Haberler

Rumeli-Balkan-Trakya Kültür ve Tanıtım Günleri

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Adayı İhsanoğlu "Yarın demokrasi imtihanında ilk sınıfı geçen onlar olacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Rumeli ve Balkanlıların her zaman bu ülkenin hizmetinde olduğunu belirterek, "Yarın demokrasi imtihanında ilk sınıfı geçen onlar olacaktır. Çünkü onlar otokrasi, diktatörlük, demokrasi nedir, biliyorlar" dedi.

İhsanoğlu, Rumeli Türkleri Vakfı'nca Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2. Uluslararası Rumeli-Balkan-Trakya Kültür ve Tanıtım Günleri'ndeki konuşmasına, katılımcıların hal ve hatırlarını sorarak başladı.

Ramazanda Balkan Türkleriyle birarada olabilmek için çok uğraştığını ancak katılamadığını anlatan İhsanoğlu, "30 günlük seçim kampanyası müsaadesi verdi bize büyüklerimiz. Kendileri 365 gün seçim kampanyası yapıyor, bize ise 30 gün" diye konuştu.

Burada seçim çalışmalarını anlatmayacağını ifade eden İhsanoğlu, "Arife tarif gerekmez" atasözünü hatırlatarak, şunları söyledi:

"Anadolu çocuğuyum. Yozgatlı İhsanoğlu'nun oğluyum. Çocukluğumdan beri babamın yanında Rumelili, Boşnak, Arnavut, Trakyalı, Batı Trakyalı bir çok öğrenci vardı. Onların hepsini yetiştirdi. ve bugün Balkanlarda, babamın talebelerinin talebeleri, din hizmetlerinde, ilim hizmetinde çok önemli yerlere geldi. Onun için çocukluğum, Rumelililerle büyüdü. Ben onların hassasiyetlerini çok iyi bilirim. Cenab-ı Allah daha sonra Rumelililerle çalışmayı nasip etti. İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin (IRCICA) Genel Direktörü olarak 24 sene Bulgaristan'da, Trakya'ya, Batı Trakya'da, Üsküp'te özellikle Bosna'da savaş esnasında camilerin, yıkılan tarihi eserlerin yeniden inşası için çok uğraştım."

"Yaptıklarımızı sevgi ile yaptık"

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in kendisine ödül ve şeref payeleri verdiğini anlatan İhsanoğlu, IRCICA olarak bölgede yaptığı çalışmalardan bahsetti.

Kosova'nın bağımsızlığı ve tanınması için çalıştıklarını, böylece 100 küsür devletten en azından 45-50'ye yakın İslam devletinin Kosova'yı tanıdığını belirten İhsanoğlu, Kosova'nın her zaman yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini söyledi.

Konuşması zaman zaman alkışlarla kesilen İhsanoğlu, Rumeli ve Balkanlıların her zaman bu ülkenin hizmetinde olduğunu ve olacaklarını aktararak, "Yarın demokrasi imtihanında ilk sınıfı geçen onlar (Rumelililer) olacaktır. Çünkü olan otokrasi, diktatörlük nedir, biliyorlar. Demokrasi nedir, biliyorlar? Sağolunuz, varolunuz. Allah milletimize, devletimize zeval vermesin" ifadelerini kullandı.

Engelli bir yazarın kitaplarını aldı

Konuşmasının ardından cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, stantları tek tek gezerek Rumelili vatandaşlarla sohbet etti.

İkram edilen böreklerden yiyen İhsanoğlu, çıkışta da engelli bir vatandaşın yazdığı kitaplardan alarak, yazara 50 lira verdi.

Programa, CHP İstanbul milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Faik Tunay, İhsanoğlu'na destekleyen partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ekmeleddin İhsanoğlu Trakya Bölgesi Kosova Rumeli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title