Haberler

Piyasada 19,9 Milyar Liralık Çek Karşılıksız Çıktı

Güncelleme:

Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre 2013'te 18 milyar TL olan karşılıksız çek tutarı 2014 yılında 19,9 milyar TL'ye ulaştı. En fazla karşılıksız çek yazılan il İstanbul oldu. Çek Kanunu'nda 2012'de yapılan düzenleme ile karşılıksız çekte adli para cezası ödenmediği için uygulanan hapis cezası kaldırılmıştı. Bu değişikliğin ardından karşılıksız çekte patlama yaşandı.

19.9 MİLYARLIK KARŞILIKSIZ ÇEK KESİLDİ

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin açıkladığı verilere göre 2014'te bir önceki yıla göre karşılıksız işlem yapılan çeklerin tutarı ise yüzde 10 arttı. Bankalara ibraz edilen 594 milyar lira tutarındaki 22,9 milyon adet çekin 19,9 milyar liraya karşılık gelen 673 bin adedi karşılıksız çıktı.

KARŞILIKSIZ ÇEK YÜZDE 10 ARTTI

Ekonomide yaşanan darboğaz, iş dünyasının ödemelerini düzenli olarak gerçekleştirmesinin de önüne geçmeye başladı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, dün karşılıksız çek sayıları ve tutarlarına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre 2014'te karşılıksız çek adedi, bir önceki yıla göre yüzde 10 azaldı. Karşılıksız çıkan çeklerin tutarı ise yüzde 10 oranında artış gösterdi. 2014 yılında bankalara 594 milyar liraya karşılık gelen 22,9 milyon adet çek ibraz edildi. Bu rakamlara göre bankalara ibraz edilen çek adedi önceki yıldan yüzde 5, çek tutarı ise yüzde 21 daha fazla. İbraz edilen çeklerde bu gelişmeler yaşanırken aynı dönemde parasal değeri 19,9 milyar lira olan 673 bin çeke, karşılıksız işlemi yapıldı. 2014'te karşılıksız işlemi yapılan 19,9 milyar liralık çekin 4,2 milyar liralık kısmına denk gelen 176 bin çek, daha sonra ödendi. Ocak-Aralık 2014 döneminde karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet olarak yüzde 2,9 ve tutar olarak yüzde 3,3 oldu. 2013 yılı sonunda bu oranlar adet olarak yüzde 3,4, tutar olarak yüzde 3,7 seviyelerinde gerçekleşmişti.

TUTAR OLARAK BAYBURT İLK SIRADA

İller olarak en fazla karşılıksız çekle karşılaşılan illere bakıldığında ise sıralamanın en başında büyük şehirler yer aldı. Aralık 2014 itibarıyla adet olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il, sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu illerde ilk sırada yer alan İstanbul'u Ankara, İzmir, Adana ve Antalya izledi. Tutar olarak ise karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il, yüzde 12,6 ile Bayburt oldu. Bu ili, yüzde 7,7 ile Ardahan, yüzde 7,7 ile Batman, yüzde 7,5 ile Adana, yüzde 7,3 ile Kars takip etti. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Kırşehir, Çankırı ve Kilis oldu.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Bankalar Birliği İstanbul Bayburt Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500

Yorumlar (25)

muratAdınız Yazın:

çekte ceza uygulaması başlasın ticaret hacmimi ve üretimimi ikiye katlarım.

34
3
yanıtYanıtla
FethiyelimobilWeb@haberler.com:

Bankalar her önüne gelene yılbaşı hediyesi bloknotu gibi çek defteri verirse olacağı bu. Ya vermiyecek yada ödeyecek. Suça ortak olup karşılıksız çeke kaşe bile vurmuyorlar.

25
2
yanıtYanıtla
kadesMobil-ANDROID:

acil olarak çek yasası değişmesi lazım,aksi durumda ekonomi çıkmaza girer,suç artar

21
1
yanıtYanıtla
akly:

dürüst vatandaşları hırsızların kucağına atmayın. Acele hapis cezası tekrar çıkmalıdır

17
0
yanıtYanıtla
atilla:

bu çek yasası değişmezse dolandırıcılar çok kişiyi dolandırır acilen bu iş devlet tarafından düzenlenmeli bankalarada sorumluluk getirmeli. hapis cezası çıkmalı yeniden acilllllllllllllllllllllllllllll

16
0
yanıtYanıtla
vatan:

çek yaz ödeme insanın malını alcan yuvasını dagıtcan elini kolunu sallayarak gezcen varmı böyle adalet ondan sonra alacaklısını vurdu borçlusunu vurdu haberlerde izleyelim bilerek ödemiyorsa bu sahtekarları iki tanesini sallandırcan bak nasıl azalıyor

14
1
yanıtYanıtla
razkon:

SAHTE ÇEK YAZIP İNSANLARIN HAYATINI KARARTANLAR İÇİN NEDEN HAPİS CEZASI KALDIRILDI ACABA, BUNUN ADI HEM HIRSIZLIK HEM GASP HEMDE DOLANDIRICILIK OLMUYORMU, HEMEN BU YASA DEĞİŞTİRİLMELİ VE TÜKETİCİNİN HAKLARI SAVUNULMALIDIR, ARZ EDERİM, VATANDAŞ ''''''''''

14
1
yanıtYanıtla
çetin:

kanun değil arkadaslar beğinler değismeli biz her elinde çek olana mal verirsek sonucunada katlanmalıyız

12
3
yanıtYanıtla
ülkü:

çekte ceza uygulamasına geçilmesi şarttır.

10
5
yanıtYanıtla
ÇelebiMobil-IOS:

Iran modeli olmalı kaç para olursa olsun doğru içeri ne zaman öde o zaman Çık gün yok bak Çek kesiyorlarmı pırasakimi

13
1
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title