Haberler

1930'ların Tiyatro, Sinema ve Operet Oyuncusu Melek Kobra Yeniden Sahnede

Güncelleme:

Feminist tiyatro topluluğu Boyalı Kuş tarafından sahnelenen Melek'in galası 20:30'da başlayacak.

13 yıldır sahnelediği oyunlarla ve düzenlediği etkinliklerle Türkiye Tiyatrosu'na yeni bir dil kazandıran feminist tiyatro topluluğu Boyalı Kuş, bu kez bir portre ile seyirci karşısına çıkıyor. 1930'ların tiyatro, sinema ve operet oyuncusu Melek Kobra'nın sıradışı hayatını konu alan Melek'in galası 07 Ekim Pazartesi günü, Ortaköy Afife Jale Sahnesi'nde yapılacak.

Ünlü bestecilerden Muhlis Sabahattin Ezgi'nin kızı, Neveser Kökdeş'in yeğeni, dünya güzeli Keriman Halis Ece'nin kuzeni, dublaj kralı Ferdi Tayfur'un eşi, Süreyya Opereti'nin primadonnası ve Gülriz Sururi'nin annesi Suzan Lütfullah'ın en yakın arkadaşı Melek Kobra'nın hayatını Rüstem Ertuğ Altınay oyunlaştırdı. Reji Jale Karabekir'e, dramaturji ise Nelin Dükkancı'ya ait.

Keriman Halis'ler, Cahide Sonku'lar, 1930'ların Beyoğlu'su…

24 yıllık yaşamında Sabahattin, Ezgi, Tayfur ve Kobra olmak üzere dört farklı soyadı kullanan Melek'in hayatını konu alan oyunda Keriman Halis, Cahide Sonku, Suzan Lütfullah, Afife Jale, Ferdi Tayfur gibi isimlerin yanı sıra 1930'lardaki Beyoğlu hakkında da ilginç ayrıntılar bulunuyor.

İlk olarak 1931 yılında babasının oluşturduğu "Muhlis Sabahattin'in Çocukları" adlı toplulukta sahneye çıkan, daha sonra Darülbedayi'ye giren, Toto Karaca, İsmail Dümbüllü, Şevkiye May gibi isimlerle çalışan Kobra, Söz Bir Allah Bir (1933), Milyon Avcıları (1934) gibi sinema filmlerinin yanı sıra ünlü Ayşe Opereti'nde de oynadı. 15 yaşındayken Cumhuriyet Gazetesi tarafından organize edilen güzellik yarışmasına katılan ve 13'üncü olan başarılı oyuncunun, bir yıl sonra katıldığı bir başka yarışmada ise kuzeni Keriman Halis dünya güzeli seçildi.

Aşk, uyuşturucu ve verem

Melek Kobra Milyon Avcıları filminin çekimlerinde Adalet Cimcoz'un erkek kardeşi Ferdi Tayfur ile tanıştı. Eşi Ferdi Tayfur'dan etkilenerek uyuşturucu kullanmaya başlayan sanatçının, Muhsin Ertuğrul'la sahne aldığı Kral Lear isimli oyunda ağzından kan gelmesi üzerine tüberküloz olduğu anlaşıldı ve sahnelerden uzaklaştı. Cerrahpaşa Hastanesi ve Yakacık Sanatoryumu'nda gördüğü tedavilerin ardından 24 yaşında yaşamını yitiren sanatçının günlükleri ölümünden 67 yıl sonra bir sahafta bulundu. Melek Kobra'nın günlükleri araştırmacı-yazar Gökhan Akçura tarafından 2006 yılında Hatıratım adıyla kitaplaştırıldı.

Tek kişilik oyun

Operet kralının kızı, dublaj kralının karısı, güzellik kraliçesinin kuzeni melek Kobra'yı başarılı performanslarıyla adından söz ettiren Yeşim Koçak canlandırıyor. İstanbul Şehir Tiyatroları'nda oyuncu, İstanbul Aydın Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nde de öğretim görevlisi olan Koçak, 2002'de Vasfı Rıza Zobu Ödülü'ne, Afife Tiyatro Ödülü'ne (Yeni Kuşak Başarılı Kadın Oyuncu), Magazin Gazetecileri Derneği Ödülü'ne ve Avni Dilligil Ödülü'ne (Umut Vadeden Kadın Oyuncu) layık görüldü. Bugüne kadar Anna Karenina, Mutfak Söyleşileri, Marat Sade, Mefisto ve Martı gibi önemli oyunlarda rol alan Koçak, Melek'te de sahne performansıyla göz dolduruyor.

OYUN TARİHLERİ:

EKİM: 10 Ekim, 21 Ekim, 25 Ekim SAAT: 20:30 YER: Sahne Cihangir

ADRES: Ağa Hamamı Caddesi Taktaki Yokuşu 2B Firüzağa Cihangir/İstanbul

(Firüzağa Camii ve Kahvesi arkası, Ağa Bilardo yanı)

TEL: 0212 245 21 09 / 0542 477 27 53 E-POSTA: sahnecihangir@gmail.com

KÜNYE:

Yazan: Rüstem Ertuğ Altınay

Reji: Jale Karabekir

Oynayan: Yeşim Koçak

Dramaturji: Nelin Dükkancı

Koreografi: Gökmen Kasabalı

Kostüm Tasarım: Burcu Rahim

Işık Tasarım: Erdem Çınar

Bilet Satış noktaları: Mybilet (www.mybilet.com) ve Sahne Cihangir

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title