Haberler

1başbakan Erdoğan: Soma Yardım Hesabında Toplanan Miktar 46 Buçuk Milyon Liraya Ulaştı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu. Soma maden faciasından sonra açılan yardım hesaplarında toplanan miktarın dün itibariyle 46 buçuk milyon liraya ulaştığını belirten Başbakan Erdoğan, "Milletçe hepimizi hüzne boğan 301 işçi kardeşimizin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının üzerinden iki ay gibi bir süre geçti. İnsanımızın hayır severliği sayesinde yardım hesabında toplanan miktar dün itibariyle 46 buçuk milyon liraya ulaşmış bulunuyor. Hayatını kaybeden 301 işçimizin ailelerine 154'bin 450'şer lira olarak paylaştırıyoruz" dedi.

Meclis çalışmalarına değinen Başbakan Erdoğan, "Geçen hafta terörün sonlandırılmasına dair kanunu çıkararak çözüm süreci yolunda ileri bir safhaya geçtik. İnşallah bu hafta ve önümüzdeki hafta yoğun şekilde çalışarak Ramazan Bayramı öncesinde kanun tasarısını çıkaracak ardında Meclisi tatile çıkarmış olacağız. Soma'da hayatını kaybeden 301 madencimizin yakını için getirilen düzenlemedir. Soma'da elim maden kazasının ardından devletimiz imkanlarını seferber etti. Milletimiz örnek bir dayanışma sergiledi. Şu an itibariyle 301 madencimizden 234'ünün yakınlarına aylık bağlama işlemleri SGK tarafından tamamlanmış durumda. 67 madencimizin yakınları mevcut yasadan dolayı bundan yararlanamıyordu, şimdi aylık bağlama imkanı getiriyoruz" diye konuştu.

"TASARIYLA MADENCİ ŞEHİTLERİMİZİN SGK'YA OLAN HER TÜRLÜ BORÇLARINI SİLİYORUZ"

Tasarıyla maden şehitlerinin SGK'ya olan her türlü borçlarının silineceğini belirten Başbakan Erdoğan, "Bu tasarıyla madenci şehitlerimizin SGK'ya olan her türlü borçlarını siliyoruz. Ölüm aylığı için gerekli olan 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödeme şartını kaldırıyoruz. Anne ve babalar için muhtaçlık kriterini de kaldırıyoruz. Şehit madencilerinin bir yakınının kamuda istihdamını sağlıyoruz. Kazanın meydana geldiği işletmede şehit olan 301 madencimizin 630 yakınına ve o işletmenin sigortalısı olan 2640 madencimize 6 ay boyunca net ücretleri kadar ücret, bu hafta içinde İŞKUR tarafından ödenmeye başlanacak" açıklamasında bulundu.

"MADENCİLERİMİZE ASGARİ ÜCRETİN İKİ KATINDAN AZ ÜCRET ÖDENEMEYECEK"

Tasarıyla birlikte madencilerin yıpranma ile birlikte 43 yaşında emekli olabilme imkanına kavuşacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Soma'da bulunan ve faaliyetleri durdurulan Eynes Atabacası ve Işıklar Maden işçilerinde çalışan madencilerimize üç ay boyunca işletmenin ödeyemediği işleri İŞKUR tarafından ödenecektir. Bu tasarıyla madende çalışan kardeşlerimiz için önemli düzenlemeler getiriyoruz. Madencilerimize asgari ücretin iki katından az ücret ödenemeyecek. Yer altında çalışmadıkları resmi tatil, hafta tatili, izin ile yıpranma payı veriyoruz. Madencilerimiz için 55 olan emeklilik yaşını 50'ye düşürüyoruz. Böylece madencilerimiz yıpranmayla birlikte 43 yaşında emekli olabilme imkanına kavuşuyor" ifadelerine yer verdi.

"SOMA YARDIM HESABINDA TOPLANAN MİKTAR 46 BUÇUK MİLYON LİRAYA ULAŞTI"

Soma maden faciasından sonra açılan yardım hesaplarında toplanan miktarın dün itibariyle 46 buçuk milyon liraya ulaştığını belirten Başbakan Erdoğan, "Maden işçilerimize fazla çalışma yapılamayacak. Fazla çalışma yaptırılırsa mesai ücretleri yüzde yüz artırılarak ödenecek. Yıllık ücretli izin sürelerini de 4'er gün artırıyoruz. Milletçe hepimizi hüzne boğan 301 işçi kardeşimizin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının üzerinden iki ay gibi bir süre geçti. İnsanımızın hayır severliği sayesinde yardım hesabında toplanan miktar dün itibariyle 46 buçuk milyon liraya ulaşmış bulunuyor. Nakdi yardımlar içerisinde 16,8 milyon liralık yardım miktarıyla en büyük katkıyı yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne teşekkür ediyorum. Birer konut bağışlayan Doğuş Holding'e, ikinci bir konut bağışlayan Gaziantep Organize Sanayi Odası'na teşekkür ediyorum. Bu madenci kardeşlerimiz 434 evlat bıraktılar. Eğitim çağında olan, yeni doğanlar da dahil 389 çocuğumuz ve gencimiz bulunuyor. Eğitim hayatları boyunca burs sağlama vaadinde bulunan vakıflara teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

