Haberler
BBC

18 Mayıs İngiltere Basın Özeti

İngiltere'nin Avrupa Birliği üyesi olarak kalıp kalmayacağına karar verilecek referandum yaklaşırken, İngiliz basınında AB üyeliğinin avantaj ve dezavantajları tartışılıyor.

İngiltere'nin Avrupa Birliği üyesi olarak kalıp kalmayacağına karar verilecek referandum yaklaşırken, İngiliz basınında AB üyeliğinin avantaj ve dezavantajları tartışılıyor.

Guardian

, bilimsel araştırmalarla ilgili yayınlanan rapora dayandırdığı haberinde, üniversite ve özel şirketlerin aldığı araştırma fonlarının büyük kısmının AB'den geldiğine dikkat çekiyor.

Teknoloji şirketi DigitalScience'ın raporuna göre, özellikle kanser, bilgisayar sistemleri, nanoteknoloji ve mühendislik alanındaki fonlar büyük ölçüde AB finansmanına dayanıyor.

Guardian Londra'daki üniversite ve şirketlerin son 10 yılda AB'den 132 milyon sterlin değerinde fon aldığını, bunun toplam araştırma fonlarının dörtte birine denk geldiğini yazıyor.

Times

gazetesi ise referanduma dair son kamuoyu araştırmasının sonuçlarını duyuruyor. YouGov tarafından yapılan ve 1,648 kişinin katıldığı ankette AB'de kalınmasını isteyenlerin oranı yüzde 44.

AB üyeliğinden çıkılmasını savunanların oranı ise yüzde 40.

Ankete katılanların yüzde 12'si kararsız olduğunu belirtmiş.

Daily Telegraph

'ın yayınladığı bir diğer anket sonucuna göre ise AB'de kalınmasını isteyenlerin oranı çıkılmasını savunanlardan yüzde 6 daha fazla.

Gazete ayrıca İngiltere Başbakanı David Cameron'un, AB'den çıkılmasının IŞİD'i mutlu edeceğine dair açıklamasına dikkat çekiyor. Gazete Cameron'un bu sözlerinin, AB'den çıkılmasını savunan İngilizlerin büyük tepkisini çektiğini belirtiyor.

Referandum 23 Haziran'da yapılacak.

'İngiltere'nin Peşmergelere gönderdiği silahlar kullanılamıyor'

Daily Telegraph, İngiliz askeri yetkililerin açıklamalarına dayandırdığı haberinde, IŞİD ile savaşta kullanmaları için Kürtlere gönderilen ağır silahların, cephane yetersizliği nedeniyle atıl duruma düştüğünü belirtiyor.

Habere göre, Kuzey Irak'taki Kürt Peşmerge güçlerine gönderilen silahların cephaneleri geçen yıl bitti ve bunun ardından İngiltere'den bölgeye yeni mühimmat gönderilmedi.

İngiltere Savunma Bakanlığı'nın bu ay başında Kürt güçlere cephane göndereceğini açıkladığı, ancak Peşmerge güçlerinin mühimmatın kendilerine ulaşmadığını söylediği belirtiliyor.

Fransa'daki protestolarda grev ve göz yaşartıcı gaz

Times

gazetesi, Fransa parlamentosunun görüştüğü yeni iş kanununa yönelik 6 haftadır süren protestolardaki son durumu gündeme taşıyor.

Dün tır şoförlerinin bazı yolları kapadığı, bazı demiryolu çalışanlarının greve gittiği ve protestocuların sokakta polisle çatıştığı belirtiliyor.

Ülkede sendikalar, Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın muhalefeti es geçerek yasalaştırmaya çalıştığı değişiklikle, işten çıkarılmaların kolaylaşacağını söyleyerek değişikliğe karşı çıkıyor.

Times değişiklerin birkaç hafta içinde yürürlüğe girmesinin beklendiğine dikkat çekiyor.

Ortadoğu'daki Osmanlı mirası kolay kolay bitemez

FT: Erdoğan'ın tek adam olma mücadelesinin riskleri

İngiliz Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık sistemi ısrarının Türkiye'nin ekonomik ve sosyal istikrarı açısından tehlike oluşturabileceğini yazdı.

Türkiye'de son günlerde yaşanan siyasi gelişmelerin değerlendirildiği haber, Türkiye'nin istikrarının Avrupa Birliği'nin çok büyük çıkarına olduğunu hatırlatarak başlıyor.

"Erdoğan hakkında kim ne düşünürse düşünsün, korkusuzluğunun herkes tarafından takdir edilmesi gerek" diyen Financial Times, Erdoğan'ın son 14 yılda ordu, hukuk sistemi, basın ve teknokratlar üzerinde kurduğu hakimiyetle AKP'yi birçok Türk için devletle eş anlamlı hale getirdiğini belirtiyor.

Ancak Financial Times'a göre Erdoğan'ın bu tahakkümünün Türkiye'ye zarar veren etkileri bulunuyor. Gazete bunları Kürtlerle çatışmanın yeniden alevlenmesi, ekonominin risk altında olması ve Avrupa değerlerinden uzaklaşma olarak sıralıyor.

Financial Times, şu an Erdoğan'ı kontrol edebilecek hiçbir güç olmadığını belirtiyor ve Erdoğan'ın Batılı değerleri açıkça hiçe saymasına rağmen, Avrupa Birliği'nin göçmen anlaşması nedeniyle Türkiye ile anlaşmazlığa düşmek istemediği için tepki gösteremediği yorumunu yapıyor:

"Bu kabulleniş tehlikeli. Türkiye'nin uzun dönemli sosyal ve ekonomik istikrarı, Avrupa Birliği'nin çok büyük çıkarına... AB liderleri, Erdoğan'ın otokrat heveslerine sonsuza kadar razı olmayacaklarını belli etmeli. Zaten kırılgan olan göçmen anlaşmasını yırtıp bir kenara atamazlar ama Erdoğan'ın bu davranışlarının AB üyeliği süreciyle uyuşmadığını açıkça söylemeliler."

Yazı Erdoğan'ın başbakanlığının ilk yıllarında, çatışma ve ekonomik krizlerle dolu 90'lı yılların geride bırakılmasında çok etkili olduğu, ancak şu an sınırsız güç için her şeyi ikinci plana atarak, Türkiye'yi o günlere geri dönme riskine attığı yorumuyla son buluyor.

BBC

Avrupa Birliği Times Basın Bültenleri Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title