Haberler

2 Bin 300 Yıllık Kale Gün Yüzüne Çıkıyor

Güncelleme:

Ordu'nun Bayadı Mahallesi'nde bulunan antik yerleşim alanı "Kurul Kayası" bölgesindeki tarihi kaleyi ortaya çıkarmak için kazı çalışmaları devam ediyor.

Doğu Karadeniz'in ilk arkeolojik kazı alanı olan, 2 bin 300 yıllık Kurul Kayası bölgesindeki çalışmalar altıncı yılına girdi.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, kent merkezine 20 kilometre mesafedeki antik yerleşim alanında incelemelerde bulundu. Emniyet Müdürü Caner Tayfur, Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak ve Müze Müdürü Neşe Öncül ile Kurul Kalesi'ne giden Vali Balkanlıoğlu, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

Kazı çalışmalarının 2010'da başladığını hatırlatan Balkanlıoğlu, 6. Mithridates dönemi kalesi olduğu belirlenen Kurul Kalesi'nin tepe adalarının, giriş kapısının, tapınak ve kale duvarlarının gün yüzüne çıkarıldığını, seramik, sikke, ok ucu, tanrı ve tanrıça büstlerinin bulunduğunu söyledi.

Kurul Kalesi'nin Karadeniz'in en önemli tarihi arkeolojik sit alanı olduğuna işaret eden Vali Balkanlıoğlu, "2 bin 200, 2 bin 300 yıllık bir yerleşime bugüne kadar yapılan kazılarda ve kazılar devam ettikçe katmanlarda kaç bin yıl geriye gidileceği belli değil ama şu ana kadar 2 bin 200 yıllık eserler bulundu. İsa'dan önce birtakım bronz ve diğer materyallerden yapılmış taş ve çömlekten tanrı heykelcikleri onu gösteriyor" dedi.

"ÇOK ESKİ BİR YERLEŞİM YERİ"

Vali Balkanlıoğlu, Kurul Kalesi'nin çok eski bir yerleşim yeri olduğunu ifade ederek, "Kalenin stratejik konumu bulunduğumuz yere çıkışta tek bir yolun bulunması ve çok yüksek olması tamamen kayalardan ve uçurumlardan oluşması buranın güvenli bir yerleşim yeri olmasını sağlamıştır. Burada o günün insanları çok büyük çalışmalar yapmış. Arkadaşlar 250 basamak tespit ettiler. Bir dehliz var, alta doğru iniliyor sonuna doğru büyük bir mağaraya ulaşılıyor. Su sarnıçları ile çeşitli zahire ambarları bulunuyor" diye konuştu.

Kazı çalışmalarının bölgenin tarihine ışık tutacağını belirten Vali Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt ekibi ve öğrencileriyle beraber burada kazı çalışmalarına bütçelerinin el verdiği ölçüde devam ediyor, biz de destekliyoruz. Benim Ordulu vatandaşlardan ricam, Ordu'nun birçok yerinde değişik tarihi eserler var. Bu eserler, bölge tarihine ışık tutması açısından son derece önemli. Bilinçsiz kazı yapılmaması ve eserlerin tahrip edilmemesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor. Altın bulabilmek amacıyla tarihi eserler tahrip ediliyor. Bu tarihi mekanlar Ordu açısından çok önemli. Valilik olarak buraya sahip çıkıyoruz."

Kaynak: AA / Yerel

Gazi Üniversitesi Süleyman Yücel Şenyurt Ordu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title