Haberler

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı Osman Malkoç, bu yıl Marmara Gölünde 21 türden 55 bin kuş saydıklarını belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü tarafından 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte çocuk evlerinde kalan çocuklara su çevresindeki kuşlar tanıtıldı.

Marmara Gölü kenarında düzenlenen etkinliğe, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı Osman Malkoç, Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa Şube Müdürü Uğur Bayil ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Evlerinde kalan yaklaşık 45 çocuk ve eğitmeni katıldı.

Malkoç, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1996 yılından itibaren kutlama etkinliğinin düzenlendiğini belirterek, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile her yıl 25 Ocak - 15 Şubat tarihleri arasında su kuşu sayımı yapıldığını söyledi.

Kuşların, göç tarihi olan 15 Şubat'a kadar sayımı yapmaları gerektiğini ifade eden Malkoç, "Bu sene de 29 Ocak'ta sayımımız bitti. Bu sene Marmara Gölündeki sayımda 21 türden 55 bin adet kuş sayımı yapılmıştır. Türler arasında sayısal açıdan herhangi bir dengesizlik tespit edilmemiştir. Geçen sene sayımda 29 türden 39 bin sayım yapıldı. Şu an birey sayısı artmış durumda. Tür sayısında bir azalma var ama birey sayısında artış var." diye konuştu.

Bölgede bulunan Tepeli Pelikan'ın asıl yaşadığı yerlerin Dilek Yarımadası, İzmir Kuş Cenneti, Gediz Deltası ve Balıkesir olduğunu belirten Malkoç, "Tepeli Pelikanlar buraya sadece beslenme amaçlı geliyorlar. Burada yuvalama yapmıyorlar, geçiş noktası. Adet bazında dünyadaki popülasyonun yüzde 1'inden fazlası burada. Yüzde 1'i 138 gibi bir rakam yapıyor, burada 200'ün üzerinde yer alıyor. Bunun için biz Gölmarmara Gölü'nü Tepeli Pelikan için önemli görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Koruma çalışmaları kapsamında yönetim planı hazırladıklarını kaydeden Malkoç, şunları kaydetti:

"Sulak alanların etrafını bölgelere ayırıyoruz. Tampon bölge oluşturuyoruz. Kontrollü kullanım bölgesi, ekolojik etkilenme bölgesi gibi bölgelere ayırıyoruz. Bunu yönetmeliklere göre yapıyoruz. Kaçak avcılığın önlenmesine yönelik bir adet tekne aldık. Denetim ve kontrolü etkin bir şekilde yapmak için av koruma teknesi aldık. Sürekli burada konumlanacak. Amaç kaçak avcılığı önlemek."

Yapılan açıklama sonrasında, çocuk evlerinden gelen çocuklara su kuşları dürbün yardımı ile gösterilerek tanıtımı yapıldı, su kuşları hakkında bilgi verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Marmara Gölü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title