Haberler

19. Avrasya Ekonomi Zirvesi

Fener Rum Patriği Bartholomeos, din adına işlenen her suçun dine karşı işlendiğini belirterek, "Ortak değerler üzerinde durmak gerekir. İnsan onuru bize göre her şeyin üzerindedir." dedi.

Bartholomeos, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde "Zorunlu Göç Mülteci Sorunu ve Terörizm" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, her zihin ve yüreğin korku ile dolduğunu ifade ederek, terörizmin artık bir gerçekliğe dönüştüğünü kaydetti.

Teröristlerin insanların hayatını yok ettiğini ve korku saldığını aktaran Bartholomeos, "İnsan için gerekli korku sadece Tanrı korkusu olmalı, bu bilgeliğin başlangıcıdır. Fanatikler ve teröristler, Tanrının kelamını hor görürler. Tanrıyı tanıdıklarını söylerler ama bilgelik ve erdemin ne olduğunu bilmezler. Dolayısıyla tanrıya inanmazlar. Din adına işlenen her suç, dine karşı işlenen bir suçtur. Ortak değerler üzerinde durmak gerekir. İnsan onuru bize göre her şeyin üzerindedir. Özgürlük ve dayanışma içinde kapsayıcı bir toplumu teşvik etmeliyiz. Gelecek için ümit buradadır." diye konuştu.

Dayanışmanın hoşgörünün getirisi olduğunu vurgulayan Bartholomeos, karşılarındaki her insanı öz komşuları olarak kabul etmeleri gerektiğini kaydetti.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, mülteci sorununa dikkati çekerek, bunu uluslararası camianın en önemli meselesi olduğunu ifade etti. Dinler arası iş birliğinin mutlak surette sağlanması gerektiğini dile getiren Bartholomeos, ortak hareket etmenin çok önemli olduğunu aktardı.

Patrikten Regaib Kandili kutlaması

Bartholomeos, dinin sosyal kapsayıcılık yönüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bütün kaygılar birbirleriyle iç içe geçmiştir. Tanrının yarattığı varlık isek birbirimiz ve bütün dünya için kaygı duymalıyız. Bütün ekolojik faaliyetler de buna katkı sağlayacaktır Başka insanların hayatını doğrudan etkileyecektir. Hepimizi bu sorumluluğu taşımalıyız. Çevreye karşı hassas olmalıyız. Tanrıdan korkmalı ve bunu esin kaynağı olarak görmeliyiz."

Konuşmasını Türkçe sonlandıran Bartholomeos, "Müslüman kardeşlerimizin Regaib Kandili'ni kutluyorum." dedi.

"Toplumlar gerilimleri gidermek zorunda"

?Eski Ürdün Başbakanı Tahir Masri, uluslararası terörün önlenmesinin önemine işaret ederek, yaşanan olayların ve göçün temelinde bu olduğunu söyledi.

İnsanları bölen konuların siyasi ve ekonomik olabildiğini aktaran Masri, "Buradaki sebepler ve artırıcı faktörler ne olursa olsun toplumlar gerilimleri gidermek üzere etkileşim kurmazsa sonuçları sıkıntılı olur. Bunları çözmek için savaştan başka çözüm bulmalıyız. Burada 'neden' sorusunun cevabını bulmak zorundayız. Yaşadığımız acılara son vermek için sorunların kökenine inmek gerekir." ifadelerini kullandı.

Masri, toplu göçlerin ihtilaflardan kaynakladığına vurgu yaparak, bölünme riski bulunmayan ülkelerde bile göçlerin birçok etkisi olduğunu söyledi.

