gelmiyor diye düşünüyorum. Olan köye oluyor" dedi.

'3-4 GÜN PEŞİNDE KOŞTUM'

Köylülerden Tahir Bakır da, "Tarla parası almak için evrak imzalatacaktım, 3- 4 gün peşinde koştum, sonunda evinde buldum. Muhtarı arıyoruz ama Yalvaç'ta mı, Şarkikaraağaç'ta mı? Muhtarlığı kazanamadı, cebren aldı. Millet istemiyor" dedi.

Köy çobanı Mustafa Akden de Ahmet Turan'ın köyle ilgisinin olmadığını ileri sürdü. - Yalvaçısparta

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ak Parti Isparta Yalvaç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title