Haberler

19. Uluslararası İş Forumu

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'de 'offset'in yüzde 50 uygulanması halinde iş adamlarının iş hacimlerinin yüzde 50 artabileceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'de 'offset'in yüzde 50 uygulanması halinde iş adamlarının iş hacimlerinin yüzde 50 artabileceğini söyledi.

Gönül, Katar Ulusal Fuar Merkezi'nde High Tech Port by MÜSİAD Qatar Fuarı ile eş zamanlı düzenlenen 19. Uluslararası İş Forumu'nun (International Business Forum-IBF) açılışında kısa konuşma yaptı.

Gönül, bakanlık olarak bir yılda sarf ettikleri araştırma bütçesinin eskiden 5 milyon lira olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile bu rakamın 600 milyon liraya çıktığını kaydetti.

Roketsan'da hiçbir ülkeden teknoloji alamadıklarını belirten Gönül, konuyu başka şekilde hallettiklerini aktararak, "O zaman belki ortak üretime gideceksiniz ki işi yaparak öğrenesiniz. O da olmadı, Çin'in en çok yaptığı şey; ters mühendislik. Japonya'da bile bu var" dedi.

Savunma sanayisinin pek çok konusunu "outsource" olarak yaptıklarını, yani KOBİ'lere ve özel şirketlere verdiklerini, yüzde 50'ye kadar da şart koştuklarını aktaran Gönül, "Kendilerine de açıkça söyledik. Yarın yine bizden sonra birileri hazır almaya kalkarsa, siz seçmensiniz, diyeceksiniz ki 'Biz bunu yapıyoruz arkadaş, neden hazır alıyorsunuz?'" ifadelerini kullandı.

Bugünkü askeri şirketlerdeki teknolojinin çoğunun "offset" sayesinde olduğunu anlatan Gönül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O da nedir? Ben sizden mal alırım ama siz de benden sanayi malı alacaksınız şartını koyuyoruz. Diyelim ki 1 milyar dolarlık mal alıyorum, siz de benden 500 milyon dolarlık mal alacaksınız ama fındık fıstık değil, sanayi ürünü alacaksınız. O zaman o sanayi ürününü üretmek durumundayız."

Gönül, Türkiye'de 'offset'in yüzde 50 uygulanması halinde iş adamlarının iş hacimlerinin yüzde 50 artabileceğini dile getirdi.

"Türkiye ve Katar için ortak bir gelecek oluşturmak istiyoruz"

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi de Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerin sürekli geliştiğini söyledi.

İkili ilişkilerin önemine değinen Tüfekçi, müsteşarlık olarak üniversite ve sanayi arasındaki ilişkiyi kurmak için çok zaman harcadıklarını dile getirdi.

Yeni bir program oluşturdukları bilgisini veren Tüfekçi, "Biz bunun savunma sanayisine yeni araştırmacılar getirmesini istiyoruz" dedi.

Türkiye ve Katar için ortak bir gelecek oluşturmak istediklerini vurgulayan Tüfekçi, bunun bölgenin yararına önemli bir güç oluşturacağını ifade etti.

Tüfekçi, Türk savunma sanayisi ürünlerinin uluslararası piyasaya sürülecek kadar iyi olduğunun altını çizdi.

"İkinci ile ilgilenmememiz lazım, çünkü ikinci kaybedenlerin birincisidir"

IBF Başkanı Erol Yarar da bugün dünyada 1,5 trilyon dolarlık bir Ar-Ge bütçesinin olduğunu, ABD'nin tek başına bunun yüzde 30'unu elinde tuttuğunu söyledi.

Ar-Ge'nin temel üçgenini uygulamaya sokmayan bir ülkenin başarılı olma şansının olmadığını vurgulayan Yarar, bu üçgenin bir tarafında iş dünyası, diğer tarafında devlet, bir diğer ayağında ise üniversitelerin bulunduğunu anlattı.

Bir ülkenin gücü tartılmak isteniyorsa o ülkenin kaç tane mühendisinin olduğunun çok önemli olduğunu altını çizen Yarar, "Birisi 'Çin çok güçlü geliyor. O kadar güçlü geliyor ki; Avrupa Birliği üniversitelerinin tamamından mezun olan mühendisten fazla Çin üniversitelerinden mühendis çıkıyor' dedi. Bu çok önemli bir işaret" şeklinde konuştu.

Her zaman en iyilere bakılması gerektiğini anlatan Yarar, ikinci ile ilgilenilmemesi gerektiğini, çünkü ikincilerin kaybedenlerin birincisi olduğunu kaydetti.

Yarar, üniversitelerin sanayinin laboratuvarı olduğunu belirterek, "Üniversitesi ile entegre olamamış bir sanayi kesinlikle gelişemez. O nedenle bizim bu entegrasyon üzerinde çok kafa yormamız gerek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Erol Yarar Türkiye Katar Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title