Somalı aileler için başlatılan yardım kampanyalarının bugün itibariyle sonlandırıldığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, Soma maden ocağı kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine, 154 bin 450 lira ödeme yapılacağını vurgulayarak şöyle konuştu: "Yardımların nasıl değerlendirileceği konusunu da dün karara bağladık. Nakit yardım hesaplarında toplanan 46 buçuk milyon lirayı. Hayatını kaybeden 301 işçimizin ailelerine 154'bin 450'şer lira olarak paylaştırıyoruz. Yani yakınlarını kaybeden her bir aileye 154 bin 450 lira ödeme yapacağız. Ailelerine kendi barınma ihtiyaçları için, sabit gelir kaynağı oluşturmak üzere, toplam 2'şer adet konut yaptırılacak. Camisi, okulu, parkı bulunan siteler şeklinde tasarlanıyor. Konutlar Doğuş Holding tarafından inşa edilirken, Gaziantep Sanayi Odası TOKİ tarafından yapılacak. Eğitim hayatları boyunca MEB koordinasyonunda vakıf ve derneklerimiz tarafından burs sağlanacak. Gençlik ve Spor Bakanlığımız, bu çocuklarımıza burs ve yurt konusunda öncelik tanıyacak. Yardım kampanyamızı bugün itibariyle sonlandırdığımızı ifade etmek istiyorum. Bağış yapan herkese teşekkür ediyorum. Allah bir daha bizi böylesine acı bir imtihan ile imtihan etmesin."

"BİZİM İFTARLARIMIZ ÇOK LÜKS ŞEKİLDE YAPILIYOR GİBİ BİR İFTİRA"

"Monşerlikten gelmedik" diyerek sözlerini sürdüren Başbakan Erdoğan, "Bursa'da çok lüks iftar yapılmış" açıklamalarına ilişkin şu ifadelere yer verdi: "Çok değerli misafirler, cumhurbaşkanlığı için mitinglerimizi de sürdürüyoruz. Diğer adaylardan biri, bizim iftarlarımız çok lüks şekilde yapılıyor gibi bir iftira. Çünkü kılavuzu karga olanın malum hali. İşte Bursa'da çok lüks iftar yapılmış gibi. Bizim iftarlarımızı görmek istiyorsan, şöyle bir araştırırsın sorarsın. Siyaset biraz öyle duyma haberlerle olmuyor. Biz bu işlere çok alışmışız. Biz monşerlikten gelmedik, bizim böyle bir farkımız var. Bunu bileceksin. Biz hayatı böyle yaşadık, böyle yaşıyoruz, böyle yaşamaktan da hiçbir zaman kaçınmadık. Bu tür doğru olmayan ifadeleri kullanmak, şu anda teşebbüs ettiğin o yolculuğa yakışmaz. O noktada dürüst olmak ideal olanıdır."

"BAYRAMA KADAR HER GÜN BİR MİTİNG BAYRAMIN ARDINDAN HER GÜN İKİ MİTİNG"

Başbakan Erdoğan, "Bayrama kadar her gün bir miting, bayramın ardından her gün iki mitingle bu süreci tamamlamış olacağız. Yaz sıcağına rağmen, ramazan olmasına rağmen, halkımızın mitinglere büyük katılım sağladıklarını görüyoruz. Biz şu ana kadar yedi ilimizde miting yaptık. 10 binlerce kişinin katıldığı iftarlara iştirak ettik" dedi.

"BÜTÜN MUHALEFET AK PARTİ KARŞITLIĞINDA BİR ARAYA GELİP SAF TUTTU"

Muhalefet partilerin AK Parti karşıtı saf tuttuğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Muhalefet partileri ve adaylar, cumhurbaşkanlığı seçiminde şartların eşit olmadığını ifade ediyorlar. Doğrudur, diğer adaylarla eşit şartlarda bir yarışın içinde değiliz. Bütün muhalefet AK Parti karşıtlığında bir araya geldiler, bize karşı saf tutmuş durumdalar. CHP MHP, diğer irili ufaklı partiler, malum medya kuruluşları, onların yazarları, kimi iş çevreleri, bütün imkanlarıyla karşımızdaki adaylara tam destek veriyorlar" diye konuştu.

"PENSİLVANYA ŞEBEKESİ BU ADAYLARIN ARKASINDA DURUYOR"

Başbakan Erdoğan, "Pensilvanya şebekesi bu adayların arkasında duruyor. Bazı uluslararası çevreler de elbette bu adayları destekliyorlar. Yani iki adayla değil, geniş bir bloğa karşı biz bu yarışı sürdürüyoruz" dedi.

"GERÇEKTEN DE EŞİT BİR YARIŞIN İÇİNDE DEĞİLİZ"

Başbakan Erdoğan, "Gerçekten de eşit bir yarışın içinde değiliz. 2010'da halk oylamasında aynen bu blok karşımızdaydı, ama yüzde 58 oy oranıyla bu kirli ittifakı boşa çıkardık. 30 Mart'ta da yüzde 45,5 oy oranıyla bu kirli bloğun Türkiye için hiç bir şey ifade etmediğini ortaya koyduk. Onlar kirli hesaplarla biz ise milletimizle ittifak yapıyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ramazan Bayramı Ak Parti Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
title