Haberler

2. Mersin Kültür Festivali Başladı

Mersin Bürokrat ve İşadamları Derneği (MEBİDER) tarafından Biz Mersin'iz, Mersin Türkiye'dir sloganıyla düzenlenen 2. Mersin Kültür Festivali, kortej yürüyüşüyle başladı. Vali Özdemir Çakacak, değişik inançlardan, değişik etnik yapılardan gelen insanlarımızın birlik, beraberlik içinde uzun yıllar "Mersin'de yaşadığını belirterek İşte Mersin, İşte Türkiye diyoruz" dedi.

Üç gün sürecek olan ve bu yıl Biz Mersin'iz, Mersin Türkiye teması ile düzenlenen festivalin ilk günü renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlik kapsamında Mersin Tren İstasyonu önünden start alan kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Türk Chopper Motor Kulübü ve Osmaniye Belediyesi'ne ait Mehter Takımı'nın da katılarak renk verdiği kortej yürüyüşünde, Vali Özdemir Çakacak ve beraberindekiler yol boyunca halkı selamladı. Festival daha sonra 60 ilin temsil edildiği ve 80 üzerinde standın açıldığı Cumhuriyet alanında devam etti.

Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ömer Uyan, MEBİDER Başkanı Aytekin Kemik'in de katıldığı festivalde, Osmaniye Belediyesi Mehter Takımı mini bir konser verdi, ardından Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösteri sundu.

Festivalin açılış konuşmasını yapan MEDİBER Başkanı Aytekin Kemik, renklerimizin farklılık olduğunu kaydederek, "Ancak, son bir kaç yıldır ciddi anlamda en ufak farka, ayrılığa tahammül edemiyoruz. Biraz farklı bir fikir, farklı bir tercih işleri bozuyor. Eşleri tartıştırıyor, arkadaşlar arasında ayrışmaya neden oluyor. Biz Mersin Bürokrat ve İş Adamları Derneği olarak Mersin'in buna uygun şekilde, bu farklı renklerin Mersin'deki kaynaşımının güzel olacağını sergileyelim istedik. Çok büyük emek sarf edildi. Ufak tefek hatalarımız olabilir. İnşallah altından başarıyla kalkacağımızı düşünüyoruz. Üç gün sürecek programda Mersin'e göç eden vatandaşların huzur ve barış içinde yaşadığını kamuoyuna sergilemek istedik. Mersin'e farklı yörelerden gelen insanların ortamını görsünler istedik. Bu festivalin birincisi 2013 yılında olmuştu. Desteklerinden dolayı herkese teşekkür ediyorum."

"BU ŞEHRİN TOPRAKLARINDA BİRLİKTELİK, BARIŞ VAR"

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu da bu çalışmanın, bu festivalin Mersin'deki çok renkliliğin, birlikteliğin, beraberliğin var olan sembolünü bugüne taşımanın açılımı olacağını belirterek, "Mersin tarihi boyunca çok dilli, çok milliyetli bir yaşamın barış şehri olmuştur. Bu şehrin mezarlığında bile farklı dinler, farklı milliyetlerin yaşadığı ve bu şekilde olan tek yerdir. Bu şehrin topraklarında birliktelik, barış var. Türkiye'nin Doğusundan, Güneydoğusuna, kuzeyine, Orta Anadolu'ya kadar en azından derneklerin şehrimizde bulunduğunu ve bu birlikteliği, beraber yaşama geçirdiğini görüyoruz. Bu bize şunu ifade ediyor. Evet farklı kültürleri, farklı renkleri, farklı örf ve adetleri yaşıyor ama bunu Mersin için kullanıyoruz, Mersin için kullanmamız lazım."

Mersin için aynı dili, aynı fikri, aynı işi yapmak için bu festivalin büyük şans olduğunu anlatan Tunçsu, şöyle konuştu: "Burada elde edeceğimiz sinerjiyi şehrimizin daha güzel noktalara Türkiye'de, dünyada daha çok tanınılır bir noktaya getirmek için bir şanstır. Ast olan o kültürü burada devam ettirirken Mersinli olmak, Mersin aidiyetini kendine geçirmektir. Büyükşehir Belediyesi olarak birlikte yönetmek ilkesine hayata geçirebilmenin de burası atölyesidir. Burada her şehirden gelen insanların kaynaştığı, buluştuğu birbirini anladığı, birbirini sevdiği, birbirine daha çok beraberliği yaşadığı bir mekan olan ve buralardan çıkacak fikirlerin, buradan çıkan mesajların hayata geçirilmesi için biz çok önemsiyoruz. Bu festivalin şehrimize birlik, dirlik ve barış getirmesini temenni ediyorum."

"İŞTE MERSİN İŞTE TÜRKİYE DİYORUZ"

Vali Özdemir Çakacak ise kültürümüzün zenginlik, birlik ve beraberliğin ifadesi olduğunu söyledi. MEBİDER tarafından düzenlenen bu festivale bu yıl 60'a yakın ilden hemşehri dernekleri veya kültür derneklerinin katıldığını ifade eden Çakacak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mersin Türkiye'nin küçük bir örneği. Bugün açılışını yaptığımız bu festivalde ülkemizin dört bir yanının kültürünün ilimizde bu festivalle bir kez daha yaşatacağız. Biz öyle bir ülkeyiz hangi konuda olursa olsun sahip olduğumuz bu farklılıklar bizi zenginleştiren hususlar. Bu farklılıklarımızın birlik ve beraberliğimizi nasıl pekiştirdiğini, nasıl zenginleştirdiği hep birlikte yaşayacağız."

Mersin'in binlerce yıllık medeniyetlere beşiklik etmiş bir ilimiz olduğunu anlatan Çakacak, sözlerini şöyle tamamladı:

"O medeniyetlerin bize bıraktığı değerler var, insanlık mirası var. Değişik inançlardan, değişik etnik yapılardan gelen insanlarımız birlik, beraberlik içinde uzun yıllar Mersin'de yaşıyor ve yaşayacaklar. Mersin bu farklılıkları zenginlik olarak bilen ve bu farklılıkların gerçekten gücünü bilerek birlik, beraberlik içinde yaşayan kardeşlik ve barış şehri diyoruz. Bu tür etkinlikler, birliğimizin, beraberliğimizin kardeşliğimiz, dostluğumuzun pekişmesine vesile olur. Bu etkinlik çok daha önce düzenlenecekti ancak çeşitli vesilelerle bu tarihe ertelendi. Ertelendiği tarihte öyle bir tesadüf oldu ki bu hafta aynı zamanda Kutlu Doğum Haftası kutlanıyor. Kutlu Doğum Haftasında her sene bir tema var. Bu yıl 'Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı" Aslında düzenlenen festivalle de o kadar uyuşmuş ki. Festivalin bu tarihe denk gelmesini de çok anlamlı buluyorum. Birliğin, beraberliği pekişmesine vesile olmasını temenni ediyorum. Güzel bir slogan var 'Biz Mersin'iz Mersin Türkiye'. Benim yürüyüşte aklıma şu geldi. İşte Mersin İşte Türkiye diyoruz. Birlik ve beraberlik içinde güzel günlerde buluşmayı temenni ediyorum." Konuşmaların ardından Mersin'e değer katanlara çeşitli hediyeler verildi. Festivalin açılışı kurdelesi kesildi. Festival 3 gün boyunca ziyarete açık kalacak. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Özdemir Çakacak Osmaniye Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title