Haberler

1948 Filistin İslami Hareketi'nin Faaliyetlerinin Yasaklanması

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1948 Filistin İslami Haraketi'nin faaliyetlerinin yasaklanmasına ilişkin kararlarından vazgeçmeyeceklerini belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1948 Filistin İslami Haraketi'nin faaliyetlerinin yasaklanmasına ilişkin kararlarından vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun, Bakanlar Kurulu'ndaki konuşmasında, İslami Hareketin faaliyetlerinin yasaklanmasını öngören karar aleyhinde bazı söylemlerin olduğunu belirterek, "Bunlar kararımızı asla değiştirmeyecek. İsrail'in bir demokratik Yahudi devleti yani Yahudi ulus devletinin oluşumu şeklinde düzenlenecek vatandaşlık yasasında kararlı olduğumuz gibi bu konuda da kararlıyız" ifadelerini kullandığı kaydedildi.

"Filistinlilere bir metre toprak verilmesi söz konusu değil"

Öte yandan Netanyahu'nun Batı Şeria'daki toprakların Filistin yönetimine verilmeyeceğinin altını çizerek, "Filistinlilere ne 40 bin dönüm, ne 10 bin dönüm ne de bir metre toprak verilmesi söz konusu değil" şeklinde konuştuğu aktarıldı.

İsrail basınında, Netanyahu'nun Filistin yönetimine tek taraflı toprak vereceğine ilişkin haberler yer almıştı.

Netanyahu'nun ayrıca yarın Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek Birleşmiş Milletler iklim zirvesinde (COP21) Rusya, Fransa, Japonya, Kanada, Avustralya ve Polanya devlet başkanları ile görüşmeler yapacağını söylediği kaydedildi.

İsrail güvenlik kabinesi 16 Kasım'da, Şeyh Raid Salah liderliğindeki hareketi, "Filistin'deki olayların arkasında olduğu" gerekçesiyle "yasa dışı örgüt" ilan etmişti. Söz konusu karar Batı Şeria'nın yanı sıra İsrail'in çeşitli bölgelerinde protesto edilmişti.

İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu Filistinlileri "İsrailli Araplar" diye tanımlıyor. 1948 Filistin İslami Hareketi de İsrail vatandaşı Filistinlilerin kurduğu geniş tabanlı bir toplumsal hareket olma özelliğini koruyor.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title