Tahir Masri, "Toplu göçler teröristler tarafından da kullanılıyor. Güvenlik çerçevesinde de önemli sorunlarla karşı karşıyayız. Bölge ülkeleri AB'yi sürekli uyarmaya devam ediyor. Birbirimizi daha iyi anlamak için birtakım girişimlerde bulunuyoruz. Ne yazık ki sömürgecilik ve müdahale tarihi gibi sorunlar bu girişimleri de etkisiz kılıyor. AB ve Orta Doğu üzerindeki maliyet de böylece artıyor. Sorunun nerede yattığını ortaya çıkarmak zorundayız. Dışarıdan yapılan müdahaleler olumsuz sonuçlar veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin ve hükümetin yaptıklarını takdir ediyoruz"

Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul ve Ankara Metropoliti Yusuf Çetin, savaş ve terörün herkesi etkilediğini ve düşman haline getirdiğini söyledi.

Çetin, Süryanilerin savaş ve terörden en fazla zarar gören gruplardan biri olduğunu belirterek, bugüne kadar binlerce Suriyeli'ye yardım ettiklerini kaydetti.

Suriyelilerin insan kaçakçılarının eline düştüğünü hatırlatan Çetin, "Musul'dan kaçıp gelen sığınmacılar da ülkemizin farklı bölgelerine dağıtıldı. Yalova gibi yerlere gelenler kendilerini şanslı saymaktadır. Bu kardeşlerimize de yardımlarımız devam ediyor. Devlet ve hükümetimiz milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yapıyor, bunu takdirle karşılıyoruz. O zaman Dışişleri Bakanı olan Başbakan Davutoğlu bizi ziyaret ederek, her türlü yardımın yapılacağını söyledi." ifadelerini kullandı.

"Başka yerde asimile oluruz"

Savaş ve terörün din ve milliyet tanımadığını anlatan Çetin, "Biz Süryaniler bu topraklarda doğduk ve varlığımızı bu topraklarda sürdürüyoruz. Nereye gidersek gidelim 3-5 nesli sonra asimile olacağımızı biliyoruz. Savaşların bir an önce son bulmasını istiyoruz." dedi.

Çetin, ilahi dinlerin temelinde sevginin yattığını dile getirerek, özelikle semavi din mensuplarının karşılıklı temel değerler üzerinde iş birliği yapması gerektiğini kaydetti.

Eski Gagavuz Özerk Bölgesi Başkanı Mihail Formuzal, dünyanın çok zor zamanlardan geçtiğini aktararak, bölgesel krizlerin de devam ettiğini anlattı.

Formuzal, küçük ülkelerin krizlerden etkilendiğini dile getirerek, "Gagavuz halkı ve hükümeti zor şartlarda bütün büyük ülkelerle ortaklık kurmak için farklı yollar ve çözümler üretmeye çalışıyoruz. Bütün ülkelerle iyi bir şekilde iletişim kurmaya gayret ediyoruz. Bütün halklar yüksek toleranslı şekilde daha fazla sosyal ilişkiler kurmalı. Moldova ile bu ilişkiler içinde yaşıyoruz. 20 yıldır aynı politikayı devam ettiriyoruz ve özerklik kazandık. Moldova'nın bünyesinde daha konforlu olacağımızı düşündük. Özerklik isteyen halklar da bunu örnek almalı. Biz gücümüzü ve potansiyelimizi gözden geçirdikten sonra bu kararı aldık." şeklinde konuştu.

Gagavuzlar olarak az bir nüfusa sahip olduklarını anımsatan Formuzal, bu nedenle iyi ilişkilere ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Formuzal, özerk cumhuriyetlerin uzun yıllar entegre olmaya çalıştıklarına vurgu yaparak, Rusya ve Moldova arasındaki ilişkilerin kendilerini doğrudan etkilediğini söyledi.

Bosna Hersek Federasyonu Yerinden Edilmiş Kişiler ve Mülteciler Bakanı Edin Ramic ve Romanya Sosyal Demokrat Parti Ulusal Konseyi Başkanı Mihai Fifor da davetlilere hitap ederek, göç ve mülteci sorunu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Regaib Kandili Bartholomeos Moldova Avrasya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title