Haberler

2. Gazetecilere Özgürlük Kongresi (1)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti desteğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Gazetecilere Özgürlük Kongresi, İstanbul'da gerçekleştiriliyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti desteğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Gazetecilere Özgürlük Kongresi, İstanbul'da gerçekleştiriliyor.

TÜRKİYE GÜNDEMİNE GİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Kongrede ilk olarak Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Dönem Başkanı ve TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi konuştu. Türk medyasının dünya haberlerine gösterdiği hassasiyeti Türkiye'deki haberlere göstermediğini iddia eden İpekçi, "Türkiye'de evlerin balkonlarına, insanların yüzlerine atılan gaz bombalarından kimse haber kokusu almıyor. Ne Reyhanlı'yı ne Silivri'yi ne Lice'yi ne Uludere'yi görüyorlar" diye konuştu. Türkiye'deki medyanın gözü ve kulağı cezaevlerinin dış duvarı gibi ülke dışına açık ama ülke içine ışık tutmaktan uzakta olduğunu söyleyen İpekçi, "Bir avuç meslek örgütü, bir avuç gazeteci tutuklu gazetecilerle birlikte Türkiye'nin gündemine girmeye çalışıyoruz. Medya halkın gerçekleri öğrenme hakkını gasp etti. Kamuoyu siyasi iktidarın tek yönlü açıklamaları ile yönlendirildi. Tutuklanan gazetecilerin terörist olduğuna ikna edildi. Gazetecilerin meslektaşları da kötüleme propagandasının en ön saflarında yer aldı" diye konuştu.

Cezaevinde halen gazeteciler olduğunu hatırlatan Ercan İpekçi, "Sadece gazetecilere özgürlük isteyerek mücadeleyi kazanmak mümkün değildir. Halkın ortak mücadelesine gazetecilerin destek verip katılması gerekiyor. Sadece gazetecilere özgürlük diyerek mücadele edilemez. Bu daha başlangıç mücadeleye devam sloganının yerine getirmek için buradayız" şeklinde konuştu.

"BASIN GÜÇ GÜNLER GEÇİRİYOR"

CHP Milletvekili Oktay Ekşi, gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Ayşenur Arslan'ın da katıldığı açılış oturumunda ikinci olarak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto konuştu. Olcayto, "Yasaların değişmesi pek bir şey ifade etmiyor. Umarım mücadelemizde daha iyi günler görürüz. Yaratılan otosansür ve korku iklimidir. Bu ortamda bir şeyler beklemek çok zor. Sahadaki arkadaşlarımızın çabaları işten atılma ve susturmaları ile sona eriyor. Basın güç günler geçiriyor" diye konuştu.

YABANCI KONUKLAR

Kongreye Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) Başkanı Jim Boumelha, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkan Yardımcısı Nadezda Azhgikhina, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Basın Özgürlüğü Danışmanı Steven Ellis, Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO) Genel Sekreteri Oliver Vujovic, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Avrupa Büro Temsilcisi Johann Bihr, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Başkan Yardımcısı Rob Mahoney, Uluslararası Yayıncılar Birliği'nden (IPA) Jose Borghino ve Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin gibi yurdışından önemli isimler katılıyor. Yabancı konukların da birer konuşma yapacağı kongre akşam yayınlanacak sonuç bildirgesiyle sona erecek.

(BB) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title