Haberler

Hollanda'da Açılan 1915 Anıtına Türklerden Protesto

Güncelleme:

Hollanda'nın Almelo kentinde 1915 olaylarına ilişkin anıt açılınca Türkler, aynı kentte protesto gösterisi düzenledi.

Hollanda'nın Almelo kentinde 1915 olaylarına ilişkin, Ermeniler tarafından yaptırılan anıt açıldı. Türk sivil toplum kuruluşları ise aynı kentte anıta karşı protesto gösterisi düzenledi.

ANITIN AÇILIŞI ERMENİ DİN ADAMLARI TARAFINDAN YAPILDI

Ermeni Havari Kilisesi bahçesindeki anıt için düzenlenen törene Ermenilerin yanı sıra Hollandalı farklı partilerini temsilen milletvekilleri katıldı. Anıtın açılışı Ermeni din adamları tarafından yapıldı.

Törende basın mensuplarına açıklama yapan Anıt Komitesi Başkanı Harout Boghossian, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamayı önemli bulduklarını kaydetti.

Hollanda'da benzer bir anıt 2001 tarihinde Assen kentindeki bir mezarlıkta açılmıştı.

TÜRK STK'LARDAN PROTESTO

Türk sivil toplum kuruluşları ise Hollanda'da son günlerde gündemin ön sıralarına yerleşen anıtın açılışı dolayısıyla protesto gösterisi düzenledi. Almelo kent meydanında düzenlenen mitinge yaklaşık 250 kişi katıldı.

Hazırladıkları ortak bildiriyi Almelo Belediye yönetimine sunan STK temsilcileri, açılan anıtın toplumda huzursuzluğa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Anıtta "soykırım" ifadesinin yer alacak olmasının yasalara aykırı olduğunu belirten Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Hollanda Başkanı Mehmet Salih Kaya, Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin zarar görmesinden endişe ettiklerini söyledi.

Anıttan ziyade, söz konusu ifadeye karşı olduklarını kaydeden Kaya, her zaman diyaloğa açık olduklarını dile getirdi.

Söz konusu anıtın kentlerinde yaşayan iki toplum arasındaki ilişkilere zarar verebileceği uyarısında bulunan Almelo Belediye Meclisi'nin Türk kökenli üyesi Uğur Çete de "Bu sorun Ankara ile Erivan'ın çözmesi gereken bir sorun" diye konuştu.

LONDRA'DA GÖSTERİ

Öte yandan, Birleşik Krallık Ermenistan Toplumu Konseyi, 1915 olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan dolayısıyla Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi yaptı.

ERMENİCE VE İNGİLİZCE SLOGANLAR

İngiliz polisinin güvenlik önlemleri aldığı büyükelçilik binasının önünde toplanan yaklaşık 40 kişilik grup Ermenice ve İngilizce sloganlar attı. Hrant Dink'in fotoğrafının da üzerinde bulunduğu çeşitli pankartlar taşıyan grup, bugün Ermeni kilisesindeki ayine de katılacak.

Grup, protesto boyunca 1915 olaylarına ilişkin broşürler de dağıttı.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Mehmet Salih Kaya Hollanda Almelo Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

kartalgame4607@hotmail.com:

Bir avuç ermeni,yüzbinlerce Türk ün yaşadığı yerlerde haksız olmalarına rağmen istediklerini elde edebiliyorsa bunda İslam düşmanlığı ön plana çıkıyor.Hatırlayın Srebrenista Katliamında binlerce müslüman Hollandalı askerlerin güya koruması altındayken güvenli bölgede iken sırplar tarafından katledildi.Hollandalılar seyirci kaldı,sorumluluğunu neden yerine getirmedi .Bosnaklar için bir anıt TÜRKİYE de dikelim HOLLANDA lılarıda unutmayalım.

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title