Haberler

18 Milyon Euroluk Tesis İçin İhale Süreci Bekleniyor

Balıkesir Belediyesi'nin girişimleri ve Avrupa Birliği'nin desteği ile hayata geçirilen, Dünya Çevre Günü'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Balıkesir Katı Atık Depolama Tesisi ihale sürecini bekliyor.

Balıkesir Belediyesi'nin girişimleri ve Avrupa Birliği'nin desteği ile hayata geçirilen, Dünya Çevre Günü'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Balıkesir Katı Atık Depolama Tesisi ihale sürecini bekliyor.

Mahalle muhtarlarına ve ilçe çevre temizlik müdürlerine yönelik teknik gezi ile tanıtılan Katı Atık Depolama Tesisi ile Balıkesir'in ve 7 ilçenin 40 yıllık çöp sorunu da çözülmüş olacak. Balıkesir İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği (BAÇEYÖB) yetkilisi Neslihan Baş, tesisin özelliklerini mahalle muhtarlarına ve ilçe temizlik müdürlerine anlattı. Baş, "Düzenli depolama sahamız 88 bin metrekarelik bir alanın içinde, 50 santim kil, onun üzerinde geomebran onun üzerinde geotekstil ve çakıl katmanlarından oluşuyor. Bunların hepsi geçirimi engellemek için. Çünkü çöp sızıntı sularının doğaya karışması ve yeraltı sularına karışması demek kansere sebep olması demek. Etrafını da çitle çevirdik ki, herhangi bir hayvanın içine düşmesi onun felç olmasına neden oluyor. Çakıl katmanın içinde drenaj boruları vardır, bunlar delikli borulardır. Bu borular sayesinde sızıntı suları kendi cazibesi ile atık suyun biriktiği alana akar. Çöp suyu buradan atık su tesisine gidiyor, oradan da arıtıldıktan sonra kanalizasyona veriliyor" dedi.

Geri Dönüşüm alanını tanıtan Baş, "Geri Dönüşüm alanında ilk olarak getirilen atıklar yere serilecek. Saatte 10 tonluk kapasite ile plastik, pet, cam ve metal atıklar bu noktaya gelecek. İkili ayrıştırma sistemi alınan atıklar sadece buraya gelecek. Buradan konveyörler yardımı ile eleğe geçecek. Parçalandıktan sonra, küçük atıklar elenecek ve konteyner içine düşecek. Geri kalan atıklar ise işçiler tarafından ayıklanacak. Metal olanlarda mıknatıslarla ayrılacak" şeklinde konuştu.

Tıbbi Atık Ünitesi ile Balıkesir'in tıbbi atıkları artık Bursa'ya gitmeyeceğini ifade eden Neslihan Baş, "Bundan sonra tesisin işlemesi ile tıbbi atıklar da bu tesise gelecek. Hastane, medikal atıklar buraya gelerek sterilize edilecek. Atıklar buraya geldikten sonra konteynerlere yüklenecek. Cihaz aracılığı ile karıştırma ve parçalama işlemi yapılacak. 3,8 bar basınç ve 138 derece sıcaklık ile işlem görecek. 45 dakika içinde sterilizasyon işlemi tamamlanıyor ve ardından soğutma işlemi yapılıyor" açıklamasını yaptı.

TESİS 2012'DE BAŞLADI

Balıkesir Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında yapımına 2012 yılı Aralık ayında başlanan tesis projesinin ortakları arasında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Çevre Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Daire Başkanlığı, İller Bankası Anonim Şirketi ve Devlet Planlama Teşkilatı yer alıyor. Balıkesir ile birlikte Bigadiç, Susurluk, Savaştepe, İvrindi, Kepsut ve Pamukçu belediyelerinin de çöp sorununu çözecek tesis için artık ihale aşaması gelindiği bildirildi. Her tesisin ayrı olarak ihaleye çıkacağı ifade edilirken, 18 milyon euro değerindeki tesisin ihaleye itiraz olmaması durumunda önümüzdeki aydan itibaren çalışmaya başlayacağı ifade edildi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Balıkesir Belediyesi Recep Tayyip Erdoğan Dünya Çevre Günü Avrupa Birliği Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title